RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

P-47D Thunderbolt

<< < (13/18) > >>

Goran-Le:
Misha je u pravu,aman bre daj te slike da i mi malo uzivamo. 4e

coka:
 Danas sam izvrsio detaljan servis mehanizam trapa.
 Uz to, doneo sam krila i plan iz magacina, pa je palo i merkanje sta ce se i kako raditi.
 U jednom trenutku obrelo su kod mene jedno drustvance, pa smo debelo vecali sta i kako.
 Elem, ovako je izgledala kutija kada je stigla.

Ovo je slika sa koje sam uz mnogo vizionarstva prepoznao da je to ono sto mi treba.

Kada sam otvorio kutiju, prvi utisak je bio da su retrakti korisceni i  licilo je kao da su juce poslednji put leteli.

Ipak ni sloj prasine nije mogao sakriti lepotu izrade mehanizma.

Jedan nosac tocka je ostecen pa popravljen, ali posto su oni dovoljno veliki za tockove do 140mm a aj planiram da stavim tocak od 165mm, i ovako bih izradjivao nove.

Kada sam rasturio mehanizme, evo sta sam ustanovio.

Kao prvo, covek koji ih je konstruisao je definitivno inzenjer sa genijalnim idejama.
 Na mehanizmima nije bilo nikakvih oznaka. Svi navoji su colovni, osim dva srafica koja drze Kyosho-v elektro motor.
 Ovo me navelo da je konstruktor ipak neko preko bare.
 Cake koje i sam koristim u mom serviserskom poslu, tipa male tackice, brojevi...i ovde su primenjene.
 Glavni zupcanik, na glavnoj osovini je izradjen od celika ali je deo sa ozubljenjem izradjen kao druga celina i zalemljen na disk.

Pogonski zupcanik je ulezisten i sa dva aksijalna lezaja.

Sve je izradjeno na glodalici.

Svako leziste ima svoju bronzanu cauricu.

Sve je u savrsenom stanju i zazori ne postoje, nigde.

Kada bih nesto oavko trebao da napravim, uz sve popuste koje bih mogao dobiti kod kupovine i obrade materijala, trebalo bi mi sigurno bar 3 meseca i 500-ak e para.
 Kada sam sve ocistio, neverovatna je lakoca sa kojom ceo mehanizam radi.
Probe sam izvrsio sa 2s lipo baterijom, ali je taj napon preveliki jer se sve prebrzo desava.
 Dalje, cak i kada sklonite napajnaj, noge po inerciji odrade skoro pola hoda.
 Rukom noge ne mozete zadrzati.

Noga, a to je najvece odusevljenje, u sebi osim opruge ima i pravi hidraulicki amortizer.

Kada sam sve ocistio i zamenio ulje, pravi je dozivljaj kako sve funkcionise.
 Sutra planiram da se pokrenem po pitanju izrade nosaca tocka, koji cu najverovatnije grubo iseci na water jet-u a nakon toga doraditi.
 Naravno, pokusacu da do detalja prekopiram originalnu Thunderboltovu nogu.
 Dva mikro prekidaca koja iskljucuju motor kada se noga uvuce ili izvuce do kraja, sam za sada skinuo. Ikao je sve ispravno, planiram da izmenim ozicenje i pri tome cu sacekati da mi ovih dana dodje Sava, kao bi sve to uradili.
 Nekoliko puta sam nacrtao celu semu, ali nesto stalno propustam.
Mozda ce mi sutra pasti na pamet kako sve to treba povezati.

Nosaci vratanaca stajnog trapa imaju male opruge u polugama, tako da vrata nisu kruto vezana.

Viljuska koja sprecava okretanje tocka oko ose noge je izradjena prelepo.

Prilikom danasnjih konsultacija, razne odlicne ideje su izrecene. Bilo je tu varijanti sa gumenim silent blokovima,karbonskim plocama....ali ono sto je za sada ideja je da se ceo mehanizam montira na aluminijumsku plocu, a ploca prisrafi u krilo.
 Evo zasto.

Ideja je da pri grubom sletanju ne slomim mehanizam a ni konstrukciju krila.
 Bolja je varijanta slomiti samu nogu, cija zamena je veoma brzo obavljiva.
 Ipak, aluminijumska ploca u krilu bi trebala da bude tako dimenzionisana da se priliko udara on prva krivi, a prilikom jacih udra osetno deformise. Deformacioni rad za to bi trebalo da postedi ostale lemente. Tih plocica cu napraviti vise komada i posto su elementi mehanizma sa zidovima od 3mm debljine, najverovatnije ce debljina plocice biti 2.5mm.
 Kada se sa donje strane otvore poklopci, vizuelno ce moci da se proveri da li je plocica deformisana i nju planiram da menjam u toku vecih revizija aviona.

Ono sto je bilo najvaznije za retrakte koje sam trazio za moj avion je to da im je osa noge izmestena van mehanizma.
 Naime, kod vecine Thunderbolta, da bi ugradili mehanizam trapa, potrebno je iseci na jednom mestu donju prednju ramenjacu.

Ovo je predvideo Bud Nosen, a nije usamljen slucaj.
 Ne bih da budem iskljuciv i grub, ali ovo je, sa inzenjerske strane, katastrofalno lose resenje.

Naravno, proizvodjaci su predvideli izradu raznih kutija koje ce preneti optercenje i iako ne mislim da ce to za normalan vek jednog modela ikada prouzrokovati probleme, ja se jednostavno, sa tim ne slazem.
 Od pocetka pisanja ovog topika sam nekoliko puta rekao da je konstrukcija ovog konkretnog aviona moja izvedba, pa sam stoga odlucio da retrakti koje kupujem omoguce da ne moram isecati ramenjacu.
 Nesto spera sam nabavio, lepak je tu,  tu je i nova vibraciona testera koju sam nabavio kada sam pravio Safat-a....a  sto se tice vremena...cela zima je ispred mene.

sin:

Bravo Coko!

Zaista si veliki posao otvorio.
Zelim ti uspeh i zadovoljstvo koje sledi kada poletis
ovu 'azdahu'  :)aplauz

Pozdrav

Sinisa

sermilan:
         Bravo Coko,
čitajući ove tvoje nadahnute redove, čovek prosto dobije inspiraciju i želju da nešto stvara.
Fantastično, još jednom svaka čast.

poz. M.

misha:
prelepo izgleda. jedva cekam da vidim kako ti elektro retrakti rade

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version