Main Menu

Da li rc modelarstvu i letenju dolazi kraj ?

Started by bora61, April 30, 2020, 09:21:44 PM

Previous topic - Next topic

bora61

Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

Stanko BG

Nema šansi, Boro, u Srbiji da nas ometaju. Mislim da samo pooštravaju Zakone zbog letenja u naseljenim mestima, poglavito dronom... Sličan je slučaj i na Novom Zelandu, u vezi sa njihovim vazduhoplovnim vlastima (CAA), nije samo u Americi taj slučaj. Oni su sada, u vreme COVID krize pooštrili zakone i zabranu letenja dronovima. Valjda ljudima dosadno pa lete. Mnogo volilm ovog čiču da gledam:

https://www.youtube.com/watch?v=wn4aj8_lIrQ

Mi smo pre neku godinu sve to preživeli. Mislim da ima zapisa na forumu, gde se i Nikola Saburo zalagao u Direktoratu za prava modelara...

Verujem, nadam se, da će na sportskim aerodromima i dalje biti dozvoljeno letenje. Jedino da nas 5G mreža ne osujeti i ne polupa nam sve modele...

dejan_ts

mi smo trazili da se razgranice rc modeli od dronova ,nama treba livada a ne grad i naseljena mesta za letenje kao dronovima ,kao sto rece Stano zalaganjem grupe modelara i sastancenja na aerodromu Trstenik donete su neke odluke kako bi to valjano bilo pa se kasnije te nase odluke sprovele u neko delo ,tako sto se tice letenja na aerodromima i letelistima nije problem ,sem da se uredno najavi upravi aero Kluba ili upravniku aerodroma da imamo skup i letenje do mile volje ,a sto se tice dronova na njima je ostalo da se najavljuju direktoratu ,traze dozvole za letenje ,mesto letenja i prijava snimka

a sto se tice 5g mreze mislim da tu necemo imati nikakvih problema jer mi letimo na 2,4g, smatram da o remetenju nasih aktivnosti nece biti

Stanko BG

Hvala ti, Dejane,

Sad si mi osvežio sećanje. Verujem da ste se lavovski borili i hvala vam svima na tome. Bez te inicijative, danas bismo imali samu bedu za vratom.

(res)

Stanko BG

Sad sam malo detaljnije proučio ovaj post na sajtu FAA stranice koji si poslao, Boro. Kako ja shvatam, ideja je da se u RC modele, ali pre svega dronove, stavi neka vrsta Transpondera, kao što imaju pravi avioni.

Verujem da takva odluka ništa neće promeniti za nas koji letimo ispod 1000 Feet-a, u zoni sportskih aerodorma, dakle, izvan, da ne kažem ispod, vazduhoplovnih koridora.

dejan_ts

jedini problem u celoj toj prici sto mi nemamo jos uvek ogranicenu G zonu letenja ,sto za sportske avione i jedrilice sto za nas modelare,u svetu svuda postoji  G sloj ,mozes leteti ne najavljeno i bez ikakve kontrole dok kod nas sve mora da se najavi pa da se ceka dalje uputstvo od nadleznih do koje visine sme da se leti

takav primer je kod mene na Aerodromu za jedrilicarstvo a i avione ,uglavno nam jave za sat vremena na dan letenja da smemeo do neke visine pa nas prate ,cim se nesto izdesava ili nesto nailazi odmah nas zovu i skidaju sa letenja ,uglavnom se desi kad se digne vojska ,pa nas skinu na pola sata ili sat vremena , a dao bog njima navek teba ogroman prostor za letenje  (:sok:) ili kad ide neko nevreme opako ,ali naviknuti na to i postujemo sve sta nam kaze kontrola letenja Ladjevci