Koji motor za "Cessna 177 Cardinal" raspon krila 2000mm?

Started by Daky, November 21, 2015, 02:59:40 PM

Previous topic - Next topic

Daky

Dalibor Daky Ilić

marko.jovanovic

Ako si više za glow varijantu da li si svestan koliko će te svaki izlazak na letenje koštati?
Na ovaj model nema potrebe stavljati glow ali ti kako god hoćeš.
Preračunaj se koliko će te koštati u gorivu, cimanju oko štelovanja svaki čas....
DA je neki brži model pa ajde ali Cesna koja je čist trener model nema neku potrebu za snagom i brzinom...
The ground is the limit (or a water)

tibeteagle

QuoteKoji elektro set komplet preporucujete?
Elektro konverzija se može izvesti ako je trup tako oblikovan. Na nekima može lako, a ne nekima dosta teško.  mmmm
Ako je već bio klipni motor na njemu, treba videti kako sada izgleda mesto ispod pokrivača motora i unurtašnjost prednjeg dela trupa. Treba naslikati izbliza navedena mesta, da se može nešto konkretno savetovati.
(photograf)

marko.jovanovic

Kako god da je bio ugrađen motor sa malo špera uvek se može napraviti nosač za elketro motor na koji posle moće da ide aluminijumski ili neki drugi distanceri....

Daky

Evo veceras slikam i pustam sliku kako je ispod prednje plastike... Uskoro pustam sliku
Dalibor Daky Ilić

Daky

Dalibor Daky Ilić

tibeteagle

Elektro motor se može postaviti bez problema, ako se izvade konzolni nosači za glow motor. Njemu treba 4 komada konzole namontirano na firewall,  koji je dosta čvrst sa slika sudeći.
A kako izgleda unutrašnjost u prednjem delu trupa?
Treba videti jer akumulatore treba što više postaviti napred, jer je elektromotor mnogo lakši od klipnog, pa se to mora nadomestiti sa LiPo težinom, radi postizanja istog balansa. Treba razmotriti i to, da li bi vađenje i postavljanje LiPo paketa bio jednostavan ili komplikovani postupak? Sve navedeno je generalni problem kod konvrezije sa klipnog na elektro motor, osim novijih konstrukcija gde se sa navedenim problemima računalo pri konstruisanju.

Daky

U svakom slicaju, meni ne predstavlja probelm da ja stavim glow kinez ili slicno jer taj avion nece biti kod mene, jos sad ga je rezervisao drugar, a on zeli glow i onda sta drugo da kazem... Tako da eto to elektro neka bude ako bas ne nadjem nista od glowa, ali znaci ona moja dva linka ne bi bila dobra za ovaj avion, tj oni jesu kinezi i ja jesam na mustangu imao ASP dvotakni od 10cc i nisam imao problem... Opet razumem misljenje svih ovde i vidim i znacu gde pravim ili cu tek praviti gresku ako ne poslusam, ali treba mi jeftinija varijanta tog glowa jer avion cu samo srediti i prodati jer skupljam za nesto drugo..
Dalibor Daky Ilić

tibeteagle

Naravno oba gore izabrana kineska motora po snazi odgovaraju.

zajko

Quote from: marko.jovanovic on November 25, 2015, 04:11:29 PM
Ako si više za glow varijantu da li si svestan koliko će te svaki izlazak na letenje koštati?
Na ovaj model nema potrebe stavljati glow ali ti kako god hoćeš.
Preračunaj se koliko će te koštati u gorivu, cimanju oko štelovanja svaki čas....
DA je neki brži model pa ajde ali Cesna koja je čist trener model nema neku potrebu za snagom i brzinom...

I ovaj decko ide okolo naokolo, sporije i skuplje, ali kad mu vec objasnjavate... onda bar budite precizni ... pa da ima celu sliku...

