To ti je kao ruski rulet
Do 50 evra se placa samo PDV a preko 50 i carina kad salje pravno lice, dok je za fizicka lica ta granca 70. Posto Kinezi ne navode pravu vrednost, a i kad navedu gospoda sa carine ne veruju, cenu obicno traze po netu i po pravilu nadju najvecu. Mali paketi cesto prodju bez icega. Prethodnih nekoliko meseci sam narucivao bas dosta (zimska garderoba za dzukca, neke sitnice za Sparka, gomila delova za Tiny Whoop, zmr250 kit...) i sve je proslo bez ikakve globe, ali su me na gimbalu odvalili. Sa druge strane, znam dosta slucajeva da su bas male pakete debelo naplacivali. Jednostavno nema pravila, sve zavisi na kog carinika naletis i koliko ima vremena, volje i znanja da se bavi tvojim paketom. Bio je ranije neki Joca Guberinic koji je bio pravi krvolok, ali mislim da on vise ne radi. Desavalo mi se da mi stigne paket, na deklaraciji njegov potpis i carina 100% vrednosti. Odbijem da preuzmem, paket se vrati nazad, posiljalac posalje ponovo, drugi carinik i prodje bez dinara. Vise puta mi se desavalo da za identican sadrzaj u razmaku od nedelju dana platim potpuno razlicito dazbine, ili za jedan platim debelo a za drugi ne platim nista.
Inace, Trstenik kao i cela centralna i zapadna Srbija su pod nadleznoscu Beogradske carine i za sve vaze ista pravila. Jug i istok su pod Niskom carinom, Vojvodina pod Novosadskom... U glavnom, pravilo je da nema pravila