Main Menu

Nov u avio modelarstvu

Started by Lazar, June 22, 2009, 03:28:27 PM

Previous topic - Next topic

Lazar

Pozdrav svima.... Ja sam Kolaric Lazar, inace sam totalno nov u ovoj prici avio modelarstva ali me je JAKO privuklo i voleo bih da nesto vise saznam o tome.
Pa posto vidim forum je posvecen bas tome, zeleo bih da pitam za par saveta. Inace sam dosta mlad ( 15 god) ali takodje mislim da uopste nije rano poceti se baviti ovim. Pa da pitam, sta biste mi savetovali da uradim za pocetak? Posto sam se Usavrsio na simulatoru, koji model da kupim za pocetak ( a da se moze pristojno dobro leteti)? Inace me je i JAko zainteresovalo pravljenje modela pa sam malo surfovao po netu i nasao http://www.fly-modellsport.info/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=75  ( mislim da je dobar model za pocetak) napravio sam maketu, i gde da nabaim ostale delove sada? motor propeler... servo motore itd? Ne zamerite ali gorim od zelje da sve saznam sada    :)  I kojim putem da idem da bi kasnije mogao da pravim sam one prave ozbiljne modele... i da letim? gde naci sve te planove nacrte? Kako se to radi?

Hehe evo ako neko ima strpljenja malo za novog pocetnika, ja bih jako voleo nekoliko saveta.

P.S. Odlican je sajt.. Svaka cast !!!   :)

GILE

Lazare dobro nam dosao. Kao prvo iscitaj postove sa foruma koji se ticu pocetnika vec je dosta toga napisano. Kao drugo simulatori su osnova pocetka a i o tome ima dosta napisano.
Pozdrav od Gileta
Covek prolazi kroz tri stadijuma znanja u svom zivotu:
1- Misli da sve zna
2- Zna koliko zna
3- Zna koliko nezna (tu sam sad)

magic

Quote from: Lazar on June 22, 2009, 03:28:27 PM
Pozdrav svima.... Ja sam Kolaric Lazar, inace sam totalno nov u ovoj prici avio modelarstva ali me je JAKO privuklo i voleo bih da nesto vise saznam o tome.
Pa posto vidim forum je posvecen bas tome, zeleo bih da pitam za par saveta. Inace sam dosta mlad ( 15 god) ali takodje mislim da uopste nije rano poceti se baviti ovim. Pa da pitam, sta biste mi savetovali da uradim za pocetak? Posto sam se Usavrsio na simulatoru, koji model da kupim za pocetak ( a da se moze pristojno dobro leteti)? Inace me je i JAko zainteresovalo pravljenje modela pa sam malo surfovao po netu i nasao http://www.fly-modellsport.info/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=75  ( mislim da je dobar model za pocetak) napravio sam maketu, i gde da nabaim ostale delove sada? motor propeler... servo motore itd? Ne zamerite ali gorim od zelje da sve saznam sada    :)  I kojim putem da idem da bi kasnije mogao da pravim sam one prave ozbiljne modele... i da letim? gde naci sve te planove nacrte? Kako se to radi?

Hehe evo ako neko ima strpljenja malo za novog pocetnika, ja bih jako voleo nekoliko saveta.

P.S. Odlican je sajt.. Svaka cast !!!   :)

Zdravo Lazare,

upravo na dnu linka koji si okacio date su web adrese gde mozes kupiti sve neophodne komponente.

Da bi kupovao u UH potrebno je da tvoji roditelji imaju kreditnu karticu koju navedeni sajt prihvata, i o tome imas podosta na forumu:

http://rcfly4um.org/index.php?topic=518.0

poz
Veljko

Lazar

Hvala puno sto ste mi izasli u susret... evo vec par dana  samo "visim" na ovom forumu i citam... mogu priznati PUNO sam naucio... ali naravno planiram jos mnogo... Posto moj otac ima firmu... i ima vise vrsta tih kartica ta mogucnost kupovine bi bila moguca, ali imam pitanje jel moguce to negde nabaviti ovde u Srbiji, NSu... .ali da ima kvalitet? To bi bilo jedno pitanje... a drugo...  Zakljucio sam iz citanja da je ipak bolje kupiti model odvojeno (preko adama ili kako vec) od stanice. Jel? A sebe vidim kao pilota nekih akrobatskih ili 3D aviona, tako da sta preporucujete, Koju stanicu, gde kupiti? (po mogucstvu koji model, a da nije easy star ako je to moguce jer me nije nesto privukao a svi ga pominju). A hteo bih neku ozbiljniju stanicu da mi moze posluziti duze vreme i za par modela ako je to moguce.