Glow verzija 4 stroke SAITO1.00 Nov u kutiji... da pomognem ucinim dobio je na PM ponudu za 200 Eur... rezervoar, creva, pretpostavljam da ima, posto ni on ne zna... a verpvatno ni ne zna da su za Glow motore silikonska creva ... i u REZERVOARU i na klanku *verovatno ne zna ni sta je klank* filter i usis goriva iz rezervoara, metalni koji uvek pada na dno rezervoaara, kako god da je okrenut avion... SAITO je jednostavno receno SAITO, on se kod razrade ne dira, i NE steluje, nakon jedno 2 lit potrosenog goriva, igla se zavrne, recimo max. za cetvrtinu kruga, u tom delu se trazi max. broj obrtaja, pa se vrati u kontru za 1-2 klika...
i u principu se NE dira, prvih par godina... On sigurno nece leteti u rasponu od 5 do 50C temperature i pod nekakvim nenormalnim vremenskim uslovima... I ono sto je najbitnije, treba koristiti gorivo od 20-30% nitro (fabricko, NE pravljeno) cena po lit. do 20 Eur... i onda glava NE boli... Potrosnja otprilike kao benzin, ne znam tacno...

Benzinska verzija, 26cc MVVS, ponuda je bila na 250 Eur, motor kao nov samo upaljen na stolu, sa pravljenim auspuhom, spinnerom i elisama.... Sta reci o MVVS a da ne bude suvisno... Koliko sam shvatio tu je i bio benzinac... i da ne preteram, ako se ne varam, ta Cessna je i predvidjena i pravljena za Benzinca...

Elektro verzija, Da moze lako da se prepravi, ali najskuplja i najgora varijanta... To je avion od cca 8 kg, sa elektrom verovatno i vise... Najmanji je problem, stolarskih radova i prepravke da nosi BL. Motor... Da kupi i nagore kinesko sranje Bl. Motor + ESC *veliki avion, tezak, veliki i tezak motor, i veliki ESC bar 90 A, taj setup, kako rekoh, i da je najgori nece kostati manje od 100 Eur, realno min. 150 Eur... Posto je sve veliko mora i velika Li/Po min 5000 Mah za par minuta leta, ali najverovatnije min. 6 S, sa min. 20C, sto je jos nekih min 50 Eur... i ako nema, a verujem da nema, neki punjac od min 50W, i to da taj grca, jos neku desetinu Eur, opet pricam o necemu nikakvom i jeftinom.... znaci, matematicki ispod 250 Eur, za elektro setup moze samo da masta, i dobice oko 3 min leta. bez obih dodatnih radosti, dima i zvuka...za sta je ovaj avion predvidjen.... Ovde treba dodati jos elisu i spinner

Pri tom naravno treba imati na umu i da to sto je on smekao na HK, nije cena koja pise tamo, treba dodati malo parica za prevoz i neke dazbine, to nece, ili ce tesko proci bez dazbina, to nisu sitnice to je ipak motor....

Toliko od mene, kad vec savetujete, kako rekoh, dajte celu sliku ...

()-()

RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

misha

Po meni ovo je jedina ispravna varijanta
Benzinska verzija, 26cc MVVS, ponuda je bila na 250 Eur, motor kao nov samo upaljen na stolu, sa pravljenim auspuhom, spinnerom i elisama.... Sta reci o MVVS a da ne bude suvisno... Koliko sam shvatio tu je i bio benzinac... i da ne preteram, ako se ne varam, ta Cessna je i predvidjena i pravljena za Benzinca...

Elektro ne bih razmatrao za tako veliki mode, Glow je takodje potreban bar 23cc, doduse sasvim ce lepo raditi i na 10% nitra, ali je razlika u ceni goriva u odnosu na benzin ogromna.

