Main Menu

Било једном ...

Started by presko, February 04, 2017, 11:48:00 PM

Previous topic - Next topic

tibeteagle

zajko

:)aplauz  Odlično...
Da bi imalo pun efekat "bilo jednom", ja bih ovaj snimak prebacio u sepia ili B&W, i ubacio efekte pocepane filmske trake, ipak je to bilo pre 26 godina  (res)

Nažalost ili na sreću, tada je RC modelarstvo, bilo na mnogo višem nivou nego danas, mislim isključivo na SRB, sa više ozbiljnijih, kud i kamo, modelara, nije bilo stirokuraca, stanice sa antenom od 2m za izbijanje očiju, vrteli se nitro motori na drvenim home made avionima, ko je leteo zaista je leteo i pravio/krpio svoje modele...

Ne znam, ali mislim da tada nije bilo toliko sujete, svadja i beskorisnih tupavih rasprava, a verovatno nije bilo ni foruma, valjda su ekipe bile kompaktne i kompatabilne, sa valjda jedinstvenim zadatkom praviti/leteti/krpiti (po potrebi)...  reklo bi se da smo danas posle toliko godina, nazadovali....
i dekoracija na ovom takmičenju je super, vinatge... sto sa peharima i medaljama, sa kariranim stonjakom i modernom mašinom za kucanje, medju parkiranim automobilima i Tomos 15 ....   divno zaista, vredan snimak ....

Moj prvi realni dodir sa RC-om se desio 8 godina, nakon ovog skupa, prvo moje letenje RC avijonom 14/15 god, nakon ovog skupa... gušter  :sljus
()-()
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

SABURO

Nikola | rcfly.in.rs

stevapn

Bio je to, a i sad je, skup sport. Nije svako mogao da ga priušti.

"Nažalost ili na sreću, tada je RC modelarstvo, bilo na mnogo višem nivou nego danas, mislim isključivo na SRB, sa više ozbiljnijih, kud i kamo, modelara, nije bilo stirokuraca, stanice sa antenom od 2m za izbijanje očiju, vrteli se nitro motori na drvenim home made avionima, ko je leteo zaista je leteo i pravio/krpio svoje modele..."

Zašto moraš sam da praviš modele koje će da letiš? Meni je cilj letenje, a da napravim, nemam pojma, a niti imam sa čim. Da nije "stirokuraca" verovato ni danas ne bi leteo. Šta god veliki modelari mislili, cena igra veoma važnu ulogu u ovom hobiju.

zajko

Tada je to bio skup Hobby, ta industrija u to vreme nije baš bilo toliko, kao danas, razvijena... i tada, koliko da ja znam, kinezi jesu, ali masovna kineska proizvodnja nije postojala, pa je sve po nekoj jedinici mere bilo skuplje, realno na svetskom novoju je koštalo više para...
Danas sa kineskom masovnom proizvodnjom, realno cene su pale više puta, RC industrija se razvijala i razvija, nova tehnološkaa rešenje, pa samim tim i stiro avioni, Z-Foam ili EPO ili pena, kako god.. masovna upotreba el. motora, sve manji benzinski motori, odlazak nitro motora sa scene, nove tehnologije u Radio sistemima i bla..bla.. a sve jeftinije i pristupačnije... RTF modeli aviona za manje od 100 eur/USD ili čega god... znači svakom je pristupačno da se oproba i poželi ili odmah batali celu stvar...
U to vreme, ili oko tog vremena kupiti komad bele tehnike za domaćinstvo je značilo ozbiljan porodični kredit na 2-3 god, za jedan uredjaj (šporet/frižider/TV), a danas opet sa kinezima i Azijom, svaki od tih uredjaja se kupuje za 150 ili vise eur/usd ili čega god, traje 3-4 god. i u djubre (taman koliko je garancija + 1 dan više)...

Tada nije mogao svako sebi da priušti RC Hobby, samo stvarni zaljubljenici, entuzijasti... danas može svako da se oproba, omiriše, oproba, pa ide dalje ili batali... ili se prosto samo zabavlja u slobodnom vremenu, koliko može i koliko hoće.... ali može svako, ako uopšte želi... već od 30 eur za neki RTF/RTR avion, heli, dronić, čamac, auto,
ozbiljniji modeli oko 100 nečega i do nebesa, ako ima, želi, hoće itd...

