Main Menu

Pogodan teren za letenje

Started by petar, February 05, 2016, 01:08:55 PM

Previous topic - Next topic

petar

Da li neko zna neki pogodan teren za letenje u okolini beograda sa sledecim karakteristikama:

Da je daleko od aerodroma, da nije u naseljenom mestu (da nema mnogo malicioznih ljudi koji mogu iz obesti da te prijave...) i da ima nekakve prepreke tipa ogromno drvece ili nekakva rasedlina u zemlji (sto bi onemogucavala letenje "velike" avijacije) i da nije u blizini kuce/vikendice nekog politicara.......

To me zanima jer ovaj pravilnik je preterao sa zahtevima... Ajd da polazem pravila, dajem pare za osiguranje idem na ispit da nekom dokazem da umem da letim.... ali ima tolikih gluposti pored toga da mi se smucilo.

Kad bi bio takav teren (da je neko lud, ako tu leti generalnu ili ultralaku avijaciju ili paraglajder) to nebi bilo lose....

Takodje mi pada na pamet (u stvari ja sam to hteo odavno i bio sakupio pare... pa sam ih pozajmio "prijatelju".... pa od mog posla nije bilo nista jer mi je prijatelj trazio pare na kratko, a vracao posle toga 3 godine i nije ni vratio... Bog da mu dusu prosti...) da kupim neko parce zemlje pa da napravim nekakvu strukturu koja onemogucava brisanje iznad moje oranice....

Ako bi napravio od varenih celicnih cevi konstrukciju (za odbijanje vazduhoplova), da li neko zna koliko je dozvoljeno da covek na svojoj zemlji dize konstrukciju u vis... recimo da se zvanicno vodi kao staklenik....

pozzzz

P.S. ovo pisem na ovom delu foruma koji ne vide oni koji nisu clanovi foruma jer ocigledno ima previse malicioznih ljudi oko nas....

Johann

Petre, ja letim u okolini Beograda, u pitanju je kombinacija livade/oranice/suma, nije bas idealno, ima i ljudi doduse vrlo malo (par kuca), ali ono sto je meni najbitnije je da ustvari niko ne zna da tu letim vec godinama i razumljivo zelim tako i da ostane pa necu navesti lokaciju.
Nikada nisam isao na neka zvanicna letelista i sportske aerodrome (previse ega na tako malo prostora) i verovatno necu nikada ni ici sada kada je donet ovaj pravilnik.
Drzim se svoje lokacije na kojoj letim godinama unazad i letecu godinama unapred :D
pozz
Blago meni, opet ja :)

petar

Ja cu najverovatnije da kupim neko parce zemlje.... Da letim ko' covek....

Pride te kombinacije suma i recimo zemlja pod nagibom su jeftinije za kupiti (i to dosta, recimo 3 puta), ali sve sto sam gledao je daleko... u Batajnici sam...

Takodje ne bih kupio zemlju samo da letim (to mi je sekundarno) vec bih posadio nesto na njoj..., a ostavio prostora za pistu.... ne mora mnogo... takodje i taj "staklenik" nebi sluzio samo za odbijanje generalne avijacije nego i za svoju namenu....

Inace ja letenje volim, zato letim, ne letim da bi se druzio sa nekim, ako hocu da se druzim onda se druzim, a ako hocu da letim onda letim...

pozzz

Vaci

Nije da cu ti pomoci svojim komentarom, ali sve jelepse u drustvu, pa i letenje. Ne mislim kad je gomila ljudi, ali sa jednim-dva drugara... zajednicka avantura,popricas sa nekim, popijes pivce u pauzi... Ako ne mogu da letim sa prijateljima vec moram kao vuk samotnjak u nekoj shumi, eto i mene brzo u oglasima.

petar

Ja nisam naisao na dovoljan broj srodnih dusa pa sam odustao od druzenja sa modelarima.

Ne kazem da ih nema, ali ako ih ima 5 na livadi kojima je drago kad ja imam nekakvu stetu, a recimo samo dvojici nije drago... onda ja tu nemam sta da trazim.

Ja znam ko sam i ko nisam i ne treba mi druzenje sa nekim ko me u najmanju ruku ne razume, a u najvecu je maliciozan.