Dakle, po mom misljenju, ta velicina modela je idealna za benzinca 23-26cc.

tihi

zajko

RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

marko.jovanovic

20E litar. to je u startu jedno 40 eura samo za razradu motora ako hoće valjano da ga razradi.
Da li je neko dečku rekao koliko će taj litar da traje na motoru od 23 cc?
Lada i Moskvič su amateri za ovaj motor :big smile

coka

Pozdrav svim diskutantima

Izbor pogonske grupe bazira se na licnim sklonostima I finansijskim mogucnostima.
O licnim zeljama ne treba trositi reci, jer svi volimo to sto volimo. Pogonska grupa  bi trebalo da bude nesto sto te cini srecnim a ne nesto cega ces se plasiti.
Ipak, kada dodjemo do finansijskog aspekta, morao bi da pokusas da izbalansiras stvarne potrebe, zelju , finansije I ekonomsku isplativost cele price.
Ako ces model leteti mnogo, a pri tome mislim bar 100 ak letova sledece sezone, onda ce aspect potrosnje biti osetan.
Ako ce s sa tim modelom leteti samo ponekada, onda, da li je stvarno bitno da li si u sezoni potrosio 20 ili 40 eura za gorivo?
Ucesnicima ovakvih diskusija uvek volim da kazem “dokle god mi tog dana kada idem na letenje, veci trosak predstavlja dorucak I gorivo koje sipam u automobil, o tome sto model potrosi, ne razmisljam”.
Sa druge strane, ako ti je potrebna masa u nosu aviona, benzinac je odlicno resenje, jer je poprilicno tezi.
Kod elektro pogona, pomeranjem baterije mozes izvrsiti veoma precizno podesavanje tezista I taj polozaj se ne menja tokom leta. Medjutim, tada ti je potreban I veliki otvor kroz koji ubacujes ili vadis bateriju…
Zapamti jedno, “vazduhoplovstvo je zbir kompromisa”.

U slucaju da moje sledece redove shvatis previse kruto napisane, bez “mislim” ili “ cini mi se”, reci cu ti da sam imao prilike da napravim I letim modele sa svim tipovima pogona o kojima ovde pricamo.
  Nista sto ti govorim nije sa “google”-a….
  Uz to imao sam I Mvvs motore I Saita kao I po neki brushless raznih proizvodjaca.

Ako ti je zelja da puno letis, sa sto manjom cenom eksploatacije, benzinski motor je odlicna varijanta.
Sa rezervoarom od 500ml, moze se napraviti sa ovakvim modelom I let od skoro 30 minuta.
Masa mu je veca nego kod ostalih pogona I zahteva da nosis u modelu I dodatnu bateriju za elektronsko plajenje.
Dimenziono su veliki I obicno podosta veliki deo motora strci van kapotaza.
U veku benzinskog motora, desava se da se pokvari modul I tada ti je njegova zamena jedino resenje.
Miris goriva je prisutan, da ne kazem, “uvek smrde na benzin” I ako model drzis u stanu, ovo ce ti predstavljati problem.
Zvuk je veoma slican zvuku motorne testere.

Potreban ti je rezervoar, tigonska creva, canister za punjenje…
Rad je veoma pouzdan I ako znas kako da sa vremena na vreme podesis igle visokog I niskog rezima…sve ce biti u redu.
Odredjeno odrzavanje je potrebno, ali ne moras biti naucnik da ga izvrsis. Provera srafova, ciscenje svecice, dotezanje auspuha, sitna podesavanja, jednom u sezoni zamena creva…I to je to.
Da li se desavaju otkazi, DA, ponekada.
Da li suvise cesto, NE.
Vek im je dug I uz normalnu eksploataciju neces stici da “sahranis” motor.
Za kraj, mvvs je odlicna varijanta, daleko iznad srednje klase, iako ne najkvalitetnije sto se moze kupiti.

