RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

P-47D Thunderbolt

<< < (12/18) > >>

coka:
Zdravo Milane, naravno da se secam. Proveli smo lepo vece onomad. Drago mi je sto se ponovo cujemo. Pitao sam soprana za tebe. Sto se tice moki-ja, tacno, planiram njegovu nabavku za ovaj model. Moki inace pravi i varijantu od 150ccm, kao i staru varijantu od 215ccm koju je sada zamenio motor iz video klipa od 250ccm. Mislim da bi mi moki 150, koji ima 8ks i oko 4kg bio idealan za thunderbolt. Medjutim, kada skupim pare, presudice ono sto uspem da nadjem. 215 je takodje lepo resemje za podosta veliku rezervu snage dok je 250 sa svojih 15ks mozda stvarno preveliki. U svemu igra ulogu i krajnja masa aviona za koju se nadam da ce biti 17kg.  Hvala ti na lepim recima i poziv da dodjete uvek stoji. Sto se tice jet-ova...opet kazem dodjite. Ponekada su najlepse stvari neispricane.

tihi:
Pozdrav za Coku ,coveka koji me je pre dve godine uveo u ovaj prelep hobi   (res).Nije mu bilo tesko da odvoji vreme za mene ,da me primi u kucu i ako me prvi put vidi.Kod njega sam prvi put video uzivo rc modele od trenazera ,scale pa do 3D aviona .Dobio sam dosta korisnih saveta ,ali i primedbi na neka moja razmisljanja za koja se ispostavilo da bi mi samo stetila ,sve u svemu mnogo korisnih stvari i saveta sam dobio od njega ,a cak mi je i motor razradjivao da ja nebih napravio neku stetu ,elem da ovo ne bi bio offtopic da se vratimo na temu te 2008 kad sam bio kod Coke svratili smo kod njega posto sam oduvek voleo avione iz ww2 zelja mije bila da imam jedan scale avion.Tako da mi je paznju privukao trup jednog velikog aviona , pogadjate to je bio thunderbolt .Nije bilo planka samo gola konstrukcija koja je pozutela od stajanja ,tada mi je objasnio koliko ima posla oko jednog takvog aviona i kolika ti zelja i volja ,ali i finansije trebaju da bi se takav avion zavrsio .Izgleda da se u  2010 god svi uslovi stvorili ,jel kad sam kod Coke navratio pocetkom decembra prijatno me je iznenadio sa pocetkom radova na thunderboltu ,trup je vec poceo da poprima prave oblike ,ali jos uvek se tu nije nazirao avion naravno prateci ovaj topik od pocetka prijatno sam iznenadjen brzinom kojom napreduju radovi i kvalitetu uradjenog posla , nesumnjam u njega da ce iznaci resenja za sve pocevsi od viska tezine, koja moze biti pogubna za model ako neostane u granicama normale za tu velicinu aviona .Za  tehnicke ili bilo koje druge probleme koji se budu javljali uopste nesumnjam da ce Coki prestavljati problem i siguran sam dace ih Coka usputno resavati bez problema .Naravno uskoro cu doci opet u posetu da uzivo sve to vidim i da sa prijateljom popijem kafu .Jos monogo stvari bi se moglo ispricati i o Cokinim modelima ,entuzijazmu i posvecenosti prema ovom hobiju,ali neka ostane nesto i za drugi put.Sta reci samo napred i da  avion ove godine poleti .   

COKO  (res)                                   
Pozdrav Marko                                                                                                                                                                             

r-xx:
sinotj sam video model uzhivo sklopljen, i deluje mnogo motjnije nego na slikama..

moje veliko poshtovanje svim ljutim konstruktorima i profesoru Coki      :jaki:

coka:
Pretpostavljam da je jedan broj modelara zaboravio ovaj projekat a da su drugi mislili da sam digao ruke...
 Medjutim, evo sta se desilo.

