Air cargo challenge takmicenje studenata vazduhoplovstva

Started by dr.ale, August 24, 2008, 02:09:32 AM

Previous topic - Next topic

dr.ale

Jos malo update-a. Imamo i web site. Tek je pocelo, pa recite kako vam se pocetna ideja svidja.
Pozdrav

Adresa je:  http://acc09beograd.handzonsitemaker.com/

IVAN3D

Pozdrav!!!

Ne izgleda lose (nisam siguran ali cini mi se da je model radjen u CATIA programu)!!!
Dajte neke dimenzije kako bi stekli pravi utisak i sta ste smislili vezano za materijale?
\\\" Sve što leti ima nezgodnu osobinu da pada \\\"

ex pseudonijum: GLIDER

dr.ale

Da model je radjen u catia. Samo sto su ovo koncepti od kojih se odustalo. Sada razvijamo treci koncept, klasicnog tipa, jer tako smo ipak dobili vise prednosti nego mana.

Razmah krila svih ovih modela je 2m, ali ovaj novi ce biti 2,20.

Krila smo mislili da radimo od striodura koji ce imati karbonsku ojacanu ramenjacu, a oplata ce biti takodje noseceg tipa od karbona.

Na kraju ce biti veoma skupa "igracka" ali cilj nije samo da se igramo, vec da se takodje upoznamo sa proracunima i izradom delova od kompozitnih materijala.

Kada bude update-a obavestavacu redovno.

Pozdrav

IVAN3D

Ako vam bude trebala pomoc oko izrade i oko iskustva sa kompozitima trazite jer ima nas koji smo radili takve stvari!
Ja sam ipak vise pristalica nekog novog koncepta a ne klasicnog jer pored toga sto mozete osmisliti i uspesan koncept takodje ce te takvim proektom skrenuti paznju na sebe!
Za taj raspon krila mogu se smisliti razne sprave a letenje ne bi trebalo da bude previse problematicno jer to ipak nije mali model!
Takodje oko letenja sta god da treba tu smo!

Ivan

doajen

Dobro je da ste odustali od na Vasem sajtu prezentirane letilice, jer bi u prezentaciji prosli vise nego lose! Slucajno (sto bi zaista bilo nevidjeno cudo!!) takva letilica postoji vec odavno!! Konstrukciju svoje nekonvencionalne letilice Carls K. Ligeti kontruisao je jos 1976.godine. Ideja je bila da sagradi laki avion, dobrih letecih osobina, a opet tako kompaktan da ga prevozi sopstvenim automobilom (koristeci avionov podvoz). Sagradio je RC model, i u nekoliko modifikacija dosao do savrsene solucije, i 1983.godine izradio prototip, koji je kao pogonsku grupu imao dvotaktni  WESLAKE motor snage 13.3 kW. Jos tokom probnih letova ovaj motor je zamenio motorom KONIG (TOMOS 18 !!; za neverovati!) snage 17.6 kW. Ispitivanja su prevazisla sva Ligetijeva ocekivanja, i letilica je pretstavljena  na najvecem skupu sportskih i ostalaih letaca u Oshkosh-u i svetskom skupu u Vancouver-u. Tada pocinje i prodaja planova za samogradnju, a Ligeti konstruise dvosed. Detalji: Krila imaju profil Wortmann 67; isecena od stiropora najmanje moguce tezine,u obliku sendvica od kevlara i staklenih vlakana. Ramenjaca je od karbonskog kompozita. Na obe nosne povrsine su po cetiri elerona, sto letilicu cini veoma pokretnom. Trup je takodje izradjen od kompozitnih materijala. Kabina je od organskog stakla tamne boje. SediÃ...¡te je od " Exsplosafe" aluminijumske folije, jer je ustvari rezervoar zapremine 22 l. U zadnjem delu smesten je i motor, a elisa je impeler (turbo-fan) u NACA prstenu precnika 650 mm. Raspon je 5360 mm. poseca povrsina 7.5 kvadratnih metara , duzina 2490 mm, visina 990 mm. tezina 78 kg. (letna 188 kg.) maksimalna brzina 200 km/h, putna 160 km/h, planiranje 1:20 , brzina penjanja pri zemlji 3.4 m/s, maksimalna dostupna visina 4.500 metara, za poletanje treba 110 metara, za sletanje 85. Prelet 72= km, trajanje leta 5 h i 15 min. Testiran je od plus 9 do minus 6 G.Nadam se da Vas nisam puno  smarao; ali samo jos jedna stvar, na ovome je leteo i jedan od Vasih Profesora, pa Sef katedre.... Zar je moguce da studenti 5-te godine, ovog smera studija (na ove se studije nekada islo iz aeroklubova, sa diplomom jedrilicara, sportskog pilota...neizrecivom zaljubljenoscu u beskajno plavetnolo.) nisu nikada sa svojim profesorima, docentima, asistentima nikada pricali o ovakvim stvarima??!!

