Main Menu

Šta sve i zašto volim u RC modelarstvu

Started by Lazo, January 10, 2010, 06:23:23 PM

Previous topic - Next topic

Lazo

Za pokretanje ovog topica, inicirao me je Gile sa svojom beskrajnom ljubavlju prema jedrilicama. Imam utisak da mnogi nemaju predstavu kojih sve lepih i interesantnih kategorija ima u RC modelarstvu, pa bi, možda, bilo korisno da se upoznaju sa tim. Ko zna šta sve iz toga može da se izrodi? Nekome se možda na dušu prilepi baš ono o čemu do sada nije imao prilike da sazna nešto više.
Napomenuo bih samo, da je u naslovu zašto volim, a ne zašto ne volim, pa bih molio da to bude osnovna nit.

Pa izvolite.
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

saxpg

Evo ja cu prvi  :big smile
Pod broj jedan, kod modelarstva (bilo koje vrste) privlaci me to sto kada udjem u svoju radionicu potpuno se iskljucim od svega i zaboravim na sva nerviranja bilo koje vrste. Sve drugo u modelarstvu daleeko je od ove prve tacke.
Kao drugo naveo bih sva ona druzenja sa modelarima i sva nova poznanstva koja sam stekao kroz ovaj hobi.
E sad sto se tice modela, ne smatram sebe nekim bajnim majstorom ovog hobija, ali smatram za veliki uspeh to sto sam uspio da napravim nekoliko lepih modela od koji su jos uvjek svi citavi i u letnom stanju. Najblistavijim momentom u ovom hobiju smatram upravo to kada je poletio prvi model koji sam sam napravio.
Sto se letenja tice, nazalost nisam bas neki expert, mozda upravo zato sto najvise vremena provodim u radionici, tako da se nadam da cu uz malo vise prakse to popraviti.
Smatram da sebe jos nisam "pronasao" ni u jednoj kategoriji konkretno. Nekako se najopustenije osjecam dok letim jedrilice. Do sada sam sve sto sam leteo, leteo na struju, i nekim sledecim korakom smatram dvokrilac od 50cc. E sad sta ce biti dalje videcemo...

Lazo

Znaš, nije uopšte neophodno biti ekspert da bi se u nečemu  uživalo do daske. Eksperti su često opterećeni svojim ekspertstvom, pa im je uživanje u drugom ili n-tom planu. Biti ekspert ima smisla u poslu, a tamo svakako nema uživanja (osim u veoma retkim slučajevima).
Drago mi je da si u takvom kontekstu pomenuo jedrilice, jer je to i bila inicijalna kapisla za ovaj topic.

(pijemo)

MEPHISTO

Ево навешћу шта волим највише у РЦ моделарству.

1. Осмишљавање летилице, планирање, конструисање, по могућству нешто ново, до сада непробано или невиђено. Ако то није могуће, а често није јер није лако осмислити потпуну новост, онда макар невиђена комбинација виђених конструкцијских елемената и идеја. Експериментисање, испорбавање нових идеја и опреме

2. Прављење модела, дакле занатски део посла

3. Летење модела

И то управо овим редоследом.

Дакле, поклони ми авион и отерај ме на ливаду - уживање 25%.

Натерај ме да га направим и онда да га летим - уживање 50%.

Смислим нешто ново, уградим једну или више својих идеја - битно је да иста таква летилица до тада није постојала, експериментишем, испробам више варијанти, направим и летим, уживање - 100%.

Сада радим на VTOL пројекту, чему сам тежио од како сам почео да се бавим овим хобијем.
VTOL авиони, како прави тако и модели представљају технички веома захтевне справе и јако их мало има код РЦ моделара. Ево, рецимо у Србији је конструисано и успешно летено____ком...?! (spava)

zgrujic

Bravo MEPHISTO,

Odlicno si to srocio! Ja imam nesto drugaciju raspodelu onoga sto volim u korist letenja.

