Niko od nas ne vredja pocetnike, naprotiv, trudimo se da im izadjemo u susret, sto mnogi mogu i da potvrde. Posto mi izvlacis reci iz konteksta, da pojasnim; s takvim igrackama ne postoji nacin napredovanja, dakle svedeno je na amaterski nacin letenja - igranje. Shodno tome i nacin punjanja je sveden na najjednostavniji moguci, jer se uglavnom radi o NiMh baterijama.
Ako pricamo o modelarskim RC helikopterima, koji krecu od 450 velicine pa navise, koriste se LiPo baterije od 3s 2200mAh pa eksponencijalno navise ka 5s itd..i kada bi se primenio takav "jednostavan" nacin punjanja i pristupa sigurno bi cesce dolazilo do nezeljenih efekata, tj. pozara i sl., jer ovakve baterije nisu za igranje. S druge strane, ne znam nikoga sem tebe da se pozalio sto mora da odvoji pola minuta vremena na raskacivanje baterija i skidanje kabine....
Sve ima svoje zasto i kako. Kod elektro helikoptera i drugih modela koji korsite LiPo baterije, pozeljno je takve baterije puniti van modela, van kuce u zastitnim vrecicama. I kod nas na forumu ima par primera, gde je dolazilo do pozara prilikom punjanja baterija.
Hocu reci, krenuo si da poredis babe i zabe. U modelarstvu generalno fina tehnicka resenja su prioriter, kako i sigurnost. Pa sada razmisli zasto je to tako. Dao sam ti smernice.
Niko ovde ne zivi od hobija, pa cak ni ja, ako na to ciljas.
Lose ti je poredjenje. Ima vremena saznaces mnogo toga.
P.S. lepo ti je napisano, na skupu od pre dve godine...