a glavni štos je u slobodnom letu
Naravno, model je i konstruisan samo za konstatno sporo jedrenje. Kao RC ledrilica bi bilia sa slabim dinamičkim karakteristikama, uglavnom zbog profila krila i horizontalca. Samo sam primetio da ima sve važne delove koje treba za proporcionalno RC upravljanje, a ipak sreća odlučuje o sudbini leta kada se odkači sa sajle. Mi RC letači volimo da imamo model pod kontrolom u letu i da učestvujemo u njegovom krstarenju, pronalaženju termike i navođenju na cilj. Nama je štos baš u tome.
Elektronika na ovim modelima ima softversko podešavanje početnog položaja, brzine i koraka servoa.
Odlično. Tu mogućnost daje baš pametni mikrokontroler i njegov programer.
Interesantno je i to videti da taj sićušni mikrokontroler, koji sada služi samo kao merač vremena i još po nešto oko servoa, može potpuno automatski da upravlja sa celom letelicom kao bespilotni mozak. Trebaju mu samo nekoliko još sićušnijih delova od njega, kao razni senzori da "oseti" položaj i dimamiku kretanje modela u prostoru, a dobar softver bi mogao, ne samo da drži letelicu na određenoj ruti, već i da sam nalazi termiku i da sam sleti onda i tamo gde se to želi i svet to bez RC komandovanja sa zamlje.
Interesantno je i to primetiti, da je takva letelica i dalje slobodno leteća, ali ne kao "slepa" koja se naslanja na atmosflerke termodinamičke prilike i navijanje vlasnika sa zemlje, već kao samostalna inteligentna letelica koja zna šta i kako da radi za postizanje predprogramiranog cilja sa mnoštvo uslova, uz mogućnost slobodne volje da sam odluči kako će to izvesti.
Sve jeto već današnjica, ma kako da ga nazivamo.
Promena brzine utiče na "zujanje", ali nisam znao da utiče i početni položaj - probaću.
Generalno, elektro motor u servou ne treba da radi kada stoji i ima da ćuti sve dok mu se drugačije ne kaže.
Oksidicija na površini pločice potenciometra ili na dodirnom kontaktoru može da prouzrokuje nejasnu i promenjljivu vrednost elektronici o položaju, a koji počne da daje struju na motor u impulsima i evo mikro vibracija, odnosno zujanje bez opterećenja.
Kontaktni potenciometri su veliki izvor greške i razlog pada mnogih RC modela. Dobri servoi današnjice rade sa beskontaktnim davačem položaja. Mehanički kontakti svake vrste u elektronici nose najveći stepen rizika za prestanak rada sistema. Zato i na priključke treda obratiti pažnju i štititi ih od vlage i prljavštine.