Пројекат М 1723

Started by presko, April 12, 2019, 10:31:11 PM

Previous topic - Next topic

presko

Данас сам урадио нешто што сам планирао за јуче, а нисам стигао.

Маскирао сам зону тробојке на вертикалној крми.

presko

Већ сам напоменуо да су на спољашности трупа око улаза у кабину и на копчама видљива оштећења боје (види се алуминијумска оплата).

Начин извођења овог ефекта сам нашао на макетарским форумима (пластичне макете) и на YOUTUBE-у па ћу покушати да га остварим.

Како ово нисам никад радио, прво ћу урадити пробу на припремљеном сегменту трупа.

Ово се ради помоћу емулзије кухињске соли и воде или емулзије пасте за прање зуба и воде, како ко. Пробаћу оба начина.

Прво сам урадио пробу са сољу.
Помешао сам со и воду и танком четкицом ово нанео на места где би требало да је фарба ољуштена.

Исто сам урадио и са пастом за зубе и оставио ово да се осуши.

По сушењу сам узео боју и ово префарбао.

Кад се боја осушила узео сам самолепљиву траку и прелепио је преко фарбаног места, а онда је скинуо. Она је повукла боју која је нанаета преко емулзије. Поента је у томе је да се емулзија не држи на подлози и лако се скида, тако да је на месту где је она била остао да се види први слој боје, овог пута алуминијума. Ово остварује ефекат боје ољуштене са алуминијума.

Још сам влажном крпом уклонио остатке емулзије.

После ове пробе сам одлучио да на моделу ово радим са пастом за зубе јер ми се чини да омогућава прецизније наношење.