RAZNO > SLOBODNO LETEĆI MODELI
F1E Jedrilica
Ziv:
Boco,
na zalost slobodnoleteci modeli su u izumiranju. Ja sam rado odlazio da gledam njihova takmicenja, mada se time nisam bavio u Kanadi. Nema vise prostora gde da se leti. Za letenje jedrilica u Torontu postoje dva kluba, jedan na severu i drugi na jugo-zapadu ali od moje kuce je to voznja od 75 km. u jednom pravcu. Od kako zimu provodim na Floridi, nisam vise clan tih klubova. Sada iskljucivo letim male elektricne avione koje mogu da letim u parku ili skolskom dvoristu.
Ja sam stariji od tebe, u julu sam napunio 65 godina a RC-em se bavim od 1980 godine. Sada imam jednog "ucenika" koji je leteo slobodnoletece modele vise od 30 godina, ali je presao na RC zbog nedostatka terena i odgovarajucih takmicenja. On je stariji od mene i bio je profesor. Sada uglavnom prepravlja svoje slobodnoletece modele na elektricne. Oni naravno lete fantasticno jer su veoma lagani i stabilni, izvrsno za RC pocetnika.
Ja sam dugo bio pretplacen na AERO-MODELLER (Engleski magazin) jer je to bio odlicni izvor informacija za mene da imam veoma laku i jaku konstrukciju za elektricne avione. Jos uvek rado prelistavam te casopise i koristim planove u punoj velicini koji su oni davali u magazinu.
Pozdrav Zivko.
boca55:
Nazalost free flight je u izumiranju i u Srbiji. Nema podmlatka, njih uglavnom kao i moju decu interesuju kompjuteri, pa ni sraf ne znaju da zasrafe. Sto se tice terena, ("srecom") u Srbiji ima dosta neobradjenih polja i livada. Pored Beograda je Lisiciji Jarak sportski aerodrom koji nam je malo knap za letenje. Ali zato imamo livadu kod sela Aradac kod Zrenjanina. Velicine je 2x4 km i okolo su obradjena polja. Tu mozemo da letimo i po jacem vetru od 6m/sec. Ima jos jedna lepa livada u Vojci kod Stare Pazove i jedna lepa livada kod Sombora.
Sto se tice magnetih jedrilica Zlatibor je najidealnije mesto u Evropi. Svi stranci koji su dosli ove godine na Luxor cup, bili su opcinjeni lepotom Zlatibora i nepreglednim livadama i terenima.
Evo i jedne lepe slike sa Zlatibora
leonardofibonacci:
Vau, ovo izgleda kao da je kompjuterski generisano . . .
boca55:
Da neverujes slikano je aparatom pocetkom juna na Zlatiboru. Slike smo dobili od svetskog prvaka Alaina Roux-a iz Francuske koji je sa Nikonom pravio odlicne slike. A evo jos nekoliko.
Inace ovaj dedica na srednjoj slici je Pjer Srazbur i ima 70 godina i jos se takmici.
Ziv:
Hvala Boco,
fotografije su fantasticne. Na Zlatiboru sam bio pre mnogo, mnogo godina ali bih voleo da mi se opet pruzi prilika da budem tamo.
Pozdrav Zivko.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version