Od proslog aprila, Jug-a sam prebacio u stan moga pokojnog oca i osim sto sam ga nekoliko puta sklopio da se malo mentalno opustim i uzivam, evo sta se jos desavalo.

Skoro godinu dana jurim po celom svetu da nabavim Moki-ja.
Nekoliko puta se pojavljivao na ebay-u i nekoliko puta na rcu-u.
 Poslednja dva pregovora su veoma bila interesantna.
 Jedan Nemac ga je prodavao sa svojim Yak -om 54 od 3m za 3500e.
Kada sam ga pitao da li bi bio raspolozen da proda samo Mokija, odgovor je bio odrican.
Pomenuti Moki je leteo svega 5 letova i bio je kupljen prosle godine, dakle skoro nov.
Uz njega je nudio dodatnu elektrobenzinsku pumpu, elisu i spiner.
 Posto  ni nakon dve aukcije nije prodao avion i motor, na kraju je podelio avion od pogona i ponudio ih na dve odvojene aukcije.
 Opet sam ga kontaktirao i poceli su pregovori. Prvo je trazio 2500e, pa 2200, pa na kraju 2000.... a ja sam imao reper amera gde je kod Troybuild-a cena 3400usd, za nov Moki, ili reper Rcu gde sam nalazio nove primerke za 2800-3000usd.
 Na kraju se nismo dogovorili, i to za 300e.
 Drugi Moki mi je pobegao na Rcu, gde je bio ponudjen za 2400usd, opet za nekoliko stotina e vise od onoga sto sam nudio.
 Cinjenica da ni jednog trenutka nisam imao bas sve pare na gomili i cekao Moki, nego su ponudile dolazile u nevreme kada sam bio bez dovoljno novca.
 Malo su me golicali i Saidel-i, a pogotovu sto je 9-o cilindricni bio ponudjen kod HK po sasvim pristojnoj ceni. Malo googlanja i ispostavilo se da je vest netacna.

Mokija nema pa nema, ali ono sto mi je istinski trebalo za dalji rad su Retrakti.
 Od Aprila sam takodje jurio i  njih.
I to groznicavo...