Razmisljao sam o VTOL i mnogo mi se dopada jedan ovako jednostavan koncept:

Sigurno ce da poleti! Sa dva ziroskopa moze da bude jako stabilan...

petar

Odgovor na ovo drugo pitanje nema veze sa modelarstvom jer zavisi od naseg licnog dozivljaja. Pitanje je cak i da li postoji slobodna volja ili je "sudbina" zacrtana i uopste "ne zavisi" od nas vec tamo nekih cestica... recimo elektrona da li ce nekom "pasti na pamet" nesto ili ne.... Naslucujem da nema slobodne volje i da je pod velikim pitanjem sta je to sto mi smatramo "zivim"...

Kad smo vec kod toga da slobodne volje nema, a prema tome nismo ni zivi, da kazem kako su se elektroni u mojoj glavi podesili sto se tice stava o modelima i uzivanju u RC modelarstvu.

U neopravdanom i nicim izazvanom uzivanju u RC modelima cenim dugotrajnost leta modela.

Pri tom volim da se model sto manje cuje jer dugotrajno slusanje buke motora mi ne prija.

Ne volim prljavstinu i masnocu (prema tome struja....). (Znam, znam, nema ne volim, ali ipak da bi imalo smisla to sto pisem..., da sam napisao volim struju..., zasto?)

Da letenje nebi bilo dosadno model mora biti akrobatski.

Nemam neki odredjeni omiljeni tip modela tako da sam i za akrobatske jedrilice i za akrobatske avione i 3D modele (po mogucnosti u isto vreme na aerodromu).

Sto se tice uzivanja u pravljenju modela... na to sam uvek gledao kao na nesto sto mora da se uradi da bi model leteo, a ne kao na uzivanje.

Napravio sam gomile modela (u slobodno vreme sam samo o tome i elektronici i razmisljao .... godinama) takmicio se u sobnim modelima, kruznjacima...., pravio razne........,,...,,,.... , ali mi je pravljenje uvek bilo samo recimo kao osecaj koji imas recimo kad ides na fax, a to je to da jedva cekas da ta muka prodje... da bi doslo nesto lepo...

Pozdrav,
Petar

sasa

Mislim sta reci oo)) volim  :)aplauz a i pun sam sebe  :)aplauz  kad sam na aerodromu  :)aplauz pa makar i bez modela  (yay) (yay) (yay).
Ja cak i psa setam iskljucivo na aerodromu  (yay)   (<--) (<--) (<--) (<--) (<--) (<--) (<--) (<--)
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

Lazo

Sviđa mi se kako se ovaj topic razvija. Baš mi se sviđa. Iskristalisaće se tu svašta dobroga, već vidim. Još nisam zbog vremena u mogućnosti da se stvarno uključim, ali za sada u svakome od vas prepoznajem po nešto od mojih stavova i razmišljanja. E sad, čovek ili ima stav - ili mu ga stave!

(pijemo)

MEPHISTO

Quote from: Lazo on January 11, 2010, 11:40:15 PM
E sad, čovek ili ima stav - ili mu ga stave!

Задовољство загарантовано у свакој варијанти - и ко га има и ко га ставља, а за трпни придев, не знам... oo))

ЗГрујић, драго ми је да си склон ВТОЛцима - биће занимљиво!  (<--)
Ево неких експеримената које сам спровео, а можда их укључим у причу (на rcgroups ми је ник Гордан)

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=621903&page=11

leonardofibonacci

Od malena me je uvek fascinirala daljinska kontrola. Jos kada sam saznao da leteci objekat moze da se kontrolise daljinski, mojoj sreci nije bilo kraja. Kada sam konacno ispunio neke uslove, koji su neophodni za bavljenje modelarstvom, poceo sam sa istim. Avione obozavam i samo bivanje u prisustvu neceg takvog me ispunjava. Oduvek sam voleo da budem kreativan. Dok, recimo, pisem neku kompoziciju, osecam neku jedinstvenu satisfakciju, koju osecam jos samo u slucajevima, kada nesto pravim, popravljam, kada znam da je to mojih ruku delo. Nemam mnogo modelarskog iskustva, ali kada nesto planiram, popravljam, vezano za modelarstvo, isto se osecam. Ne mogu jos reci da znam da letim, tako da svaki put, kada probam, imam tremu.

