ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

F1A baterija

<< < (8/10) > >>

nbatocanin:

--- Quote from: tibeteagle on September 01, 2015, 09:56:06 AM ---
--- Quote --- a glavni štos je u slobodnom letu
--- End quote ---
Naravno, model je i konstruisan samo za konstatno sporo jedrenje. Kao RC ledrilica bi bilia sa slabim dinamičkim karakteristikama, uglavnom zbog profila krila i horizontalca. Samo sam primetio da ima sve važne delove koje treba za proporcionalno RC upravljanje, a ipak sreća odlučuje o sudbini leta kada se odkači sa sajle. Mi RC letači volimo da imamo model pod kontrolom u letu i da učestvujemo u njegovom krstarenju, pronalaženju termike i navođenju na cilj. Nama je štos baš u tome. :)
--- End quote ---

Nije baš za ovu temu, možda je bolje da se preselimo u temu o SLM :) Ustvari, F1A jedrilice su napravljene tako da izdrže strahovita opterećenja prilikom otkačinjanja, to je sad glavna karakteristika. Da li može da se napravi RC model od ovakvog modela - može sigurno, u stvari neki modeli sad imaju takvu funkcionalnost, jer omogućavaju direktno pomeranje servoa preko radio-veze. Ali, to je naravno zabranjeno tokom leta, ovo se koristi za podešavanje modela. Takav model sigurno ne bi bio okretan poput RC jedrilice, ali verujem da bi leteo sasvim dobro.

--- Quote ---Interesantno je i to videti da taj sićušni mikrokontroler, koji sada služi samo kao merač vremena i još po nešto oko servoa, može potpuno automatski da upravlja sa celom letelicom kao bespilotni mozak. Trebaju mu samo nekoliko još sićušnijih delova od njega, kao razni senzori da "oseti" položaj i dimamiku kretanje modela u prostoru, a dobar softver bi mogao, ne samo da drži letelicu na određenoj ruti, već i da sam nalazi termiku i da sam sleti onda i tamo gde se to želi i svet to bez RC komandovanja sa zamlje.
Interesantno je i to primetiti, da je takva letelica i dalje slobodno leteća, ali ne kao "slepa" koja se naslanja na atmosflerke termodinamičke prilike i navijanje vlasnika sa zemlje, već kao samostalna inteligentna letelica koja zna šta i kako da radi za postizanje predprogramiranog cilja sa mnoštvo uslova, uz mogućnost slobodne volje da sam odluči kako će to izvesti.
Sve jeto već današnjica, ma kako da ga nazivamo.  :)

--- End quote ---

Novi modeli su krcati najfinijijom elektronikom (akcelerometar, GPS, visinomer, razni senzori...), ali sve to se koristi samo u fazi dok je model na sajli. Baš smo pričali nedavno na Bocinom forumu oko ovoga - ja sam predlagao ograničenu upotrebu upravljanja da bi se sprečio odlazak modela u opasna područja i sl.

tibeteagle:
Ne, ne želim da se uplićem u ovu kategoriju modela. Hteo sam samo da ukažem na tehnološke mogućnosti današnjice i za mene besmislenost da model leti bez kontrole, sa hajtek elektronikom u sebi. Sa pojavom RC tehnike je trebalo da nestane sva slobodno leteće kategorija, kao što je za mene pre 40 gidna dosadilo trčati za modelima ili gledati kako se vrte oko mene na 15 metara sajle i prešao na punu RC kontrolu.
Zapažamo da danas ništa ne ostaje bez savremenih mikro čipova, pa ni najstarija modelarska kategorija slobodno letećih modela, koja u principu ne treba da ima ništa više od kratkog mekog kanapa kao fitilja u funciji vremenskog  releja.
Ne smeta mi da se ove kategorije drže u životu, ako to drugima pruža lepo zadovoljstvo.
Puno sreće na livadi.
 (pijemo)

nbatocanin:

--- Quote from: tibeteagle on September 01, 2015, 04:44:32 PM ---Ne, ne želim da se uplićem u ovu kategoriju modela. Hteo sam samo da ukažem na tehnološke mogućnosti današnjice i za mene besmislenost da model leti bez kontrole, sa hajtek elektronikom u sebi. Sa pojavom RC tehnike je trebalo da nestane sva slobodno leteće kategorija, kao što je za mene pre 40 gidna dosadilo trčati za modelima ili gledati kako se vrte oko mene na 15 metara sajle i prešao na punu RC kontrolu.
Zapažamo da danas ništa ne ostaje bez savremenih mikro čipova, pa ni najstarija modelarska kategorija slobodno letećih modela, koja u principu ne treba da ima ništa više od kratkog mekog kanapa kao fitilja u funciji vremenskog  releja.

--- End quote ---

O ukusima se naravno ne raspravlja :) Samo bih napomenuo da je poređenje SLM i RC kategorija prilično besmisleno, jer su suštinski različite stvari. Za početak, SLM su fizički zahtevne kategorije i traže potpuno druga znanja od RC kategorija. Na žalost, u pravu si da SLM kategorije beleže ozbiljan pad, ali glavni razlog za to je težak ulazak u te kategorije (izuzetno skupo, zahteva veliki trud i vreme). Ovde mislim na F1ABCDE kategorije, klizači su na primer izuzetak.

dule:
Ja se izvinjavam jel to gosn "wings"?

nbatocanin:

--- Quote from: dule on September 02, 2015, 01:36:34 PM ---Ja se izvinjavam jel to gosn "wings"?

--- End quote ---

Jeste :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version