Saito, kao predstavnik cetvorotaktnih glow motora je sam vrh po kvalitetu I performansama. Sa 350 ml goriva mozes leteti 15 ak minuta, sa avionom tipa Cessne.
Maseno je najlaksa varijanta. Ne zahteva dodatne baterije, koriste se obicna silikonska creva.
Model je mnogo prljaviji nakon letenja, ali nema mirisa benzina, tako da ga mozes drzati u stanu.
Zvuk je savrsen. Dimenzije su male pa se veoma lako dosta toga sakrije u kapotazu.
Da ne zapocinjemo bespredmetnu raspravu oko goriva….
Goriva za sve moje motore muckam sam. To radim vec 40 godina.
Koristim najkvalitetnije komponente I litar me kosta oko 6 e. Toliko te otprilike kosta I kada kupujes fabricki napravljeno.
  Pravim ga sam iz razloga koriscenja kvalitetnih komponenti, I konstantnosti snabdevanja tokom sezone, drugim recima uvek imam neku kolicinu napravljenu I sto je najvaznije, uvek je kvalitet isti.
Vek Saita je veoma dug. Pre ces ga ostetiti padom nego sto ces ga izandjati.
Kao negativno, skupi su I potreban ti je I starter za paljenje.
  Kada ga jednom nastelujes, nista   ne moras vise da cacnes. Na mom Corsairu, koji nije leteo dve godine, a pri tome nije bio ni ociscen ni konzerviran, upalio je cim sam prineo starter.
Takva je prica I sa Os max-om, dok sa kinezima nemam dovoljno isklustva da bih ti nesto tvrdio.
Ljudi ih lete, problema nema previse.
Razradu uvek vrsim sa drugacijim gorivom, koje se sastoji samo  od metil alkohola I ricinusa, tako da te u tom slucaju razrada kosta oko 5e.
Kvalitet obrade je takav da je dva ili tri rezervoara na zemlji sve sto je potrebno, uz blaze rezime rada tokom prvih letova.
  Svi Glow motori zahtevaju odredjeno znanje oko podesavanja I eksploatacije. Ako je to tvoja sfera interesovanja, naucices, ako se grozis toga, nemoj ni pokusavati.

Elektro pogon je najcistija I najlaksa varijanta za skladistenje I eksploataciju.
  Ako pricamo o ceni, ne bi bilo fer porediti mvvs I saito, kao predstavnike kvalitetnih proizvoda sa Hoby kingovim red brick esc om I turnigy brushless motorom.
Pri tome, ono sto je najpogubnije, potrebno ti je odmah da kupis npr. 4 baterije, tako da je cena elektro pogona, za kvalitetan setup sa 4 baterije I punjacem, zasigurno najvisa.
Otprilike receno, duplo je skuplje opremiti avion elektro pogonom.
Pouzdanost je na visokom nivou kao I performance koje mozes dobiti.
Ipak, doduse retko, I brushless motori se kvare, esc- I takodje, tako da nema garancije da ces ceo zivotni vek modela moci da koristis samo jedan esc ili motor.

U normalnoj eksploataciji, najvece su sanse da ce elektro pogon zadati najmanje muka.

Glow gorivo kosta oko 6 e po litri, dok ti za litar goriva za benzinca treba oko 1.5e. Dakle razlika je 4x, ne bas toliko mnogostruka koliko se prica.
Ako uzmemo da glow trosi oko 20-30% vise, onda je grubo receno, gorivo za Glow oko  5 puta skuplje.
Opet, za 50e razlike u ceni izmedju Saita i Mvvs-a , ne racunajuci lipo bateriju koja ti je potrebna za MVVS, u pomenutoj ponudi, mozes kupiti 8 litara goriva, sto je dovoljno za celu sezonu lepog letenja.

Baterije moras kupiti od jednom....

Vracamo se na recenicu sa pocetka pisanja...."zavisi koliko ces leteti".

U varijantama koje su ti ponudjene, Mvvs bi ti obezbedio vise snage od Saita, naravno uz vecu masu modela od 500-1000 gr.
Elektro pogon bi mogao da bude  najefikasniji, ali bi za adekvatnu snagu zahtevao povece baterije.
  Velicina baterije koja bi obezbedila isto vreme leta kao kod benzinca, svrstala bi ovaj pogon u maseno teze varijante od Saita, ali u rangu sa benzinskim pogonom.

Na kraju, sve ce ti se svesti na ono sto vise volis.
Neko voli struju, neko gorivo.
Razvijaj  sam svoj afinitet a to ces najlakse uraditi ako sve probas.