Hvala na brzim odgovorima... :)

magic

Lazare ima puno razlicitih misljenja oko toga sta je najbolje da bude prvi model. Izbor je svakako tvoj, ali mislim da se svi mozemo sloziti oko jedne stvari: oni koji nisu vicni sa pravljenjem i popravljanjem modela bolje je da za pocetak idu na neku vrstu stiropora. Oni vicniji svemu tome, koji su se vec prethodno druzili sa balzom mogu da pocnu i sa modelima od takvog materijala. Zasto je ovo bitno, zato sto koliko god vezbao na simulatoru desice ti se da slupas model, nekada tvojom krivicom a nekada zbog otkaza neke od komponenata. Naravno kako vreme prolazi, trebalo bi, da budes sve boljii u upravljanju ali ... Znaci, prvi model treba da bude od materijala sa kojim ces moci sam da se izboris oko popravki  (work). Imaj u vidu da veci modeli lete lakse, preskoci igracke ispod 110cm raspona. Idealno je da bude visokokrilac, mada moze i neki niskokrilac ali onda obavezno uz neciju pomoc na prvim letovima. Easy stara svi pominju zato sto u slucaju lupanja motor i elisa su postedjeni, samim tim duze traju, i sam model je IZUZETNO robustan. Najgore je kada sezona prolazi a ti nemas sta da letis, dovoljno je da ti fali jedna komponenta ...

Druga velika odluka je sta ti zelis da ti bude trajno opredeljenje, modeli na struju ili neki model sa SUS motorom. Zasto je sad pa to bitno? Pa zato sto se unda kupuju drugacije stvari za pocetak, odnosno ne baca se novac za nesto sto ce ti mozda koristiti samo na prvom modelu. Kada to budes odlucio postavljaj pitanja u tom delu foruma p acemo probati da ti pomognemo.

Stanica: ovde je barem lako, sto skuplja to bolje. Ako si stvarno jako zagrejan za ovaj hobi (i imas podrsku roditelja) onda svaka investicija vredi zato sto ces je dugo koristiti. Ako novac nije problem, onda neka stanica koja je na 2,4GHz, neki Spektrum ili Futaba sa 6 kanala. Ako mozes jos malo vise sa novcem onda 7 kanala. Zasto ti trebaju svi ti kanali sada je rano za pricu, shvatices vec sam sa vremenom :). Ako ti nije presudno da to bude stanica na 2,4 (sto je ipak pozeljno) onda imas puno dobrih polovnih stanica na forumu za male pare, idealno na 72MHz, isto tako i prijemnika, po mogucstvu spcm. Drzi se proverenih brendova, Spektrum, JR, Graupner, Futaba i sve bi trebalo da bude u redu. U svakom slucaju barem 100Eur za stanicu!

I najbitnije, budi strpljiv, svaki preskocen stepenik ce biti skup i bolan. Lepi modeli nece nigde pobeci, doci ce na red i oni, sto budes bolji letac to ces i ti vise uzivati u njima.

poz
Veljko

grebic

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7372&Product_Name=Extra-300S__EPP_3D_Air_Plane_Model_(Unbreakable)

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8365&Product_Name=Turnigy_Mythos_EPP_Model_(Unbreakable)

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7369&Product_Name=YAK54_EPP_3D_Air_Plane_Model_(Unbreakable)

Ovako nesto bih ja uzeo da sam na tvom mestu. A sto se tice stanice, to vec moras sam da odlucis. Uglavnom ti je ono, koliko para toliko i muzike. Ako mislis da ce ovaj hobi da te drzi neko duze vreme, onda se stisni i kupi neku malo bolju stanicu. Kao sto ti Magic rece, samo se pridrzavaj proverenih brendova. I uz nju obavezno kupi kabal za simulator. Bez njega ti je u pocetku beskorisna. Bez simulatora nema letenja

Lazar

Hvala vam Puuuno.... mnogo ste mi pomogli... a narocito za stanicu..
a i za model isto... znaci neki sto laksi model visokokrilac po mogucstvu..lak za popravke
Ma kad bolje razmislim nije Easy star tako los.... videcemo uzecu verovatno to...ali cu jos malo da  citam forum..
posto bi me u buducnosti zanimali neki modeli sa motorima (sus, glow, ili kako se to vec kaze) akrobatski ili 3D.. pokusacu da postavim temu tamo... ili da procitam... koji je najbolje model za pocetak ako idem u tom smeru....

