RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

Ventus 2HX

<< < (5/10) > >>

Lazo:
Ajde da pokusam da pomognem. Nastojacu da maksimalno pojednostavljeno objasnim kakvi vas gremlini muce.

Kao prvo, posto neznam kakvim znanjima iz aerodinamike raspolazes (ti, ili neko drugi koji ce ovo "nacertanije" blagoizvoleti da procita), da ukratko "definisem" neke pojmove sa kojima cemo da baratamo:

* Srednja dubina krila (Sdk) - povrsina krila (Sk) podeljena sa rasponom krila (pri cemu se u povrsinu i raspon racuna i deo trupa koji se nalazi izmedju krila).
* Srednja dubina horizontalnog stabilizatora (Sdh)- povrsina horizontalnog (Sh) stabilizatora podeljena sa rasponom horizontalnog stabilizatora, sa istom napomenom kao i za krila.
* Poluga repa (L) - rastojanje izmedju prve cetvrtine Sdk i prve cetvrtine Sdh.
* Aerodinamicki centar (AC) - tacka u kojoj se sazimaju sve aerodinamicke sile (uzgon i otpor), odnosno, u kojoj je ishodiste rezultante aerodinamickih vektora. Ova tacka se tokom leta pomera, a velicina tog pomeranja zavisi od vise faktora od kojih su najbitniji: uslovi leta (napadni ugao letilice, brzina...), geometrija letilice (povrsina i vitkost krila i horizontalnog stabilizatora i njihov medjusobni polozaj i rastojanje), profili krila i stabilizatora... To pomeranje je u granicama od 5-10% Sdk. "Fazon" je u tome da se krilo i horizontalni stabilizator postave u takvom medjusobnom odnosu rastojanja i uglova i izaberu im se takvi profili, tako da se AC pomera prema nazad pri povecavanju napadnog ugla letilice, odnosno prema napred pri smanjivanju napadnih uglova. Na taj nacin se dobija autostabilna letilica.
* Centar gravitacije (CG) - ravnotezna tacka mase letilice, ili kako se uobicajeno kaze - teziste.Pa onda kaze ovako:

* Teziste modela treba da se postavi tamo gde je predvidjeno po planu. Ako ne postoji plan, polozaj CG moze da se izracuna, za sta su potrebni podaci o geometriji jedrilice (povrsina i raspon krila, povrsina i raspon horizontalnog stabilizatora, velicina L... Tim proracunom se izracunava polozaj AC, a onda se, u zavisnosti od toga sta se hoce sa tim modelom, teziste postavlja na 5-10% Sdk ispred AC. Mozes da mi posaljes podatke o geometriji jedrilice (tlocrt), pa cu ti izracunati polozaj tezista.
* Teziste se, uglavnom, moze postaviti u okviru nekih 5-10% srednje dubine krila, pocevsi od oko 5% ispred AC pa prema napred. Bez kompjuterizovanih sistema, kao na primer "Fly by wire" i sl., CG se NI PO KOJU CENU ne sme postaviti u, ili jos gore iza AC, jer letilica postaje neupravljiva.
* Po snimku bih zakljucio (jedan-naprema-od-oka), da je srednja dubina krila znatno ispod 200mm, a navodis da ste teziste od 46mm povukli na 68mm, sto je 22mm. Po tome bih zakljucio da je teziste bilo znatno ispred proracunskog tezista. Po tome, nije ni cudo sto ste imali do sada grdnih problema. Letenje bilo koje letilice, bez tezista u normalnim okvirima, jeste prilicno psihodelicno iskustvo.
* Kada je teziste dovedeno u normalne gabarite, sledi podesavanje postavnog ugla horizontalnog stabilizatora. Uz znatna pojednostavljenja price, ugao nultog uzgona krila treba da zaklapa ugao od oko 2-3 stepena sa linijom nultog uzgona horizontalnog stabilizatora (to je takozvani "uzduzni diedar"). Linija nultog uzgona krila zaklapa sa uzduznom osom trupa ugao koji je fiksan, i uglavnom iznosi 2-3 stepena, a posto kod RC jedrilica horizontalni stabilizator ima simetrican profil (ugao nultog uzgona se poklapa sa tetivom profila), onda bi trebalo da postavni ugao horizontalnog stabilizatora bude 0 stepeni u odnosu na uzduznu osu trupa.
* Jedrilicu u letu treba trimerima pazljivo izreglirati tako da, pri pustenim komandama, planira ravno sa sto je moguce manjom brzinom propadanja. To se NIKAKO ne moze uraditi bacanjem iz ruke (osim ako imamo na raspolaganju neku lepu padinu). Najlaksi nacin da se polomi RC jedrilica (narocito vece makete i polumakete) jeste da se bez pogona baca iz ruke.
* Osovina elise treba da je pod uglom 1-2 stepena udesno i 1-2 stepena nadole u odnosu na uzduznu osu trupa. Udesno, jer vazdusni mlaz iza elise, nastavljajuci spiralno kretanje oko trupa, sa leve strane napada vertikalni stabilizator, terajuci letilicu da zaorece u levo. Da ne bi stavljali vertikalac pod uglom u levo, jer bi onda letilica skretala u desno kada motor ne radi, vucu elise zakrenemo u desno. Nadole, jer zbog vuce elise letilica ima tendenciju da podize nos, i to sto jaci gas - to vise nos ide gore. Da ne bi stalno parirali sa horizontalnim stabilizatorom, vucu elise zakrenemo na dole. Ako su ovi uglovi pravilno podeseni, letilica se pri vuci elise krece po pravoj liniji bez obzira koliki je gas. Drugacije receno, ako se pri vuci propinje - ugao vuce jos prema dole. Ili, ako pri vuci skrece levo - ugao vuce jos u desno. I obrnuto.Zavrsne napomene:

