Sećam se i dalje trenutka dok sam sedeo ispred TV-a , i gledao prilog o jednom čudnom čoveku koji je nosio neku skupu igračku i sa njom snimao po gradu. Delovao mi je onako zbunjeno, lik entuzijasta i radi nešto što nikome nije bilo jasno. Zatim su išli njegovi snimci Beograda iz vazduha. Uh
... Naravno taj čovek je bio Gizmo
Natrčao sam na neku drndalicu Syma X1 , kupio da vidim šta je taj quadcopter, naravno više je padao nego leteo, zatim kupio još jednog za delove jel su motori stalno crkavali, i onda probao da nakačim chain kameru i snimim neki sat u Mirijevu koji mi je stalno upadao u oči... Heh, video da to ne funkioniše tako, i sledilo je googlanje na poslu, gledanje youtuba i oduševljenje nekom čudnom spravom Phantom ... Leti visoko, stoji mirno , vrati se sam na mesto poletanja i slično i još uz to nosi i kameru. E to će vala da dobaci tih 10 - 20 m do sata ... Dobacio
, a uz to i snima ali trese se slika, ajmo nadogradnja kamere, nadogradnja gimbala ... Ups, ne može na ovu ploču, ajmo nadogradnja ploče. Guši se sa Vladom iz RC Srbije, čovek lepo kaže uzmi Phantoma 2 , ja teram svoje i inatim se ... Uzmem GoPro 3+ , ono fokus na blizinu, kvrcni sočivo u servisu da bude na infinity ...
juri video trasmiter/reciver ... kažem sebi neću jak da ne kvarim signal , i ne bi jak, gubi sliku na 100 m
.... I tako nekako iskoristih priliku, uglavnom kad nije bilo ljudi po Beogradu da snimim po neki kadar ... Dodje i prodje stadion, i to postane mnogo teže, ajmo ujutru kad nema nikoga, gimbal dve ose klacka, Premier sa torenta puca, iskoristih priliku na poslu zgrabih neki lap top od bivseg direktora i rekoh na njemu cu da vam radim etikete što nije moj posao, ali će u slobodnom vremenu da vrti satima svakog dana stabilizaciju snimaka (u Premieru) ... Drne, drnde, vreme prolazi, uđe ti u krv i počneš samo o tome da razmišljas , kad ne letim dugo kriziram, jbg alkohol za izbacivanje stresa je postao za dokone, ja to nisam
.... Na kraju, posle sto hiljada stvari , jer samo snimanje čini možda 10 % zato je i youtube pun nekih početih Beograda iz vazduha , plagijata na Gizmov snimak ali nikada dovršenih projekata , i posle jedno godinu ipo dana, predstavljam Vam video Panorama Beograda (iz vazduha). Naravno Gizmov video je još uvek i posle toliko godina ne prevaziđen, ali i ova Panorama Beograda je sasvim fin prijem imala kod ljudi ...
Da ne tupim ,evo videa
, i Hvala svima na forumu , za savete i pomoć oko tehnike ...