Main Menu

Novi zakon koji nas se tice

Started by coka, May 28, 2015, 10:42:51 PM

Previous topic - Next topic

coka

Od clana "djordjevicaca", sam zamoljen da postavim sledece:

Kome je promaklo, ovo je zanimljiva vest sa portala Direktorata civilnog vazduhoplovstva Rep. Srbije - donet je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju koji će biti na snazi od 30.05.2015. Kompletan Zakon se nalazi na http://www.cad.gov.rs/docs/regulativa/Zakon%20o%20izmenama%20i%20dopunama%20ZVS%20(Sl.%20glasnik%20RS,%20broj%2045-15).pdf.

Nama veoma interesantan član tog novog zakona je Član 3.

Naziv člana i član 10. menjaju se i glase:
"Bespilotni vazduhoplovi, vazduhoplpvni modeli, rakete i drugi leteći objekti
Član 10.

Bespilotni vazduhoplovi, vazduhoplovni modeli, rakete i drugi leteći objekti mogu se koristiti u privredne, naučne, obrazovne, sportske i druge svrhe tako da ne ugrožavaju bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Za lansiranje raketa i drugih letećih objekata mora se pribaviti prethodna saglasnost pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi.

Bliže uslove za bezbedno korišćenje bespilotnih vazduhoplova i vazduhoplovnih modela, njihovo razvrstavanje, opremljenost, evidentiranje i održavanje, uslove koje moraju da ispune lica koja koriste bespilotne vazduhoplove, odnosno vazduhoplovne modele, uslove i način pod kojima se lansiraju rakete i drugi leteći objekti propisuje Direktorat.

Za eventualnu štetu koja je nastala usled korišćenja bespilotnih vazduhoplova, vazduhoplovnih modela, raketa i drugih letećih objekata odgovorno je lice koje koristi bespilotni vazduhoplov, vazduhoplovni model, raketu, odnosno drugi leteći objekat.

Tekst je prepisan iz licne poruke koju mi je poslao, a razlog moje postavke topika je taj sto on jos nema dovoljno postova da bi mogao pisati u ovim rubrikama.

Romeo

Da li ste mislili „vazduplohov“?

(izvinite na offtopic, morao sam)

gizmo

Videh to pre neki dan, ali opet nista konkretno nije propisano vezano za RC letenje i ko zna kada ce biti  mmmm

QuoteBliže uslove za bezbedno korišćenje bespilotnih vazduhoplova i vazduhoplovnih modela, njihovo razvrstavanje, opremljenost, evidentiranje i održavanje, uslove koje moraju da ispune lica koja koriste bespilotne vazduhoplove, odnosno vazduhoplovne modele, uslove i način pod kojima se lansiraju rakete i drugi leteći objekti propisuje Direktorat.