RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Turbina, Zenoah, Hellcat, rodjus...

<< < (3/6) > >>

n3mke:
Mirce srecan rodjendan!  (pijemo) (pijemo)

Lazo:
I još:

I još:

(pijemo)

mirce:
N3mke hvala...

U subotu uveče smo mi već palili turbinu, čisto da probamo da li sve radi, da se "ne brukamo" kad se skupi svet...
Bilo je već skoro pola deset, znači uveliko mrak, i sve se dešavalo na istom mestu u dvorištu kao i na ovim videima, ispred garaže pod reflektorom...
Na punom gasu, početak zadnjeg konusa na turbini, iza centralnog niklovanog dela, usija se do crvenog usijanja, a iz izduva izlazi tridesetak santimetara plavkasti plamen (kao na breneru)...
Gledam ove vidoje i to se ne vidi na dnevnom svetlu...

Šta kažete na obrtaje, 123000 i na temperaturu, na punom gasu video sam da je išla i do 719 stepeni. Ona tanka cevčica sa gornje strane jeta je senzor temperature...

Lazo:
E, a sad malo Mirčetovi projekti. Kolko da ne navuče komplekse zbog turbine, a i rođendan mu je bio - pa red je.
Daklem, prvo Hellcat:

Ja nemam komentara...

batans:
Poslednji dan zime i prvi dan proleca.

Uzivao sam gledajuci fotografije sa "13-tog maja" kako se po prelepom vremenu ispraca poslednji dan zime. Sjajna druzina, modeli, Lazina jedrilica, nasmejana lica, bravo momci.

Mi u Novom Sadu smo pak uzivali u prvom danu proleca. Doduse uprilicen je svojevrstan docek prethodne veceri. Kako se taj prvi dan proleca poklapa sa Mircetovim rodjendanom onda se mala ekipa, Sale, Coka, Mirce i ja pozabavila poslednjim pripremama i generalnom probom, da sutra nesto ne otkaze i pukne bruka.

Prvo da se vidi dokle je Mirce stigao.

Inspekcija ili divljenje, neka ostane to Cokina tajna...

A onda miris kerozina u Mircetovoj radionici, dok se odmerava i sipa ulje, nekako svi utihnusmo.

I evo, sve je spremno al' komsija Djoka s' druge strane tarabe moli da se jos malo saceka, kaze dok kokoske malo ne uhvati san, na Zenoah su se navikle ali ovo, niko ne zna kako ce da se cuje. A ljudi, cuje se, oko 22,00 sata su to mogli da potvrde mnogi nasi sugradjani jer to vise nije Mircetov komsiluk, mnogo je to kuca dalje od Mirceta dokle je stigao zvuk turbine.

21.3.2010. oko 11,00 sati. Sada i ja znam nesto oko turbina. Kad vidite ovu bocu sa propan-butanom znajte, nazad vise nema, palica za gas ide napred pa nazad i avantura pocinje.

A hrabar smo mi neki svet. Temperatura oko 700 C, br.obrtaja oko 124000, niko ni da trepne, valjda je senzacija tako velika pa niko ni ne zna za strah.

Utihnu grmljavina, miris kerozina kao na Surcinu a onda sampanjac, slavi se sve zajedno, i Mircetov rodjendan i novi motori i kraj zime, ma sve.

I naravno kako to red nalaze, svi su bili posluzeni

Vrlo brzo su se mirisi pomesali i nekako nadvlada miris odlicnog rostilja a bilo ga je... i opet ono sto modelari odlicno znaju, razgovor, smeh, secanja, mnogi su doveli svoje zene i decu i bilo je pravo zadovoljstvo videti kako se one medjusobno druze i deca igraju.

Mirce ima jos jedno zadovoljstvo a to je da mu rodjendansku tortu pravi ekspert za te rabote (njegova Maja) a modelari tortu seku naravno, propelerom.

I potraja ovo druzenje do mraka a onda na putu do kuce slike aerodroma, sunca, osmeha i modela u vazduhu.

Lepo smo ispratili zimu i docekali prolece. Mirce i Coko, hvala vam za sve sto ste nam priredili.

Bata Stepanovic.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version