Organizovanje skupova je postala velika, skupa i vrlo ozbiljna stvar. Kao takva, organizaciju ovakvih manifestacija mogu organizovati samo klubovi sa dosta clanova.
Dragan je lepo primetio da bez desetak ljudi nema govora o kvalitetnom i bezbednom skupu.
Ja sam zivi primer da jedan covek moze odraditi dosta toga, ali na samom skupu ne mozes sam.
E sad, budimo realni i iskreni i razmislimo koliko ljudi ili klubova kod nas moze praviti skupove? Suboticani i ko jos? Ja cu vam reci niko...
Ovaj Marold je bio poslednji koji je organizovan pod nasim pokroviteljstvom, zbog razno raznih stvari...
Prvo, kao sto sam vec napisao, jedan covek ne moze sve sam zavrsiti.
Pomagali su mi Dragan i Nesa iz Vrsca i cika Dule, hvala im na tome, ali i dalje je bilo previse improvizacija.
Jole to finansira i naravno hvala i njemu, jer iskreno, on ili njegova firma od toga nema nikakve "vajde"...
Ipak bez obzira na trud i novce slobodno mogu reci da nas je do sada samo sreca spasavala da nije bilo nekih neprijatnosti.
Drugo, ne kultura, sujeta i mnoge "srpske odlike" primetne su i na ovakvim manifestacijama.
Ne mali broj ljudi je otisao iz Vrsca da se uopste nije javio, neki se nisu javili ni kad su dosli...
I na kraju, ovo se odnosi samo na ovaj Memorijal, najveca bruka je sto se Jole nije pojavio na skupu. Nije dovoljno samo dati pare. Ja nemam reci opravdanja...
Znam da je taj dan moj jedini brat od stica krstio svoju cerkicu i pravio njen prvi rodjendan, ja nisam otisao tamo da bi ispostovao nasu manifestaciju a, nema razloga da glavni organizator, sin onog ciji skup nosi ime, ne dodje. Tim cinom je uvredio sve modelare koji su dosli, mene i ostale koji smo se kao budale naradili u i oko organizacije...
Kad stanem pred ogledalo pitam se sta mi sve to treba?
Naradis se ko konj i retko ko ti kaze hvala...
Trosis svoje vreme u edukaciji novih modelara pa, ti onda kazu (naravno iza ledja) kako si ovakav i onakav.
Najveci sam peder jer idem u Madjarsku donosim robu i ne vidjeno se bogatim na jadnim modelarima. Ali znajte, nije lako ni jednostavno.
Prvo morate imati vizu, puno toga morate znati, zivkati sto puta Madjare telefonom, slati mailove, ovaj oce ovo, ovaj oce ono, hoce odmah, proveri mi, javi mi...
Treba ustajati u pet, nekada je magla, kisa, toplo, preci 650 km, znati Pestu ko svoj dlan,
ici u pet hobi radni, razumeti se u robu, znati madjarski, ulagati svoje pare i kreditirati sve redom... A gde je carina i rizik da imas nevidjenih ne prijatnosti...
Naravno niko to ne gleda samo se komentarise kako to nije u redu da ja uzmem 20%.
Kao da neko brani bilo kome da radi to isto.
Stoga, pred onim, istim, gore pomenutim ogledalom vidim na sebi porilicne magarece usi...
Shodno tome, nema vise Madjarske, nema Memorijala, a i sajt ce azurirati neko drugi...
Ko god zeli malo da nesto ucini za "nasu stvar" samo sebe dovodi u neprijatnosti i probleme. Zato, svi dobro razmislite da li vam takve stvari trebaju u zivotu?
Mnogi se nece prepoznati u ovome jer se ovim hobijem bave vrlo kratko pa, su jos puni entuzijazma...
Da se vratimo skupovima.
Ako se ipak odlucite da se upustite u "avanturu" pravljenja skupova, po meni, pricam samo u svoje ime, jedino mesto na kome se isti mogu praviti je Vrsacki aerodrom. Najveci je, najvise ima mesta, svaki skup tamo ce sigurno biti bolji od predhodnog jer se sticu nova iskustva... Naravno i ovo ima granicu, a to je Dragan koji svoje d...e podtura da bi se tamo nesto organizovalo. Cim bude prvi problem, po nasem dobrom obicaju, kriv ce biti organizator, i niko se nece setiti da svi damo koji dinar da platimo stetu.
Sva ostala mesta za skupove su vrlo ne bezbedna, mala, uzana, pored oranja, kukuruza, ograda, sljivika, hangara, onih sranja sto vire iz zemlje za obelezavanje piste...
Jednom recju sve je to teska improvizacija...
Ja cu sigurno dolaziti i tamo ali, ostavljam sebi za pravo da li cu i leteti. Znam da cu sigurno ber doneti model... Zato se slazem se sa Cokom da ne moras da letis ali, bar treba doneti model, makar za slikanje... I to je deo postovanja onih koji organizuju skupove...
Slazem se i da cu biti prvi koji ce platiti kotizaciju kolika god bila, ako ce to doprineti bezbednosti i boljoj organizaciju. Naravno, ako ta lova ode za predhodno pomenute stvari... To mi ne znamo pa, ostaje na savesti organizatora gde su pare zavrsile.
Ovih skupova ima toliko malo da niko ne moze reci da je kotizacija, kolika god da je, trosak.
Na kraju krajeva, mozda je to nacin da se i iskristalizuju ozbiljni od ne ozbiljnih modelara...
Nemojte se vredjati, svi smo mi, ustvari, vrlo ozbiljni i bitni modelari, a po najvise sujetni...
I na kraju, atmosferu na bilo kom skupu cine, ipak, njegovi ucesnici.
Ako modelari ne razgovaraju jedno sa drugim, ako nema "zgravog" druzenja, ako ima: "Stani malo da ti ja sad objasnim" ako niko nema ambicije da pridje da kaze neku lepu rec za model ili letenje onda tu "nema leba" da ce se nesto promeniti.
Moramo se svi menjati i to na bolje. Modeli i letenje nisu dovoljni da bi uzivali u nasem hobiju, ima nas malo i moramo se iskreno potruditi da oprostimo jedni grugima i da okrenemo novi list....
Ne pristojnost, ne tolerancija, pametovanje itd ne doprinose razvoju nicega pa, ni modelarstva. Zato bih ja apelovao da se malo spusti lopta i da naredni susreti, ako ih bude, budu, mozda, neki novi pocetak...
Prilika da se okupimo i da sedimo svi zajedno da se druzimo i zezamo je vec u nedelju na Aero mitingu prave avijacije na Ceneju. Pravi avioni mogu da nam dodju kao "neutralni teren"...
I nemojte da se neko slucajno, zbog gore pomenutog, nasao prozvan...
Ljubi Vas
Mirce
P.S. U nedelju modeli nisu obavezni...