"Stirokurci" je meni samo jedan jako lep, simpa, uprošćen i komičan naziv za novu generaciju aeroplana, koji i jesu osmišljeni da mogu biti prvi početnički jeftini avioni, sa kojim će maltene svako moći da napravi prvi let, kojeg će lako da okrpi i da ponovo zadovolji svoje osnovne potrebe u ovom Hobby....
Priznajem i poštujem, svakodnevnim razvojem novih tehnologija, "Stirokurci" postaju sve ozbiljniji avioni i veći i kvalitetniji i mislim da će negde i oni početi da izbacuju "drvene", opet zahvaljujućim našim malim žutim prijateljima, i "drveni" aeroplani ARF postaju užasno jeftini, niko ih više ne može napraviti za te pare, samo materijal, a gde je uložen rad i vreme, opet osim entuzijasta, koji baš to žele i nadasve mogu... kod nas svi misle da mogu, i ne prave ih iz entuzijazma, već računaju da će prištedeti, pa bude Upsss, skuplja dara nego mera, pa još neće da leti....

Ja sam prvi koji ne voli ništa od svega toga da pravi i majstoriše, samo da letim i ako mora, da lupam  :sljus kako već rekoh, ja sam Hobby user/korisnik, i volim i voleo sam da poletim neki stirokurac, i dan danas, samo mikro i makro, ali oni još uvek ne trpe velike benzinske motore i još uvek nisu dobacili do GIANT, retko... ali, verujem da hoće, biće to "StiroKurčine" (sa karbonom) i to pozdravljam.. i čekam  oo))

Ali će pravi zaludjenici, entuzijasti i modelari i dalje praviti svoje modele handmade, što je sasvim na mestu i  (res), njihov izbor i fetiš ...

Ali... ovo je SRB... i u vek će biti neko ali...
Generalno imamo usare/korisnike, od čega god da je sokoćalo, RC Hobiste (Hobby = Slobodno vreme/zabava)
i imamo RC Modelare, koji nadasve znaju i umeju, iskustvo, mogu, hoće i žele da prave svoje modele, na vrlo visokom nivoju, duboko u ovoj materiji, praktičari  :)aplauz
i podkategoriju ovoj (koji su posisali svu pamet ovog sveta, što na googlu, što su umislili) koji za sve imaju najveću pamet, iskustvo i rešenje, a da malo preteram, uglavnom su na forumu kuckaju, a realno nisu nigde ili jako prizemni....

Gde smo bili nekad kao YU, gde smo sada kao SRB, mislim da smo drstično pali, da ne kažem da nismo pratli svet i razvoj svega i svačega, pa i ovog hobija...
U svim segmentima života je manje više tako, pa i ovde....
Nekako više volim da gledam napred nego nazad, u odnosu na Zanzibar (ili već), daleko smo bili i ostali...

i tako... htedoh reći... mislio sam da je u to vreme 91, bilo vredno biti modelar i posećivati skupove, kakav smo videli na snimku, davalo je nadu....

()-()
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

batans

Presko, hvala ti za ovaj predivni snimak. Uvek je lepo videti draga lica i modelarstvo u punom zamahu. Sto rece Zajko, vreme rastereceno sujete, internet-modelarstva, instant-modelarstva, jednostavno ljudi su uzivali u ovom hobiju. Prepoznajem mnogo ucesnika sa ovog skupa i odmah mogu reci da ovo nije bas tako skup i nedostizan hobi. Treba ga samo dovoljno zeleti i posvetiti mu se. Ako nema te zelje , posvecenja a i cini se da je skupo, pa dobro, ovde kod mene iza coska u agenciji se prodaju najnovije daske za surfing i odmah moze da se rezervise termin za surfovanje na Havajima.
                 Oni koji se boje vode, u "Uradi sam" po balzu, sklapel, lepak, plan, model pa na livadu i opet ovako lepo druzenje.

rajker

mmmm ja sam u ono vreme samo razmisljao kako da nabavim satelitsku antenu i risiver i to za 1400 maraka   :sljus :sljus :sljus.Trebao sam poceti tad sa modelarstvom,umesto gledanja TV a  mmmm
Nije sramota učiti !!!

