.....
Treba da kupim neki battery checker ?
Pogledaj temu "Jos jedan RC BatteryChecker" ja ga koristim. Vidim ovde nesto nije naisao na pozitivna misljenja ali sam primetio par puta na nekim linkovima da narod po svetu ga koristi. Prikazuje preostali kapacitet baterije (izmedju ostalog).
E sad moje iskustvo povodom vremena leta modela koje ces da zadas timer-u na stanici, koji je naravno vezan za bateriju. Teorijski se pokazalo poprilicno tacno u praksi sledeca stvar: kapacitet baterije podelis sa "maksimalnom strujom" koju vuce motor i
dobijes broj sati koji ce baterija da izdrzi na punom gasu. Tu struju treba da izmeris a ne da se oslanjas na HK podatke.
Struja koju motor vuce drasticno menja u zavisnosti od gasa koji das. I to nije linearno. Realno je racunati je 60-70% makismalne struje da je neka prosecna struja. Obicno modeli (treba da) lete u horizontali na 50% gasa.
Medjutim ja timer setujem na pola minuta manje od sracunatog vremena (po gornjioj racunici) - bezbednosti radi.
I na kraju i to je vrlo bitna stvar kao izvor (source) za timer, setujes
TH%. Ovo kao posledicu ima da timer otkucava brze sto je jaci gas a sporije sto je gas manji. Prakticno sekunda na satu ce biti sekunda na stanici tek sa punim gasom. Sto je slabiji gas, sekunda na timer-u ce biti "duza" od sekunde na satu. Na ovaj nacin ja mirno letim.