Ne bojim se samoce, ali nije i da je volim.

Tako da sam otisao da letim po nepoznatim livadama (idem retko, nemam ni toliko vremena... voleo bih, ali mi obaveze i volja ne dozvoljavaju vise....).

U svakom slucaju, ako uspem opet da nakupim love ima nesto da uzmem (jednu malu livadicu)... Jedino me nervira, ako bude daleko..., a ja bas budem mogao da letim... treba se naplacati onda goriva i goriva.... mislim za prevoz do livade.... skoro da se ne isplati....bolje onda da uzmem neku prikolicu i odem na nedelju dana... pokosim i sredim sta treba da se sredi i letim svaki dan... pa onda za par meseci opet...

U svakom slucaju, izvinjavam se sto sanjarim ovde na forumu, a sto vi citate (ako vas smaram), ako ne, drago mi je onda sto imam srodne duse.

pozzzz

mirce

Modelarska pista na Čenejskom aerodromu je bila 25 x 80 metara. OK, nalazila se u sklopu aerodroma, pa ako je model i sleteo malo van piste ili produžio i dalje se nalazio na dobro uredjenom prostoru, sa možda malo višljom travom.

Ko nije nikad bio tamo, evo link gde ima slika:  http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,9168.15.html

Pista od 30 x 150 metara je više nego dovoljna i za najveće ili brze mlazne modele. To je 4500 kvadratnih metara.
Jutro zemlje je 5755 kvadratmih metara, tako da jedno jutro završava priču.

Za aerodrom nije potrebna najkvalitetnija zemlja, slatina je sasvim OK.
Mnogo je bitniji prilaz, smer (sever - jug), koliko je teren za letenje udaljen od grada i da u blizini nema dalekovoda, drveća, bandera, da zemlja nije podvodna, itd...

Ostaje pitanje pripreme terena i održavanja istog tokom godine. To je veoma bitno i prilično košta + smaranje oko rada.

Na kraju, pitanje je za šta vam takav aerodrom treba. Ako letite jedrilice i manje modele, onda ni zahtevi oko pripreme piste nisu mnogo bitni.
Ako pak planirate da letite velike, brze i teške modele, teren mora biti dobro uredjen. Sredjivanje terena može u mnogome preći vrednost same zemlje...

(pijemo)

petar

Sto se mene tice ne zelim da letim mlaznjake i brze i teske modele.

Moji modeli su na struju 1 m do 1.5 m raspona krila i od 0.5 kg do 3 kg.

Na sletanju nisu mnogo brzi tako da, ako se jos malo izvestim bice dovoljno vrlo malo prostora za pistu. Jedino ce mi biti problem sto hocu da posadim drvece, ali to treba cekati dosta godina da poraste tako da u pocetku nema problema.

Samo zemlja je preskupa u Vojvodini (traze i po 15 k EVR_a za hektar...), a ako hocu 2 ha da uzmem... (to mi je mnogo, previse...), ali zato je dosta jeftinija juzno od Beograda.

pozzz

sloba_b

Bolje nadji nesto besplatno, besplatnu livadu, sracunaj kolko ti treba para za gorivo cak i da je malo dalje za narednih 10 god i uporedi sa cenom kupljene. U vojvodini, licno vidjao u okolini vrsca imaju neki pasnjaci sa sitnom travicom ko iz snova...zapucas pa svaki put na drugoj :)
Druga stvar je ako zelis da ima uz to i neku nekretninu.

I ja razbijam glavu oko lokacije kao i ti a sa druge strane sam svestan i da mi se ne ide negde sam da gledam u nebo.
13.maj mi je tamo-vamo 35 km, nije da se skokne, a voleo bih da imam nesto da skoknem kad mi je cef, jer nisam klasican ponedeljak/petak tip. Bio sam skoro kod mene(surcin) na nekim pooranim njivama, nisam spretan da naciljam 3metra kaldrme i sa 3 leta polupa ceo model, potrp'o u kesu i kuci...