Prva prilika mi se desila kada sam na ebay u nasao Likes line retrakte, elektricne, koji su mi se bas svideli.
 Nisu mi odgovarale noge ali su bili ponudjeni po pocetnoj ceni od 200usd, sto je po meni bilo korektno.
 Nisam ih kupio jer je prodajna cena porasla preko onoga sto sam tada mogao i zeleo da  platim.
 Dalje, pojavila su se dva puta retracti firme Ancco, koji su inace i nacrtani na Bud Nosen ovom planu.
 Moram vam priznati da mi se u jednom trenutku pocela da svidja ideja da ugradim mehanizme koje bih postavio sa mi nimum prepravki onoga sto sam vec uradio.
 Ovi retrakti su pneumatski, sa oprugom koja ih izvlaci kada izgubite radni pritisak. Da se ovo ne bi desilo naglo i odsecno, opremljeni su jednim malim cilindrom-amortizerom, koji ovaj takt izvlacenja, ublazuje.
 Prvi put sam ih kupio ali mi je za shiping covek trazio 90 usd.
 Posto godinama trgujem on-line i imam besprekoran feedback, veoma pazim kako komuniciram sa ljudima.
 To sam i ovaj put ucinio pa sam zamolio prodavca da pogleda da li bi mehanizmi mogli da se posalju nekim drugim nacinom. Skenirao sam mu i poslao usluge kojima su mi slate do sada stvari (ukljucujuci i turbinu koja mi je poslata iz New Yorka za 45usd, te da Tower Hobby slican paket salje za 20 ak usd). Naravno rekao sam mu da cu ako ne postoji drugi nacin, rado platiti i 90usd, ali da ga molim da mi pomogne, ako je voljan.
 Voleo bih da vam pokazem nekoliko njegovih mailova gde me nagrdio najgore sto je mogao.
 Ja sumljam u njega, Im questioning his integrity, he dont give a shit what the tower does..., tako da je na kraju, posle svog prepisivanja i pokusaja da stvar izgladim i meni pukao film pa sam mu odgovorio na nacin kako se i on meni obracao.
 Naravno dao sam mu najpozitivniji feedback koji je mogao dobiti, sto je i on ucinio, sa napomenom da sada bolje razume internacionalnu trgovinu.
 Posto je retrakte ponovo postavio na prodaju, shvatio sam da je u pitanju bila cena. Ja sam ih kupio za 101 usd a pocetna cena na sledecoj aukciji je bila 150usd. Da je rekao da zeli jos 50 usd, rado bih mu ih dao.
 Naravno, nije ih prodao.....valjda losa karma.
 Ipak idemo dalje.
 Poslednji put kada su se, pre mesec dana, identicni retrakti pojavili, sa nogama i tockovima, pobegli su mi za par minuta za 212 usd, koje sam bio veoma voljan da platim ali sam zakasnio na kraj aukcije jer mi je malena Tea plakala non stop i smetnuo sam sa uma koliko je sati.
 Kao i svaki otac, slab sam na cerku, pa se naravno, ne ljutim na nju, nego na sebe.
 Rekao sam sebi „ko zna zasto je to dobro sto se desilo“.
Evo zasto...
 Na nemackom Ebay u su se pojavilki retrakti firme Wabo, za Thunderbolta od 3m, sa nogama i tockovima i tu sam izgubio aukciju jer su me nadigrali , u poslednjim sekundama,za nekoliko eura. Prodati su za 120 e a ja sam hteo da se izbodem, blago receno.
 Zatim su u punudi bili razni Sierini pneumatski retrakti, sa neodgovarajucim nogama za cene od 250-400usd (noge bi me kostale sigurno jos vise od 100) i sa mnogima sam pregovarao, ali em su mi bili skupi, em su bili veoma problematicni za placanje ako nemate paypall....em su bili pneumatski.

Rekao sam odavno da ovde zelim elektricni pogonjene retrakte, kada je vec propala prica sa Anncom.
 Poceo sam uveliko da gledam Robartov i Sierin sajt kao i da crtam sopstvenu konstrukciju retrakti... medjutim siguran sam bio da negde, na ovom svetu, poistoji nesto za pristojne pare, sto bi me dovoljno odusevilo da kazem...E to je to.
 Zatim su se na dva oglasa pojavili ponovo Likes line retrakti, ali su sistemi bili za tricikl i zato je cena bila oko 400 usd, opet naravno sa neodgovarajucim nogama.
 Posto je zima dolazila, bio sam voljan da platim i vise, ali prvo, sta ce mi onaj treci mehanizam, drugo, noge nisu odgovarale za Thunderbolta, tako da je startna cena za koju bih ih kupio bila previsoka.

All the good things hapents to those who waits......

Ili ti strpljen-spasen

Kupio sam jesenas jedan prelep Mig 15, fenski.
 Detaljno sam ga preradio, pretresao, ali mi je od pocetka falilo nekoliko elemenata Byron-ovog fena.
 Jurio sam danima rezonator, nosac motora i rotore, dok nisam na Rc groupsu nasao gospodina pod nickom Windshear koji ih je imao.
 Njegov prvi mail je bio u stilu
 "I hawe a lot of ducted fan stuff, what do you need"
 Kada sam sve pokupovao i on mi to poslao, zaboravio sam da mu napisem da ne stavlja racun u kutiju, pa sam na 70 usd platio 2800 din carine.
 Posto sam lepo uspeo da kompletiram Mig, nije me suvise sekiralo dodatnih 30e koje sam platio.
 Ipak, kada sam mu rekao da ubuduce, ako budemo trgovali, nestavlja racun u kutiju, ponudio se da podelimo carinu.
 Dotakla me njegova paznja i odbio sam, naravno, medjutim video sam da razgovaram sa casnim covekom pa smo nastavili komunikaciju.
 Rekao mi je da se vec godinama druzi sa jednim modelarom iz Juzne Afrike i da sve sto on kupuje stize na njegovu adresu, pa da to on posle prepakuje i posalje dalje.
I u nasem slucaju, ponudio mi je isto, ako mi ikada zatreba.
 Zahvalio sam se i ostalo je na nekolicini mailova koje smo nakon toga izmenili.

