Da navedem još jednu stvar, danas je bio DAN D
Vrijeme malo je reći savršeno za prvi let, livada perfektna (bez zgrada, kuća, vikendica, ljudi, DJECE, auta, dalekovoda .....)
Naravno poveo sam svog najboljeg prijatelja kao asistenta pa da probamo.
Sinoć izvagao model namjestio CG, pregledao sve kablove još jednom, napunio sve baterije i još jednom probao čitav sistem...
Jutros ustao rano, napravio reviziju sinoćnih radova, još jednom se uvjerio da je sve na mjestu i pravac livada.
Naravno da sam sve uradio po prije osmišljenom protokolu...
Ali da Vas nebi gnjavio dosadnim stvarima.....ajmo dalje
Nakon svih ispitivanja došao je momenat koji sam čekao dugo.
Naravno sav sistem je bio spojen i u finkciji, ja naravno video naočare danas nisam koristio.
Pozitivno sam se iznenadio da model nakon prvog lansiranja nije pravio nikakve probleme, CG je bio skoro pa perfektan (mozda jos 5 grama na nos i bit će 100% OK) prvi let sam mislio naravno da iskoristim na trimovanje koje nije bilo potrebno, samo da mi je baterija par grama teža bilo bi dobro, a može tu i komadić olova...
Nakon lansiranja moj kolega je nabacio odmah video naočare i izvještavao me o amperaži, trenutnoj visini/brzini, pogled je kaže bio fenomenalan, smetnji ili vibracija nije bilo apsolutno
što mi je veoma veoma drago
Nakon 5-6 minuta prvog leta odlučio sam se da prizemljim model da bi provjerio temperaturu video predajnika za koju je se ispostavilo da je bila u granicama normale. Uslijedio je drugi let koji je ovaj put trajao malo duže, nekih 10 minuta naravno cijelo vrijeme sam testirao model na visini da vidim kako se ponaža... Nakon drugog sletanja olakšanje, sve je bilo OK, model nije pretrpio nikakva oštećenja.
Kada sam došao kući, uzeo sam da pregledam podatke koje je snimio elogger
iznenadio sam se da je svaki korak koji je model napravio snimljen, od voltaže amperaže, brzine leta, visine bla bla, baš sve
Evo slika sa google earth nakon što sam exportovao gps podatke
Na žalost nisam imao čime da snimim video sa kamere na avionu, imam snimak koji je kolega snimao sa zemlje, pa to ću okačiti dok malo izmontiram, naravno uskoro će da budu i snimci iz vazduha.
Ovim putem želim da se zahvalim svima koji su mi pomogli u ovom projektu, da nije bilo vaše pomoći jednostavno bi napravio previše grešaka koje bi se naravno negativno odrazile na model.