U svakom slucaju PUno vam hvala... mnogo sam blize odluci koju stanicu a i model kupiti..

Pozdrav

grebic

Sto se tice Easy Stara... Ako vec planiras da letis akro i 3D... Mislim da nije bas prikladan. Okrenuces dva kruga sa njim i stavices ga na policu. Brzo ce ti dosaditi. Za mene je to pre jedrilica nego avion. Oni modeli sto sam ti ih predlozio su idealni za pocetak. Bar po mom misljenju. Verovatno je mnogo onih koji se ne slazu samnom. A za sto tako mislim pa... Pokusacu da objasnim. Ti modeli su pre svega tako lagani da pri padu ne moze da dodje do nekih ozbiljnijih ostecenja. Dok Easy Star-a mozes da razbijes tako da ti treba podosta vremena da ga sredis. Jos jedna ogromna prednost im je to sto sa njima mozes da letis i vezbas figure i kada predjes na neke ozbiljnije modele.Vecina  pilota 3D vezba bas na ovakvim modelima. Letne karakteristike su im fenomenalne. A o sletanju...koje ce ti u pocetku biti najveci problem, ne moras ni da razmisljas. Iskljucis motor i pustis ga da padne u travu. Bez ikakve bojazni da ce se ostetiti. Milina. Sit se naletis za male pare. Sledeci korak bi, bar meni bio, Acro Master. Pa tek onda neka glow varijanta

GILE

Ko god je preskocio auto stabilan visokokrilac u glavnom je sebi pravio trosak veci nego sto je potrebno. Avion koji pada a ne slece po cenu da izdrzi taj isti pad ima velike sanse za odkazom servoa, kvar prijemnika, crkavanje baterije neprimetnih lomova i cega sve jos. Oni koji savetuju bilo bi dobro da pisu na osnovu svog iskustva i da pocetniku ispricaju kako su oni prosli. Ja licno sam poceo sa jednom jedrilicom koja je imala repne komande bez predhodnog iskustva sa simulatorom. Jedrilica je zavrsila na drvetu i to jednom jedinom na celoj livsdi a uspesna sletanja su bili kod babe koja je okopavala krompir. Jedan dan je trajala sa nekoliko pokusaja. Posle nje pauza od dve godine pa novi pocetak sa Parky-jem visoko krilcem elektro jos uvek traje i pruza zadovoljstvo letenja.
1- Misli da sve zna
2- Zna koliko zna

grebic

Ni jedan od ovih modela ne pada. Svi imaju stajni trap predvidjen za sletanje. Nego su toliko lagani da to tih kvarova opreme koje ste pomenuli gotovo da ne moze da dodje pri padu u visoku travu. Mnogo je veca sansa da se to dogodi kod npr. toliko hvaljenog Easy Stara pri bilo kakvom padu jer je duplo tezi. I posle dugotrajnog vezbanja na simulatoru sletanje ostaje najtezi deo letenja. Tada se modeli najvise i lome u pocetku. Sto je sa onim modelima sala. A ja sam poceo sa Cirusima na koje sam naravno kacio motore i ostalo pa su i oni zavrsavali u svakakvim njivama, nista mi ni to nije strano. Al znam da bih, uz ovakve modele koje sam predlozio, imao mnogo manje problema, i sve bi islo mnogo brze. Da ih je imalo pre 10-ak godina. Kada sam ja pocinjao znao sam nazalost samo za CZVM, balzu, japan papir...o foamy modelima se tada, bar ja nisam nista cuo, nije ni govorilo. A svi visokokrilci su bar duplo skuplji od ovih modela. Bar 5 puta ce krace trajati nekom pocetniku i za par meseci dosaditi nekom ko zeli akro letenje. Pozz

marko

Lazare, kada sam je ucio da letim modele, nije bilo "stimulatora", tako da je jedini nacin da naucis da letis bio da neko licno pored tebe stoji i ispravlja greske (`zavaljujem se ovom prilikom gosn. Kremi).
Avion je bio visokokrilac(sa CLARK-Y profilom), raspona oko 160cm, sa eleronima, i motorom od 6,5 ccm.
U danasnje vreme "stimulatora", sve moze da se isplegla kuci, tako da nalivadu odlazis potpuno spreman za letenje.
Mada i tada je mnogo lakse sve uz pomoc iskusnijeg modelara.
Znaci prva stvar je SIMULATOR.

