Zadnjih par dana sam više posvetio radu na centroplanu od Hellcat-a ali i nameštanju turbine i nekih sitnica, kako bi ubrzo krenuo sa finiširanjem Panthera...
Kad je kupljena turbina poručena je i zaštitna mrežica (FOD) namenjena baš ovom motoru. FOD se sastoji od gumenog dela i tanijumske mrežice.
Na turbinu se, od napred, jednostavno navuče a, fiksira se pomoću gumenog prstena, koji dodje od napred i ne dozvoljava FOD-u da spadne...
Na samom FOD-u nalaze se dva otvora kroz koja prolaze cevčice za gas i kerozin.
Montaža turbine u trup je vrlo jednostavna.
Na bočnim stranama trupa se ulepe dve gredice a, sama turbina se fiksira preko dve aluminijumske šelne jednostavno sa 4 vijka M-4...
Tokom rada na Pantheru držao sam se planova oko pozicioniranja usisnika i mesta gde bi trebala da dodje turbina. Doduše, usisnik ni nisam mogao da postavim drugačije, nego samo tako kako je moglo, a turbinu sam mogao da pomeram napred - nazad i da vidim gde je najbolje da stoji u trupu.
Kad sam "ubacio" turbinu u trup, ustanovio sam da može 5 - 6 cm da ide napred - nazad. Praktično, mogao sam ceo njen prednji kraj da uguram u plastični usisnik i tada bi motor bio najbliže težištu.
Problem sa ovakvom ugradnjom bi se javljao prilikom čišćenja FOD-a jer ne bih mogao da mu pridjem.
Od nazad preko turbine ide izduvna cev (nije trenutno namontirana), pa turbina može da se povuče unazad samo nekih 20 mm, što je nedovoljno da se izvadi ako se postavi u skroz prednji položaj.
Turbina može da se povuče i više u nazad ali, tada se udaljava od težišta...
Poslao sam mail u Jet Cat i pitao ih da li ima neko pravilo oko postavljanja turbine. Odgovolili su mi da nije ništa striktno ali, da bolje da ne zakomplikujem sebi oko čišćenja FOD-a, jer se on mora redovno brisati, pogotovo kad se leti sa travnatih terena (moj slučaj).
Tako sam turbinu povukao malo prema nazad i odredio joj mesto gde će da stoji...
Gledajući slike kako su neki modelari pravili ovaj model sa jet motorom, video sam da su neki išli na prilično radikalne metode.
Pošto je usisnik iz dva dela i spaja se u jedan, neki su usisnik sekli još pre spoja ta dva bočna dela. Time su dobili da je jet motor mogao skoro desetak santimetara da ode unapred i samim tim bude bliže težištu...
Za razliku od fenskih motora koje moraš "snabdevati" sa mnogo vazduha i dovoditi ga do samog fena, kod jet motora, količina i dovod vazduha nisu toliko problematični, tako da i rešenja da se usisnici skrate može da prodje u koncepciji ovog modela.
Ako mi je za utehu, čak i da sam to uradio problem oko vadjena motora imao bih zbog gornjeg dela trupa koji je tačno iznad mesta gde je turbina.
Ko zna, kad budem pravio drugog Pantera (pu, pu, daleko bilo...) možda sve ovo prepravim...
Na Panteru sam prepravio i položaj UAT tanka. Najpravilniji položaj za ovaj tank je da stoji pod uglom od 45 stepeni i da tigonska creva koja dolaze u njega budu najviši deo rezervoara. Time se, pri svakom punjenju, ne ostavlja prostor vazduhu da ostane u ovom malom rezervoaru.
Neki modelari postavljaju ovaj tank i uspravno ali, tada ima mogućnosti da se vazduh zadrži u tanku...
Nekad...
...sada...
Sve u svemu, nije me mrzelo i prepravio sam položaj UAT-a i sad stoji baš kako treba.
Ne bih želeo da zbog nekog, čak i ovako malog propusta, dovedem rad jet motora u pitanje, jer ni mehurić vazduha ne sme da se nadje u turbini pošto jet motor odmah stane...
Napravio sam i poklopac za prednju nogu.
Servo je postavljen još ranije a, sad sam od lima 0,3 mm oblikovao sam poklopac. Fiksiran je sa dve šarke, a polugica sa dva ball linka ga otvara i zatvara.
Pošto je poklopac uzan i dugačak, a mehanizam za njegovo otvaranje i zatvaranje se nalazi sa zadnje strane, u zatvorenom položaju lim bi, kad bih ga povukao prstom od napred, lako mogao de se odvaji od trupa.
Razmišljao sam da bi opstrujavanje vazduha prilikom leta možda odvajalo poklopac od trupa.
Ovaj problem sam vrlo jednostavno rešio, ulepivši na sredini vrata sa unutrašnje strane jedan mali magnet, a na bočnom delu otvora lim u obliko ćiriličnog slova G. Sad, kad se vratanca zatvaraju, kad dodju do kraja, magnet se "zalepi" za lim i ceo poklopac vrlo čvrsto stoji. Magnet je dovoljno snažan da drži poklopac a, sa druge strane, da ne pravi veliki otpor kad vratanca treba da se otvore...
Isti princip sam primenio i kod velikih poklopaca od glavnog trapa...
Sad sve mnogo priljubljenije i jače stoji...
Na Panther-u imam da napravim još par malih detalja i verovatno za dan dva krećem sa panel linijama i nitnama...
Pozdrav iz Kombinata
Mirče