После зимске паузе, данас сам први пут био на летењу.
Нигде никога, ни моделара ни велике авијације, а дан идеалан за летење.
.....
Где су моделари?!
Ове године је било доста лепог времена. Ја због неких обавеза нисам могао да долазим на летење али сам редован на Форуму. Мислио сам да се лети, али да људе мрзи да пишу и постављају фотографије.
Данас сам се изненадио кад сам, из разговора, сазнао да је моделарско летење сведено на најмању могућу меру.
Мораће нешто да се предузима.
Ja sam sigurno 4-5 puta vec bio da letim. Leteo sam razne modele, cak neke koje nisam leteo sigurno godinu dana, i vise.
Medjutim idem u "komsiluk" 13-ice, na lokaciju pored novosadskog autoputa gde imam betonsku "pistu" od nekih 200 metara. To je kada od trinaestice nastavis putem kojim se stize tu, pa se predje novosadski autoput i odmah je tu. Nikada nema nikoga, okolo je posadjena psenica pa sam vise puta (ove godine) dolazio i sa jedrilicom. Sad u nedelju sam bio blizu te lokacije na jednoj ogromnoj poljani (isto psenica), sa jedrilicom.
Mene jako cudi zasto ostali modelari zaobilaze tu lokaciju kada je odlicna: zadovoljava uslove koji su nam nametnuti po pitanju propisa letenja, nema zive duse (ponekad prodje neki automobili koji ide prema/od 13-stice). Sve je asfaltiran put do tog mesta (osim ako se ide od 13-ice sto nikako ne preporucujem !). Ima betonska pista (put sirine 5-7 metara), okolo poljana, nema zica, nema pruge (ustvari pruga je na 350m). Mogu da se lete svi moguci modeli. A ove godine bice mnogo mesta i okolo za jedrilice jer je mahom zasadjena psenica. Prostora za sletanje jedrilica kako hoces
Za znalce ima i dosta termike.
Lokacija je 44°52'9.36"N, 20°14'57.06"E. Do tamo dolazim autoputem za Zagreb. Sa autoputa izadjem na petlji za Dobanovce. Odmah
skrenem ka Ugrinovcima ! I posle nekih 2 km kod znaka za skretanje
levo ka Ugrinovcima, ja skrenem desno i sibam do nadvoznjaka preko novosadskog autoputa.
Ponekad odem i na aerodrom gazdinstva 7 Juli u Surcinu, ali to je samo za jedrilicu. Pista je takodje uredjena, nema dalekovoda, rastinja, a vikendom nema nikoga jer rade radnim danima (lokacija je 44°46'1.61"N, 20°18'28.14"E)
Uostalom, vec sam pisao o ovim lokacijama (ponavljam se kao papagaj
)