Sve u svemu, volim modelarstvo, jer, kao sto cika Mirce jednom rece, "Modelarstvo je spoj lepih stvari. Lepo je praviti, lepo je leteti . . ." (izvinjavam se, ako nisam doslovno citirao).  :)
За живот ми мало треба: клавир, хлеб и парче неба!

mirce

Treba da se izviniš za ono "čika Mirče"....

MEPHISTO

Quote from: mirce on January 16, 2010, 11:49:49 PM
Treba da se izviniš za ono "čika Mirče"....

<И мени то упаде у очи...Једино ако је Леонардо геније као Моцарт, па има 7 година, а свира и компонује, а Чика Мирче, матор, тера авионе... :hehe :_D lol

leonardofibonacci

:)
Eh, da samo jesam . . .
Sto se tice Mirceta, i treba da tera avione. Ja se 10 godina bavim necim (i bavicu se ceo zivot), od cega cu imati samo neku licnu satisfakciju, a ko zna da li cu, uopste, moci da zivim od toga. Onda dodje neko i kaze: "Vidi koliko onaj ima novca (misleci na neku Cecu, Seku . . .)", a meni se pojave ospice . . .

-a, za ono "cika", bitno je kako se vi osecate . . .   :)
За живот ми мало треба: клавир, хлеб и парче неба!

fenix

Prije tri godine nisam mogao zamisliti da ce i na nasim prostorima  modelarstvo kaoi i rc letenje da dobije ovako velika krila  (yay) Tada je svi dobro znamo veoma tesko bilo doci do modela opreme i svega ostalog potrebnog za ovaj fantastican hobby.Jos kao klinac sam omirisao aceton i miris balze i nema tu povratka.Ja sam imao jednu veliku pauzu sto se tice aviona,jedrilica jer su neki drugi vjetrovi duvali i taj vremenski jaz  tesko da se moze nadoknaditi ali kako kazu nikad nije kasno.Modelarstvo je kombinacija svega i svacega naravno pozitivnog.Vazduhoplovstvo je i dalje u teskoj situaciji i to sto leti nije dostupno svakome pa je modelarstvo i rc letenje opet nudi spas tj. imamo svoje modele u koje ugradzujemo i dusu i tijelo i zajedno smo sa njima na nebu.Modelarstvo kao i  letenje je  za mene jedan ventil ,odusak od svakodnevnih obaveza jer koliko god da sam umoran kad se nesto modelari  i naravno leti zaboravljam na sav umor i baterije se pune postepeno i budu u potpunosti izbalansirane  :big smile Modelarstvo je jedna velika skola strpljenja kojeg u zivotu treba imati veoma dosta da bi normalno funkcionisali.U modelarstvu naravno kao i u svakodnevnom zivoti ima lijepih a i losih situacija koje su neizbjezne tako kad se neki prelijepi model olivadi  ") treba znati prihvatiti to i reci sebi "nema veze idemo dalje..." pa opet tome modelu udahnuti novi zivot kao u mitu o feniksu naravno modelarstvo nas i ovome uci.Modelarstvo = nova priijateljstva,prijateljstva koja se sticu i preko ovog foruma ovako u virtuelnom svijetu,modelarstvo = druzenja,modelarstvo...treba li jos nabrajati.  (:beer:)
(<--)
The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

misha

ako nesto volim to je skijanje. na more i ne moram otici, ali na skijanje OBAVEZNO i to vise puta.
e ove godine ce biti presedan. jedan od "puta" ce morati da otpadne. odluka je pala da otpadne
cetvorodnevni vikend u bugarskoj, u zamenu za novi model.
cetiri dana ili neki ozbiljniji model na drugoj strani... nisam mnogo razmisljao.
mogu vam reci da sam i sebe iznenadio.

ps
francuska u martu ipak ostaje. sto je dosta dosta je.
a mozda i tamo naletim na neki rc shop. :sljus