A onda....
 sam na rcu pronasao da je jedan Amer prodavao deo raja....elektricne retrakte, glodane od aluminijuma, sa reduktorima i puznim prenosima, odgovarajucim nogama, hidraulicnim amortizerima, prave velicine....za.....drzite se dobro....65 usd.
 rekao je da  nije siguran u kakvom su stanju, niti da li su ispravni , niti ko je proizvodjac i da za te pere hoce da ih i poslaje ali samo u okviru USA.
 Secam se njegovih reci kada je rekao da su toliko lepi da ih vredi imati na radnom stolu kao eksponat.

Zamolio sam ga da mi poslaje dimenzije mehanizma i kada je crtez stigao mailom, srce je htelo da mi iskoci.....to je bilo to.

Ali....
 Jedan uslov je postojao, a to su dva uslova...paypall i slanje samo u okviru Usa.
 Sta sve nisam nudio....i pare i wire transfer i sve placene troskove i da ga slavim kao slavu, ali  je rekao   „you sounds like a nice guy, but sorry“.
 Slao sam mu i link na rcu o pravljenju tog aviona....ali nista.

Na nekoliko mesta sam pokusao da uplatim paypallom ali kao sto i znate stvar je mrtva.
 Onda sam, u 2 nocu, napisao mail Windshear-u (ime ovog coveka je uvek velikim slovom), i pitao ga da li moze da mi pomogne.
 Probudio sam se oko 9, sledeceg jutra. Secam se da je bilo hladno jutro.
 Odmah sam pogledao mailove.
 Cekala su me dva od Windshear-a, veoma kratka.
Prvi, „ill see what i can do“ i drugi   „I bought the retracts“.
 Seo sam na g....u.
 Retrakti su mu stigli za dva dana. On ih je prepakovao i poslao meni, ne cekajuci da mu posaljem pare. Naravno, ovaj put nije stavio nikakav racun u paket.
 Ganut sam i bez teksta.
 Ipak se sa tim covekom nikada nisam ni upoznao.
 Bilo kako bilo, izmenili smo mnoge mailove od tada i nasa komunikacija je postala prisnija. Pomenuo sam u nasoj prici i nas 4um.

Opet sam se setio da prica o ovom avionu, za mene, ima neku  meni izuzetno dragu i pozitivnu harizmu.
 Jedva cekam da vidim sta me ceka prilikom nabavke Mokija.

A onda su danas, posle 16 dana, retrakti stigli.

Danima sam vec odlazio do praznog stana gde je moj otac ziveo i virio u sanduce. Danas sam sa kli ncima i zenom svratio na par minuta i bas tada je postar dosao.

Kada sam otvorio kutiju, odusevio sam se. Pa znate li da Ford Fokus sa odlicnim paketom opreme u Americi kosta 11000usd?
 Pardon, ma ne to, nego retrakti. Retrakti su „vrh brate“.

Odmah sam po dolasku kuci prislonio mehanizme na plan i poceo da smisljam sledeci korak.
 O svemu dalje nastavljam pisanje, ali sutra, odoh sada malo da uzivam.
 Sledeci put videcete slike i detaljan opis ove lepote.

misha:
ama raspisao si se a slika nigde. koliki tockovi staju na te noge? imam neka 10 cola od vespe pretekle pa ako mogu da pomognem, he he

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version