pnedic

Evo dve lokacije:
Prva je blizu novog autoputa za Novi Sad (N:44.869417°, E:20.249572°). Odlicna lokacija sa betonskom pistom. Tu sam nekoliko puta leteo jer je pogodna i za modele sa manjim tockicima. Medjutim od jesenas je stoka od naroda krenula da tu pravi smetliste: da istresaju bukvalno kamione djubreta. Treba mi dobrovoljac malo da pocistimo jer je zadnji put neki idiot istreso smece skoro na sred puta (gomilu nekog izolacionog materijala).
Druga je poljoprivredni aerodrom gazdinstva 7.Juli u Surcinu (trava je dosta gusta ali pored piste ima put gde bi moglo da se polece). Tu jos nisam leteo ali planiram. lokacija je: (N:44.767417° E:20.307229°)

alzo

Ovo pored novosadskog puta bi trebalo zaboraviti posto je blizu aerodroma a skoro kad je bila konferencija o bezbednosti ispala je frka posto je bila zabrana leta iznad Beograda  za sve vrste ultalakih letelica i ostalog,a neko je tu leteo model, pa je policija to snimila i napravila uzbunu da je pao avion posto je izgledalo da je sleteo u njivu  :big smile...mislim da nije pametno

pnedic

Quote from: alzo on February 08, 2016, 02:05:28 PM
Ovo pored novosadskog puta bi trebalo zaboraviti posto je blizu aerodroma a skoro kad je bila konferencija o bezbednosti ispala je frka posto je bila zabrana leta iznad Beograda  za sve vrste ultalakih letelica i ostalog,a neko je tu leteo model, pa je policija to snimila i napravila uzbunu da je pao avion posto je izgledalo da je sleteo u njivu  :big smile...mislim da nije pametno

Alzo, nemam pojma odakle ti ove informacije - ja nisam obavesten o tome. Koja konferencija je to bila ?
Sa druge strane, lokacija je vise od 5km udaljena od Surcinske piste (sa te NW strane, prilaz 30). Prakticno ista udaljenost od surcinske piste je ova lokacija kao i aerodrom 13.Maj.

drjack

Quote from: pnedic on February 08, 2016, 05:06:11 PM

Alzo, nemam pojma odakle ti ove informacije - ja nisam obavesten o tome. Koja konferencija je to bila ?
Sa druge strane, lokacija je vise od 5km udaljena od Surcinske piste (sa te NW strane, prilaz 30). Prakticno ista udaljenost od surcinske piste je ova lokacija kao i aerodrom 13.Maj.

To je bila Konferencija OEBSA u Decembru prošle g. u Beogradskoj Areni.
Bila je zabrana letenja ,  osim za putnicku avijaciju koja  je trajala 48 sati ako se dobro sećam. Na 13-ici su mali avioni bili u hangaru. Neko od modelara je ipak leteo na pomenutom  putu prvi dan za vreme zabrane, ali je Ilija Čvorović prolazio blizu pa javio pandurima, a onda ovi kontroli letenja u Surčinu, a oni pozvali dežurnog na 13 maju,  da pitaju jel kod njih  pao neki avion!!!
Oni, ljudi rekoše da nije,  jer su im svi avioni bili u hangaru. Ja sam stigao sutra dan i taman se parkirao , čudeći se kako nema nikoga a onakav lep dan. Odmah je došao  momak koji je tada bio dežurni, i to mi ispričao,   pa smo umesto letenja završili u lokalnoj kafani na opšte zadovoljstvo i sve se lepo završilo.
Zabrana je istekla  te večeri u ponoć. Inače pravilo je uvek bilo da se prvo javimo pa čak i kada nema aktivnosti velike avijacije i to poštujemo.

Šta zna Ilija šta je avion a šta model dok prati dešavanja kroz dvogled.

uros2002

Quote from: pnedic on February 08, 2016, 11:17:50 AM
Evo dve lokacije:
Prva je blizu novog autoputa za Novi Sad (N:44.869417°, E:20.249572°). Odlicna lokacija sa betonskom pistom. Tu sam nekoliko puta leteo jer je pogodna i za modele sa manjim tockicima. Medjutim od jesenas je stoka od naroda krenula da tu pravi smetliste: da istresaju bukvalno kamione djubreta. Treba mi dobrovoljac malo da pocistimo jer je zadnji put neki idiot istreso smece skoro na sred puta (gomilu nekog izolacionog materijala).
Druga je poljoprivredni aerodrom gazdinstva 7.Juli u Surcinu (trava je dosta gusta ali pored piste ima put gde bi moglo da se polece). Tu jos nisam leteo ali planiram. lokacija je: (N:44.767417° E:20.307229°)

Evo javljam se da pomognem u sredjivanju lokacije Prva je blizu novog autoputa za Novi Sad (N:44.869417°, E:20.249572°) to je blizu mene inace sam iz Dobanovaca.