marko.jovanovic

Sve je to lepo, lepo je bilo to neko vreme za nekoga, za nekoga nije.
Podsetiću vas samo da je to vreme bilo vreme ratove i nemaštine a da ne pominjem cene u RC modelarstvu u to doba.
Sećam se samo da smo u aero klubu imali 1 L NITRO LAKA da dobro ste čuli 1 litru koju smo slučajno prosuli a glavni i odgovrni u kubu samo što nije dobio nervni slom, pa ipak smo se takmičili ali praveći modele uglavnom od materijala koji je bio na lageru kluba od 80-tih godina. Motore za rakete i raketoplane smo prvo sušili na rešou pa tek onda palili (Titograd-današnja Podgorica ih je pravila pa i tada nismo imali novaca za nove nego se trošile zalihe).Lepak se pravio od starih filmova i acetona jer za onaj iz CVM-a nisamo imali kinte, epoksi je bio u klubi jedna ili dve tube, super lepak poneki, pa opet smo osvajali 1,2,3 mesta gde god da smo se u državi pojavili Pričam o aero klubi Sremska Mitrovica. Neko ko je bio u većim sredinma tipa BG, NS eventualno NIŠ mogao je nekako da dođe do sponzora i ako su imali sami da priušte nešto to je bilo od rođaka iz inostranstva, ili su bili u to vereme JAKO DOBRO SITUIRANI. Nemojmo se zavarvati sa entuzijastima u vremena kada 90% ljudi za hleb nije imalo. Lično sam prošao sve to jer mi roditelji nisu imali novaca. Džaba biti zaljubljenik u nešto kada nemaš od čega. Što se tiče vremena i modelarstva i nostalgije ja se potpuno slažem sa vama svima koji ste mnogo stariji od mene, valjda će i mene nekada isto to da uhvati to ide sa godinama uvek i od toga se ne može pobeći ali pitam se samo dokle stalno priča kako je nekada bilo bolje. Mi stalno živimo u prošlosti i to je naš generalno nacionalni problem.
Lično mislim da je današnje vreme mnogo bolje za hobi letenje od onoga iz razloga dostupnosti svega i to je dobro da je tako kako bi nas bilo sve više i više, mada ni danas nije sjajna situacija i  priče o 100 eura pa da se leti jeste ali samo da se proba nešto. Niko uz cenu modela ne navodi cenu stanice, baterija, punjača, goriva ako je neki SUS motor....
Realno koliko vas je bilo na skupovima u Srbiji na primer kakvi god da su svake nedelje a koliko sada?
O ozbiljnosti modela ovih i onih ja mislim da potežemo bespotrebu raspravu. Lino mislim da je OZBILJNIJI model onaj koji letiš svake nedelje i koji ti pruža veliko zadovljstvo kad god se vineš u nebo sa njim od onih koji koštaju 10 puta više a skupljaju prašinu po radionicama i lete se 2-3 pta godišnje ako i to bude a svrha im je uglavnom da se pokaže na nekom skupu. A osporaviti free znanje sa interneta može samo onaj ko ne želi ništa novo da nauči i misli da je prethodno stečeno zanje TOP i da su nove tehnologije budalaština....
Takmičenja je onda bilo daleko više nego danas i to je ono što je pogonilo sve te modelare da se trude maksimalno (na prostoru Srbije konkretno) jer su ljudi tada imali bar nekog slobodnog vremena pa su mogli sebi da priušte da budu u nekoj organizaciji takmičenja pa makar radili za dž ili eventualno neki obrok i druženje uz piće sa kolegama. Dasa em smo sa slobodnim vremenom svi u deficitu zbog brzine života em što se sve gleda kroz interes i lovu pa je teško naći osim još po kojeg dinosaurusa da neko nešto džabe radi zarad nekog društvenog efekta...
Ali mislim da hobi zezanja ne manjka bar koliko se na skupovima vidi na ovom forumu iz slika i videa svake nedelje kada počne sezona.
Svađa o tome ko kakav model vozi ovde je potpuno nepotrebna, bitna je po meni količina adrenalina, endrofina i serotonina koja ostaje u krvi posle letenja pa makr to bio i STIROKURAC!
I pihtije idu sa godinama!

The ground is the limit (or a water)

presko

1991. година. Била су то још увек добра времена. Те године сам купио нова кола и нови сунцобран. Бела Мазда и црвено жути сунцобран, још увек се могу видети на моделарским окупљањима.

Тада још нисмо слутили шта нам се спрема. Бар не ми моделари у Србији.

sasa

Coko care  :)aplauz :)aplauz :)aplauz
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

dejan_ts

Secam se ovog snimka i izvestaja o rc modelima,da njie bilo ovog intervjua sa Cokom nikada ga nebih upozna ,mislim da je isecak i urednik emisie ili voitelj Minja Subot
Posle ove emisije sa sam se bas zaljubio u ovaj hobi,bas bas bas, mislim da je ovo razonoda coveka i oustanje uma prilikom izgradje mdela
Moj pocetak u mdelarstvu je bas bio jako davno davne '89
Prva stanica me je kostala dobrih 400maraka nemackih a kupio je '95
Prici nikad kraja a desavanja i takmicenja samo lepe uspomene

chupko

Bravo za Prezu,Coku i sve ove starije maketare koje poznajem i ne poznajem. :)aplauz .Uvek sam se pitao ko je prvi izmislio tocak u nasem RC-u i poceo u tadasnjoj Yugi da se bavi ovim hobijem?

Evo nasao sam neke stare snimke iz 1989 jednog vrhunskog maketara iz Slovenije gospodina Marjana Mencingera.Covek je za to vreme,napravio podvig sa izradom ovog DC-9  (res)
Tada verovatno jos nisu postojale male turbine (ili gresim) pa su se ljudi snalazili na sve nacine da podignu letelice u nebo (res)
https://www.youtube.com/watch?v=TUADUIK1UnI&feature=related