Author Topic: Wiki F3L model jedrilice  (Read 1462 times)

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
    • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Wiki F3L model jedrilice
« on: November 26, 2024, 11:06:28 PM »
Pre skoro 2 godine, nabavio sam kit modela Wiki, koji je u to vreme bio jako popularan model u kategoriji F3L. Meni na oko izgleda jako lepo, pa nekako verujem da tako i leti :) Specifican je zbog geodetske konstrukcije krila, koja ima svoje prednosti i mane, naravno. Obzirom da posedujem model Vaiana koji sam izgradio pre 2-3 godine, zeleo sam da napravim jedan malo laksi model od Vaiane (koja je ispod 440g sto je super tezina modela).
Radove sam zapoceo pre vise od godinu dana, a kako sam u medjuvremenu ostao bez radionice i mesta za sastavljanje, model sam selio na par lokacija, shodno situaciji i mestu gde sam isti mogao da gradim.

Specifikacija modela je sledeca:

Razmah krila 2m
Duzina trupa 1.2m
AUW Tezina od 360g
Opterecenje krila oko 10g/dm2
Kontrolne povrsine, ruder, elevator i spoiler

Nikola | rcfly.in.rs

Offline dejan_ts

• Hero Member
  • teramo ga jako
Re: Wiki F3L model jedrilice
« Reply #1 on: November 27, 2024, 05:33:09 PM »
Izbor ti je jako lep upravo zbog te resetke u krilima  (res) (res)

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #2 on: November 28, 2024, 08:55:17 PM »
Slazem se.
Radove sam izvodio sporadicno u proteklih godinu dana, tj kada su mi obaveze dozvolile da se time bavim. Necu previse detaljisati o samoj izradi, jer je to sve vec vidjeno i napisano. Ono sto bih izdvojio kao nedostatke ovakve konstrukcije u kombinaciji sa laserskim secenjem, jesu preklopi i sastavi rebara, kao i rebara na napadnu/izlaznu ivicu i samu ramenjacu. Ti spojevi nisu potpuni, vec su pod uglovima, te je neophodno popuniti te zazore prilikom lepljenja jako dobro. Pola D box je u pitanju, zato sto se prekriva samo gornjaka.

Od opreme koristio sam:

2 x Emax 9051 za spojlere/kocnice u krilima.
2 x Chaservo DS06 za V rep
Prijemnik LemonRX DSM2 6ch bez kucista, kako bi stao u jako uzan prostor u trupu
1S LiPo 600mAh

Izradu sam zapoceo sastavljanjem V repa. Kompletno je uradjen od balze. U korenu se nalaze aluminijumske cevcice, koje ce kasnije sluziti kao vodilice za karbonske sipkice koje ce se ulepiti u boom repa.
Opciono je da se doda ojacanje/ramenjaca sto sam uradio koristeci karbonski flah 3x1 sa gornje i donje strane, ispunjen I profilom od balze.

Nikola | rcfly.in.rs

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #3 on: Yesterday at 10:27:47 PM »
Na fotografijama ispod, može se videti sastavljanje krila, trupa i početak presvlačenja modela. Za presvlačenje sam koristio Oralight white, dok za trup sam koristio Oracal foliju za automobile.
Zbog spcifične debljine trupa, neophodno je koristiti servo motore koji su 7mm ili 8mm debljine, kako bi stali u trup. U mom slučaju, koristio sam Chaservo DS06 LV verziju.
Za spojlere/kočnice sam koristio Emax 9051.
Nikola | rcfly.in.rs