* Da bih bio sto koncizniji, neke stvari sam drasticno pojednostavio, vodeci racuna da se zadrzi sustina. Molim da mi ne zamere oni kojima ova tematika nije bas strana, ako sam malo preterao u pojednostavljivanju, ali mi traktat o aerodinamici stvarno nije bio namera. Mnogo toga bi se moglo lakse, krace i plasticnije da objasni uz par skica uzivo.
* Iako se gore izneto odnosi uglavnom na sve letilice sa krilima, ipak je pretezno usmereno na jedrilice. Postoje neke specificniosti kod drugacijih letilica (akrobate, 3D, leteca krila, delta krila...), ali o tome drugi put, ako se ukaze potreba.

Nadam se da sam bio od pomoci
Pozdrav

Goran:
Hvala Lazo na komentaru.

Ucio sam aerodinamiku (i zaboravio delimicno) barem dva puta. Jednom na kursu iz jedrilicarstva a drugi puta na kursu za motorno letenje.
Na jedrilicama imam skroman nalet od oko 20 sati (Blanik L13) a na avionima preko 120 sati. Prvi motorni avion koji sam leteo je bio Aero 3 ako ga se jos neko seca. Doduse sve je to bilo pre skoro 30 godina.

A sada da se vratimo na problematiku.

Da li sam dobro shvatio?

Srednja dubina krila (Sdk). To se nekada zvalo "Srednja tetiva krila" i oznacavala se sa "lm" (prema knjizi "Vazduhoplovno jedrilicarstvo I".

Evo i parametara krila:

Razmah krila b=2.56m
Srednja tetiva krila lm=0.0965m
Povrsina krila S=0.247m2
Vitkost krila (odnos izmedju razmaha i srednje tetive) = 26.5
Debljina krila u korenu 20mm
Debljina na kraju krila 8.5 mm
Sirina krila u korenu 140mm
Sirina krila na kraju 53mm
Teziste (CG) prema planu Kineza treba da bude na 42 do 48mm od napadne ivice.

Horizontalni stabilizator:

Priblizno pravougaon.
Razmah horizontalnog stabilizatora b=0.4m
Srednja tetiva lm=0.12m
Povrsina S= 0.048 m2

Poluga repa priblizno L=0.69m

To sam zasada izmerio. Neznam da li fali neki podatak.
Inace postavni ugao stabilizatora je fiksiran mehanikom jedrilice i nije menjan (horizontalac je samo prisrafljen za predvidjeno mesto).

Sto se tice bacanja iz ruke. Tu si potpuno u pravu. Jedrilicu od 2 kg, ne mozes dovoljno jako da bacis da bi ona planirala. Komande su potpuno neefikasne (nema brzine)

Da li se iz ovoga moze izvuci neki podatak ili jos nesto preracunati?

Pozdrav Goran

Lazo:
Nasao sam neku zgodnu slicicu, uz pomoc koje cemo se lakse razumeti. Evo koje su mi dimenzije potrebne: A, B i S(ako je krilo slozene forme), B2, S2, Y, Y2, AA, BB, SS, YY i D. Drugim recima, sve dimenzije koje su na ovoj slicici u crvenoj ili roze boji.
Pri prethodnom pisanju namerno se nisam striktno drzao konvencija o oznakama velicina u aerodinamici, opet zbog pojednostavljivanja objasnjenja. Tako se i na ovoj slicici moze videti da je sa AC obelezen aerodinamicki centar krila a aerodinamicki centar letilice sa NP. Ali sam onda morao pisati da i krilo i stabilizatori i trup imaju svoje aerodinamicke centre, pa onda da rezultanta vektora u tim aerodinamickim centrima...
Nije vazno. Vazno je da se razumemo.

Pozdrav

Goran:
Nadam se da sam uspeo da "iskotiram" sve neophodne dimenzije.

Na donjem delu slike sam karikirao tacke prelamanja krila.

Nisam stavljao strelice na kotnim linijama zbog zurbe pa ako nekome nedostaju je ih prilazem.
<<<<<<<>>>>>>>

Pozdrav Goran

Lazo:
Malo me buni dimenzija D. Dali je 580mm samo do izlazne ivice krila (kako je na tvojoj skici) pa je ond D=720mm, Ili je D=580mm? Zato sam uradio dva proracuna za svaki slucaj:

za D=720mm
NP=114,66mm
CG=97.1mm - 108,81mm

za D=580
NP=101,48mm
CG=83,92mm - 95,63mm

Sve dimenzije se odnose na rastojanje od napadne ivice u korenu krila.

Pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version