Da probam da pripomognem, mojim laickim razmisljanjem i kao iskustvom, recimo nekim...
Kad sam uzeo ARF Sukhoi od 3.2 m, znao sam da ce kostati, ali ne i koliko. Ja nekako volim da slusam, citam i pratim sta je proizvodjac predvideo od elemenata za ugradnju... Uzeo specs, prosarao po netu da vidim ugrubo cene navedenih delova... Bilo saroliko, cene razlicite i po 50%, plus razni shiping, dazbine ili ne mogucnost slanja u zemljicu SRB... Te servoe spektrum (savox) nisam mogao nabaviti od HH EU, ali su bili korekti i porucili i nabavili od HH USA (doduse greskom umesto 12 kom, duplo 24 kom), nije bilo u redu da ih vracam... I pokazalo se kao dobro...
Jako bih se slozio sa tvrdjama da je nekad moglo i bez "digitalizacije", ali nije ona bez veze tu....
I jako bih se slozio sa tvrdnjom da je razlika izmedju skale i 3D letelice, ali ovde nije u pitanju obicna skala vec JET, veliki JET, tezak, sa svim svojim zahtevima, i skup u parama i u utrosenom vremenu oko izrade, i mislim da zasluzuje da bude hi-end ubacen u njega...
Mala digresija, Sukhoi kaze u manualu, ako ce se leteti 3D treba po 3 servoa na svaki AIL (ttl 6 kom.), po 2 kom na svaki ELE (ttl 4 kom) i 2 kom na RUD, ukupno 12 kom, ako nije 3D letenje po jedan manje na AIL, ukupno 10 kom. Kad je bal nek je na vodi, na celu pricu, j**** 2 servoa, mozda se jednog dana proleti 3D
Ali je gora muka bila sve to podesiti i ustimovati nego sama cena, pa napajanje pa Rx, i na kraju ispade najbolje resenje PowerBox Cocpit, ali samo 12 ch, i izadje prilicno parica, pa kad je vec tu daj njegove originalne baterije, 2 kom po 4000 mah, pa 2 x ignition switch, pa 2x ignation Li-po 3s, pa kad si vec tu neki originalni konktori, ispravljaci, punjaci, prekidaci itd... Nagomila se, skupi se...
Moja greska i dodatni troskivi i vreme, sto nisam oma napravio specs za sta sam se odlucio, nego sam sporadicno dodavao, daj jos ovo/ono.... Moglo je i skromnije, zasigurno, ali rekoh ne pravi se svaki dan takva ptica....
Kod njega je obavezna "digitalizacija" jer ta 3 kom. Na AIL mora da rade kao jedan, u svakom delicu sekunde, njegov AIL je dugacak oko metra sirok oko 15 cm, velika povrsina, veliki otpor u letenju, trazi preciznost, snagu, trazi prvo savrsenu mehanicku preciznost kod montaze, pa zatim elektronsko podesavanje preko tog Rx, i kasnije treci stepen preko stanice... Sve vreme istovremena provera preko 3 ampermetra, po krilu, razlika u povlacenju struje je znala da bude i do 2A, nekako i posle dugo zezanja sam uspeo da podesim na neku malu razliku na drugoj decimali...
Da netupim vise, na odmoru sam moram na plazu, i kuckam na iPad, nije zgodno.... mogu da pomognem sa nabavnim cenama za opremu ovog velikog Galeba, oko detalja bismo se dogovorili u "4 oka", da se malo smanje troskovi a da oprema bude adekvatna sadasnjosti i kakvu takva jedinstvena ptica zasluzuje