Jos uvek nisam samostalno poleteo ni jedan model ali nadam se da cu ovog leta. Za rad uvek spreman.

Samo mi javite na PM datum i vreme. Ako je pre 30.Marta onda mi treba i prevoz.
Do tada imam zabranu upravljanja motornim vozilom. Kasnije imam i prevoz a mozda i prikolicu ako zatreba.

Pozdrav

pnedic

Quote from: uros2002 on February 08, 2016, 07:41:23 PM
Quote from: pnedic on February 08, 2016, 11:17:50 AM
Evo dve lokacije:

Evo javljam se da pomognem u sredjivanju lokacije Prva je blizu novog autoputa za Novi Sad (N:44.869417°, E:20.249572°) to je blizu mene inace sam iz Dobanovaca.

Jos uvek nisam samostalno poleteo ni jedan model ali nadam se da cu ovog leta. Za rad uvek spreman.

Samo mi javite na PM datum i vreme. Ako je pre 30.Marta onda mi treba i prevoz.
Do tada imam zabranu upravljanja motornim vozilom. Kasnije imam i prevoz a mozda i prikolicu ako zatreba.

Pozdrav

Urose  :)aplauz Hvala za to sto nudis pomoc.

Ja cu da vidim kako budem se vremenom pa cu ti se javiti recimo u neki petak da se dogovorimo. Medjutim smatram da bi to pravljenje smetlista trebalo da prijavim nekim nadleznim sluzbama (cisto da se to vise ne ponavlja), samo ne znam kojoj: da li komunalnoj policiji (oni ce reci "to nije u nasoj nadleznosti") ili nekom drugom. Mislim onom ko obradjuje tu zemlju, ali nemam pojma koja je to zadruga.
znam da su prve kolicine smeca izbacili radnici koji su tu dolazili da obradjuju zemlju, a onda videla i ostala "raja" pa hajmo... Mada nije mi jasno kako ih ne mrzi da idu cak do tamo kad imaju gomilu kontejnera mnogo pre te lokacije. Sa novosadskog puta NE MOZE da se dodje do tog mesta.

pnedic

Quote from: drjack on February 08, 2016, 06:59:12 PM
Quote from: pnedic on February 08, 2016, 05:06:11 PM

To je bila Konferencija OEBSA u Decembru prošle g. u Beogradskoj Areni.
Bila je zabrana letenja ,  osim za putnicku avijaciju koja  je trajala 48 sati ako se dobro sećam. Na 13-ici su mali avioni bili u hangaru. Neko od modelara je ipak leteo na pomenutom  putu prvi dan za vreme zabrane, ali je Ilija Čvorović prolazio blizu pa javio pandurima, a onda ovi kontroli letenja u Surčinu, a oni pozvali dežurnog na 13 maju,  da pitaju jel kod njih  pao neki avion!!!
Oni, ljudi rekoše da nije,  jer su im svi avioni bili u hangaru. Ja sam stigao sutra dan i taman se parkirao , čudeći se kako nema nikoga a onakav lep dan. Odmah je došao  momak koji je tada bio dežurni, i to mi ispričao,   pa smo umesto letenja završili u lokalnoj kafani na opšte zadovoljstvo i sve se lepo završilo.
Zabrana je istekla  te večeri u ponoć. Inače pravilo je uvek bilo da se prvo javimo pa čak i kada nema aktivnosti velike avijacije i to poštujemo.

Šta zna Ilija šta je avion a šta model dok prati dešavanja kroz dvogled.

E jeb... mozda sam ja bio taj letac. Ali da sam znao za zabranu letenja SIGURNO ne bih izasao da letim.