Sto kaze Gile, nemoj da se sada mnogo primas, jer ce te to skupo kostati (ne mislim materijalno, najlakse je kupiti novi model, ali treba sacekati da dodje, skolopiti ga itd.)
Tako da je i moja preporuka neki depronac AKA. Easy Glider ili tako neko njesra.
Neunistiv je, a uvesce te na lak nacin u svet aviomodelarstva.

Ozbiljnija varijanta pocetnickog aviona je onaj sto sam naveo u pocetku posta, ali mana istog je sto nije tako otporan na kreseve kao depronac.
Ako ovaj skucas u zemlju, posle mozes od njega da pravis samo cackalice.

Ali mislim da smo ovu temu vec vise puta sazvakali, tako da prelistaj postove na ovom, a i na stranim forumima i nemoj mnogo da se primas na akrobatsko i 3D letenje u ovom trenutku.

WARNING:intentional straight and level flight prohibited!

Lazar

Hmm hvala cika Gile... malo sam cackao po forumu i internetu i nasao model "Multiplex MiniMag (1010 mm)
[MPX-2134]" sta mislite? jel bi bilo dobro za pocetak posle Doobre obuke na simulatoru? bas mi se cini dobar za pocetak...
A i odmah da pitam :D prijatelj mi je dao stanicu JR s400 pa jel moze ona da se prikaci na PC (simulator) kako? i gde da kupim kabl?

hvala puno unapred..xD

GILE

Nisam siguran sto se tice kacenja na simulator ali video sam uputstvo gde pise da se moze koristiti trener prikljucak. Molio bih ko je siguran u odgovor da objasni decku da ne bude u dilemi, evo uputstva za doticnu stanicu http://h1071055.hobbyshopnow.com/ProdInfo/Files/S400_manual.pdf
Skoro je neko prodavao kablic za simulator.

Sto se tice modela tu ce Lazo biti bolji savetnik od mene jer je elektro varijanta meni se ne dopada motor ni baterije iz kompleta.
1- Misli da sve zna
2- Zna koliko zna

kremic

Quote from: marko on June 23, 2009, 08:59:13 PM
Lazare, kada sam je ucio da letim modele, nije bilo "stimulatora", tako da je jedini nacin da naucis da letis bio da neko licno pored tebe stoji i ispravlja greske (`zavaljujem se ovom prilikom gosn. Kremi).

jos kada ucenik nadmasi ucitelja, to je prava stvar.
Marko, sada je na tebe malo red da siris znanje  :)aplauz

misha

ako sam uopste dovoljno strucan da dam svoju ocenu, mislim da je Gile u pravu. Klasican visokokrilac tipa Canary, Calmato, Next Star (ali obavezno visokokrilac jer sam ja poceo niskokrilcem i nisam se dobro proveo)
i to bi trebalo da bude ok. mislim da je bitno nauciti da poleces i sleces za pocetak, tj skolsko letenje (prvo moras da naucis da upalis auto, da ga okrenes, parkiras, pa tek onda vozis trke)
a akrobacije ce doci posle toga. cak i tada trener model ce ti biti drugi model, za opustanje.
kao drugo sve ono sto stize uz model najcesce nije bas iskoristivo pogotovo kod elektro varijanti. motori budu slabi baterije loseg kvaliteta i sl.
kablove za simulator mozes naci u rubrici kupujem/prodajem ili search opcija.
ja sam poceo sa elektro modelom, ali sam ipak presao na glow motore. ovo je sad filozofsko pitanje sta je bolje, ali je najbitnije da se opredelis
za onu varijantu za koju, sto rece marko imas tehnicku podrsku u blizini. takodje, mislim da za elektro varijante treba mnoooogo vise znanja
nego za glow. mozda ne deluje tako ali jeste. napraviti dobar setup za model neces moci, vec opet potrazi pomoc na forumu i ne kupuj nista dok
dobro ne razmislis i posavetujes se sa onim za koga ti potvrde da je u toj oblasti strucan.
da ne zaboravim model bi trebalo pod obavezno da ima elerone.