RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > TRENAŽNI MODELI
Izrada prvog trener modela
uros2002:
Pozdrav svima.
Evo po preporuci kolege sa foruma sloba_b preuzeo sam planove za ovaj prelep model i resio da pocnem sa prvim modelom od balze.
Zahvaljujem se kolegi sloba_b na pojasnjenju i savetima oko samogradnje.
Orginalne planove sam stampao na A4 formatu ali uvecane 1:1.3 tako da sam dobio model aviona Sledecih dimenzija.
Duzina modela sa ruderom - 92cm
Duzina horizontalca - 42cm
Sirina horizontalca sa elevatorom - 13cm
Raspon krila - 120cm
Sirina krila -oko 20cm
Sada kada sam odstampao planove i sastavio sledi nabavka potrebnog materijala.
Ako moze neko da mi pomogne oko potrebnog materijala za samogradnju.
Koju debljinu balze da uzmem?
Koju dimenziju letvica da uzmem?
Koje letvice radi povecanja modela da koristim da bih bio jaci?
Evo i par slika:
Hvala unapred svima.
PS: Ako neko misli da je ovo suvise velik model da bih leteo sa elektro motorima, ovo ce biti prvi model koji nemora leteti vec kao ukras u nadam se buducem hangaru.
grebic:
Kako velik? Samo 120cm?! Sto veci to bolji. Ne znam koji setup imas, ali ja bih ga uvecao na 140cm. Tog raspona trener opusteno leti na 3s. Ali ako je vec odluka pala onda je ok i ovako. Odaberi samo sto laksu balzu i na prvom letu pazi da bude apsolutno bez vetra. Ovako mali modelcic je jako lagan i ne slaze se bas najbolje sa vetrom.
Koliko sam video, predvidjeni su i flapsovi. To bih ti savetovao da izbacis. Nece imati nikakvu funkciju. Inace, tip modela je odlican. Nadam se da ces se naleteti sa njim ()-()
Samo napred (<--)
uros2002:
Pozdrav,
Razmisljao sam se da uradim u razmeri 1:1.5 tada bih raspon krila iznosio oko 140cm.
Mislim da je to suvise veliko za mene da krenem da pravim. Mozda i nije.
Mislio sam za mene kao pocetnika suvise velik za prvu samogradnju.
Ali neka ovo bude prvi model u ovim dimenzijama.
Razmisljao sam i savetovao se sa sloba_b oko modela i materijala.
Predlozio mi je da plan uvecam malo i koristim isti materijal. Ukoliko povecam plan vise moram i balzu i letvice deblje.
Za ovaj model sam planirao balzu od 1.5mm i 3mm,
Letvice umesto 3mmx3mm da uzmem 4mmx4mm ili mozda i deblje.
Da li moze neko da mi da savet koje letvice da koristim za koji deo modela.
Posto mi je ovo prvi pokusaj samogradnje od balze pomalo se plasim kako ce to da izgleda i da li cu uspeti.
Potrebna mi je velika pomoc oko odabira materijala.
Koje lepkove da koristim. (lepak za drvo onaj brzi sto steze za 5-10 min ili neki drugi)
Hvala svima
PS: Sto se tice setupa za ovaj model jos nemam nabavicu ga kada privedem kraju izradu modela.
presko:
Колико ја видим, на свим цртежима су ти дате димензије материјала, само у инчима. Прерачунај то у милиметре па помножи са размером и онда заокружи на прву већу стандардну димензију.
grebic:
Za materijal poslusaj sta ti je Presko rekao i nema greske. Slobodno mozes da koristis letvice od 4mm. Ako su planom predvidjene 3mm, posto je malo veci taman je 4mm. Nemoj da se plasis da je nesto slabo pa da bespotrebno ojacavas i otezavas model. Nasi modeli su i onako, u odnosu na prave avione nekoliko puta predimenzionisani :mhm
Jedino gde treba model da bude jak to je stajni trap. Sve ostalo odradi prema planu. Za stajni trap, posto kazes da ti je ovo prvi model od balze, obavezno celicna zica. To je najbolje resenje jer se uvija na sve strane, ne samo u sirinu.
Sve sto ti nije jasno slikaj, postavi ovde, nista nemoj sam da mozgas i gubis vreme. U pocetku je najbolje poslusati nekog iskusnijeg dok ne udjes u stos.
Sto se tice lepka... Za balzu je najbolji super lepak. Ali sada, posto ti je prva gradnja, uzmi taj beli i uzivaj. Sa njim imas koji minut da ispravis nesto ako pogresis. I ne preteruj sa lepkom. Kada zalepis balzu, obicno spoj bude jaci od same balze, tako da nema poterbe da preterujes
(work)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version