Zanimljivi klipovi ( YouTube, ... )

Started by SABURO, March 07, 2008, 01:17:34 AM

Previous topic - Next topic

nedbojsa

Pucanje karabitom, je iz nekog meni neznanog razloga zamrlo u većem delu Srbije, zadržalo se po selima u Bosni, Hrvatskoj dok je u gotovo čitavoj evropi i dan dans popularno, možda čak i popularnije nego pre. Pre nego što su petarde postale popularne nova godina i božić kao i drugi praznici su slavljeni pucanjem karabita iz metalnih burića, mlekarskih kanti...

Od prošle godine može da se kupi poveći grumen karabita u prodavnicama pirotehnike za mirnovec sam siguran kod ostalih ne znam.

Inače kalcijum karbid služi za dobijanje acetilena, gas se stvara u kontaktu karabita i vode. Inače rudarske lampe su do skoro radile tako što je iz rezervoara kapala voda na, kalcijum karbid pa sve to cerevom do lampe na šlemu gde je svagorevalo i osvetljavalo put rudarima.

Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

igorpl

Znam ja šta je karabit ili ti kalcijum karbid samo šteta je što današnja deca nemaju pojma. Ja sam prošle godine skakao od sreće kada sam video grumen karabita u mIrnovecu. Mislim da je bezbedniji od petardi daleko i šteta je što se više ne koristi.
Acetilen iz boca jeste ista stvar ali pri punjenju najlonskih kesa ili džakova vrlo često može da se dogodi da zbog odvajanja kese pojavi se neka iskrica statičkog elektriciteta pa da bude BUMMMM  pre nego što treba tako da baš i nije bezbedno ko se ne razume.
Karbit je bezbeniji jer nema toliko mogućnosti da vas statički elektricitet iznenadi a i polako se puni gasom konzerva....
U moje vreme bile su popularne i prangije, pa oguliš šibice (samo onaj deo koji se kreše) pa staviš malo pa o kuću.
Problem je stvaralo kada su neki punili barutom pa i kada se prepuni bude bam i odleti prangija iz ruku.
Kad se samo setim...
Joj što volem što sam PRIMITIVAN

sasa

Koliko sam samo prozora rasturio za prangiju,mislim onu rucicu za otvaranje istog  :sljus...a posle su se pojavile i petarde,cuvene petlic...
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

motorola_la

rajker

Nije sramota učiti !!!

rajker

Nije sramota učiti !!!

rajker

Nije sramota učiti !!!

rajker

Nije sramota učiti !!!

igorpl

Nestvaran prizor u budimpešti  :)aplauz :)aplauz :)aplauz :)aplauz

nedbojsa

Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

rajker

Nije sramota učiti !!!

igorpl

Daky

Dalibor Daky Ilić