Main Menu

Oprema za elektro bicikli

Started by mirce, January 16, 2013, 11:15:00 PM

Previous topic - Next topic

marko.jovanovic

Točak od auta ima preširoku gumu.
Uzmi u obzir trenje, težinu felne....
To što ti praviš sigurno neće biti pravljeno od aluminijuma nego metalne cevi i švajs aparat.
Tako da kada ga skarabudžiš tako teškog i još staviš točak sa preširokom gumom ko će to da pokreće?
Miilim previše gubljenja energije...
The ground is the limit (or a water)

uros2002

Hvala,

Predpostavljam da ce biti poprilicno tesko i to mi je samo jedna od opcija.

Pokusacu da napravim prvo sa moto tockom i da se zadnja viljuska moze skidati.
Ako se odlucim za tocak od auta napravicu drugu viljusku i probati.
Sto se tice tezime tocka od auta bice tezak to sam siguran. Felna od auta se preradi tako sto se isece unutrasnji deo felne koji se srafi na glavcinu tocka. Napravi se nova glavcina sa lagerima i rupama za spice.
Po celoj felni se izbuse rupe za spice u dva reda. i dobije se slican tosak kao za biciklo samo dosta sira 10-15 puta.

Ali to je samo zamisao za sada mora da se proba. Cekam lepse vreme i da zavrsim crtez pa cu videti sve opcije.

Za sada me samo interesuje kako da povezem elektro motor i koja mi elektronika treba.

Za par dana okacicu crtez tricikla samo da zavrsim jos neke detalje.

tibeteagle

Za razliku od klasicne bicikle, gde je sva tezina vozaca rasporedjena na tri male tacke, zadnjicu i sake, kod rekumbenta je tezina rasporedjena duz celog kicmenog stuba. Za razliku od neudobnog polozaja sedenja kod vecine bicikala, sedenje na rekumbentu je vrlo udobno. Zbog toga ljudi cesto nakon ozbiljnijih povreda ili usled nekog zdravstvenog problema prelaze ili voze iskljucivo rekumbente. Teziste na rekumbentu je nize i samim tim lakse za voznju. Polozaj na rekumbentu je aerodinamicniji od onog na bicikliu. Vrat je u daleko normalnijem polozaju. Genitalije i prostata nisu na udaru. Itd... Pedale se ne guraju svom tezinom, osim ako neko nema nameru da opterecuje srce bespotrebno. Pedale se okrecu sa obe noge punih 360 stepeni. Veca kadenca, sporiji prenos.
Naravno ovi niski tricikli sa mekanom tapaciranom stolicom umesto tvrdog sica mogu da imaju i prednosti nad biciklima iz navedenih (polu) invalidskih razloga. I to se može staviti na neku od strana vage i na osnovu toga videti koja je krajnja vrednost ovog rešenja i da li se poklapa sa očekivanjima. Ja ostajem pri visokoj negativnoj ocenibih na bezbednost.  :-\
Inače tricikl izvedbi ima veoma dobrih. Neke nove električne koncepcije single seat auta su izrazito dobri, bezbedni i ne pritiskaju prostatu.  :big smile
Recimo ovaj i-road...
https://youtu.be/--pFG3D5OEk

A ima i nekih novih pogleda na bi-cikl kao auto dvosed. Baš se čip sa inercionim senzorima i ovde umešao.  mmmm

https://youtu.be/gHrl2P6QGYQ

(pijemo)

sasa

BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

uros2002

Hvala svima,

@matic

Hvala za linkove za kontroler i potenciometar.
Motor sam nabavio kao sto sam rekao u predhodnim postovima 36V 500W.

Za baterije planiram tri akumulatora 12V

Sada mi je ostalo da zavrsim nacrt i pokusam sve to da uklopim da ima pogon na pedale i na elektro.
jos za elektro podon treba voltmetar i kontakt brava. Ali to nije problem naci.

Moram da razmislim i da nacrtam tocak od auta recimo 17` sa gumom 215/45 R17 ili tocak od motora 150/70 ZR17.

Hvala svima

Evo ako nekome treba nasao sam par zanimljivih planova za izgradnju
Quotehttp://www.jetrike.com/plans/2426-Tadpole-Plans.pdf?license=I+Accept
http://www.jetrike.com/plans/2024-Tadpole-Plans.pdf?license=I+Accept
Evo i primera automobilskog tocka

marko.jovanovic

Ma možeš ti satviti i kamionski točak to nema nikakve veze sa izgledom nego sa TEŽINOM I TRENJEM a samim tim i lakoćom pokretanja istog kao i energijom i snagom koja je potrebna da se pokrene nešto a samim tim i trajanju baterija.
Na primer ja imam servo koji ima isti obrtni moment kao i VW passat 1.9 TDI ali šta vredi kada ima konja koliko i 1000-ti deo prethodno pomenutog automobila...
The ground is the limit (or a water)

uros2002

Hvala Marko(Igore)

Razumeme da je trenje veliko a samim tim i sila kojom moram da pritiskam pedale da bih pokrenuo tricikli.
Ostaje mi kao mogucnost da probam da napravim pa da vidim kako ce izgledati i da li ce moci da se vozi.

Na slici gore gde je stavljeno dva zadnja tocka od auta ima i video snimak kako lik vozi i cini mi se da pokrece tricikli sa ne tako mnogo truda. Pokusacu da nadjem video i postavim. Sobzirom da cu imati samo jedan tocak i na njemu prenosni odnos sa 6brzina mislim da nece biti problema za pokretanje.

Nadam se da cu uspeti da napravim ovakav tocak i probam. Svakako cu pokusati.

Evo i slike kako sam zamislio ali jos ima da se radi dosta izmena sigurno. Stavio sam mogucnost da zamenim zadnju viljusku za uzi tocak.

Potrebno je jos uraditi dodatna ojacanja prednje viljuske i pedala kao i fiksiranje naslona sedista i promeniti polozaj zadnjeg amortizera.
Za sada samo kao idea.

Hvala