Main Menu

Ozraceni delovi

Started by firebird, March 16, 2011, 06:16:47 PM

Previous topic - Next topic

firebird

'Oce li nam sad stizati ozraceni delovi iz kine,zbog cele ove situacije u japanu  ")
Sad ima modeli da nam svetle u maraku i bez dodatnih lampica   lol

saxpg

Uh, nije bas ovakva tragedija za salu. Daleko bilo moze i kod nas da drmne:

firebird

Pa neka predvidjanja su da talas radijacije stize iznad evrope za 14 dana,slusao sam nesto na vestima...
Ima da bude ko '84-'85,zaboravi sad kad bese je bio Cernobil,bio sam mali is'o sam u skolu...
inace slusam i najave zemljotresa na spoju tektonskih ploca evropskog i africkog kontinenta,e evropa puna nuklearki... (:sok:)
U jbt,napravi ja bas crne vesti... :sljus

mtesa

Rekla je baba:
"Djeco, ne prizivjte djav'la!
Jednom ce vam se i odazvat'!"

Striker, listen, and you listen close: flying a plane is no different than riding a bicycle, just a lot harder to put baseball cards in the spokes.

firebird

vuuups....polako mi bezi tema od osnovne ideje...
Moje pitanje ja bilo mozemo li i dalje bezbrizno narucivati delove i modele od kineza ili postoji sad jedna doza podozrivosti i nelagodnosti pri pomisli da dolazi iz regiona posejanog radioaktivnom prasinom.Znam da su mnogi ljudski zivoti ugrozeni a o izgubljenim i da ne pricam :'(,ali opet je to nama daleko,gledamo na vestima a rc materijal koji nam stize je tako blizak,tako reci u nasim rukama pa se sad pitam da li je on bezbedan tj postoji li sad neka kontrola radioaktivnosti primljenih paketa na nasoj carini  ???

gizmo

Kad smo preziveli Cernobil koji je bas mnogo i opasno ozracio celu Evropu, onda zbog ovoga zaista ne moras da brines (za sada...)  mmmm

saxpg

Kad se vec radi o problemima koje mozemo ocekivati, prije bih rekao da mozemo ocekivati nestasice i poskupljenja.
Iako je materijal vecinom "made in China" elektronika za vecinu komponenti se pravi u Japanu.

todor

Quote from: firebird on March 16, 2011, 06:16:47 PM
'Oce li nam sad stizati ozraceni delovi iz kine,zbog cele ove situacije u japanu  ")
Sad ima modeli da nam svetle u maraku i bez dodatnih lampica   lol

:hehe :hehe :hehe :hehe

branek

Quote from: firebird on March 16, 2011, 09:43:55 PM
...pri pomisli da dolazi iz regiona posejanog radioaktivnom prasinom...

Nije bilo nikakve radioaktivne prašine, do sad, hvala bogu... jedino se ispušta radioaktivna para (da reaktori ne bi ekspolodirali kao ekspres lonac) koja ima izotope Cezijuma i Joda, koji su radioaktivni, ali čije je vreme poluraspada nekoliko sekundi... Problem i radijacija je trenutno lokalnog karaktera i čine sve da tako i ostane.

Isto tako, radioaktivnost se do dolaska u tvoje ruke meri mnogo puta, na raznim tačkama...

Nemoj previše da brineš, bar ne još.

Problem nastaje ako se desi eksplozija u samom reaktoru, i Uranijum oksid se razaspe u atmosferu. To je malo verovatno da se desi ovde...

Inače reaktor je projektovan u USA, 1967 godine i često je kritikovam baš u vezi sistema za hlađenje... Reaktori u novijim NE u Japanu su takvi da se poosle zaustavljanja fisije, sami hlade... Kod ovoga to nije slucaj. Kada se fisija zaustavi mora da se hladi prinudno još dugo vremena, čini mi se mesecima da dođe na prihvatljivu temperaturu!

Evo par linkova:
procitajte drugi deo teksta, na engleskom
http://owim1.wordpress.com/2011/03/13/nuklearna-kriza-u-japanu-sta-se-zaista-desava/

http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_Fukushima_nuclear_accidents
Branko

"Ladies and gentlemen, this is your captain speaking. We have a small problem. All four engines have stopped. We are doing our damnedest to get them going again. I trust you are not in too much distress." - Captain Eric Moody, Jakarta incident

branek

Quote from: saxpg on March 17, 2011, 07:48:08 AM
Kad se vec radi o problemima koje mozemo ocekivati, prije bih rekao da mozemo ocekivati nestasice i poskupljenja.
Iako je materijal vecinom "made in China" elektronika za vecinu komponenti se pravi u Japanu.

Mi u firmi već dobili obaveštenje da se neki delovi nalaze na listi nedostupnih i da im je rok nabavke sa 14 nedelja otišao na 40 nedelja!! bedak...
Branko

"Ladies and gentlemen, this is your captain speaking. We have a small problem. All four engines have stopped. We are doing our damnedest to get them going again. I trust you are not in too much distress." - Captain Eric Moody, Jakarta incident

firebird

Hvala branek,malo si me utesio  ()-()
Sad samo da ne bude prevelikih kašnjenja oko isporuke.....

Cyber032

Predlazem da nabavimo negde Geiger-Muller brojac pa da skeniramo robu...Imao sam uputstvo za pravljenje Geiger-a ali samo treba da se nabavi mullerova cev (mislim da se tako zove)...
"Реч је у поштена човека тврђа од камена,поштен човек даје реч једанпут,а кривоклетник се куне сваки час"-Комадант Југословенске Војске у Отаџбини Драгољуб Михаиловић

kremic