dr.ale

Quote from: doajen on November 12, 2008, 02:53:02 PM
Dobro je da ste odustali od na Vasem sajtu prezentirane letilice, jer bi u prezentaciji prosli vise nego lose! Slucajno (sto bi zaista bilo nevidjeno cudo!!) takva letilica postoji vec odavno!! Konstrukciju svoje nekonvencionalne letilice Carls K. Ligeti kontruisao je jos 1976.godine. Ideja je bila da sagradi laki avion, dobrih letecih osobina, a opet tako kompaktan da ga prevozi sopstvenim automobilom (koristeci avionov podvoz). Sagradio je RC model, i u nekoliko modifikacija dosao do savrsene solucije, i 1983.godine izradio prototip, koji je kao pogonsku grupu imao dvotaktni  WESLAKE motor snage 13.3 kW. Jos tokom probnih letova ovaj motor je zamenio motorom KONIG (TOMOS 18 !!; za neverovati!) snage 17.6 kW. Ispitivanja su prevazisla sva Ligetijeva ocekivanja, i letilica je pretstavljena  na najvecem skupu sportskih i ostalaih letaca u Oshkosh-u i svetskom skupu u Vancouver-u. Tada pocinje i prodaja planova za samogradnju, a Ligeti konstruise dvosed. Detalji: Krila imaju profil Wortmann 67; isecena od stiropora najmanje moguce tezine,u obliku sendvica od kevlara i staklenih vlakana. Ramenjaca je od karbonskog kompozita. Na obe nosne povrsine su po cetiri elerona, sto letilicu cini veoma pokretnom. Trup je takodje izradjen od kompozitnih materijala. Kabina je od organskog stakla tamne boje. SediÃ...¡te je od " Exsplosafe" aluminijumske folije, jer je ustvari rezervoar zapremine 22 l. U zadnjem delu smesten je i motor, a elisa je impeler (turbo-fan) u NACA prstenu precnika 650 mm. Raspon je 5360 mm. poseca povrsina 7.5 kvadratnih metara , duzina 2490 mm, visina 990 mm. tezina 78 kg. (letna 188 kg.) maksimalna brzina 200 km/h, putna 160 km/h, planiranje 1:20 , brzina penjanja pri zemlji 3.4 m/s, maksimalna dostupna visina 4.500 metara, za poletanje treba 110 metara, za sletanje 85. Prelet 72= km, trajanje leta 5 h i 15 min. Testiran je od plus 9 do minus 6 G.Nadam se da Vas nisam puno  smarao; ali samo jos jedna stvar, na ovome je leteo i jedan od Vasih Profesora, pa Sef katedre.... Zar je moguce da studenti 5-te godine, ovog smera studija (na ove se studije nekada islo iz aeroklubova, sa diplomom jedrilicara, sportskog pilota...neizrecivom zaljubljenoscu u beskajno plavetnolo.) nisu nikada sa svojim profesorima, docentima, asistentima nikada pricali o ovakvim stvarima??!!

Hvala na opseznom opisu Stratosa. Nikako nije smaranje, vec suprotno.Mi zaista pratimo ove postove, i zelimo da nam modelarska zajednice ovde pomogne koliko god moze u okviru svojih mogucnosti. Naravno da smo znali za takav vid konstrukcije, i zbog toga smo ga i uzeli u obzir kod izrade ovoga modela, kao i mnostvo drugih ideja. A ono poslednje pitanje ma koliko bilo u najboljoj nameri, nazalost ispada kao flame, jer mi zaista imamo odlicnu saradnju sa nasim profesorima u vezi sa ovim projektom. I ako ste pazljivo pogledali sajt, videcete da i medju nama ima i sportskih pilota i jedrilicara, a ja sam se licno bavio free flight modelarstvom u A1 kategoriji (doduse do drugog srednje :) ) Nase interesovanje nije samo u tome da mi odemo u Portugaliju, vec jedan od glavnih razloga je da kroz ovaj projekat naucimo neke stvari koje se ne uce na fakultetu po starom sistemu (Medju prvima je numericki proracun kompozitnih konstrukcija, itd...) Naravno, u vazduhoplovstvu vise i ne mogu postojati potpuno nove ideje, jer su sve moguce predstavljene, a veliki broj njih i napravljen. Cak ni cuveni Burt Rutan, nije izmislio nista potpuno novo, sto svet nije nikada video, (izuzev White Knighta, Proteusa, i SpaceShip One-a) jer su pioniri smisljali svakakve stvari i ranije (narocito nemci pre II svetskog rata, i za vreme istog), on je uspeo da prvi te koncepte nacini realnim, i da polete u stvarnosti. BTW Zaista mi je drago sto ova tema pocinje da se razvija, i da postoji interesovanje i drugih za nas projekat.
Pozdrav!

dr.ale

Evo posle malo duzeg vremena da malo ozivimo ovu temu.

Uspeli smo da kompletiramo projekat, i da nadjemo sponzore za vecinu stvari. Za sada cekamo da nam legne ostatak novca koji nam je potreban za kupovinu materijala, itd.

Mislili smo da narucimo robu preko lindingera, jer moramo sponzorima da prikazemo na sta smo utrosili svaki dinar. Kakva su iskutva sa carinom, i koliko bi nam oni uzeli, jer planiramo da kupimo robu u iznosu od preko 1500E.

evo i nekih slika letelice koju smo projektovali kao finalnu. Po svim proracunima ova letelica bi trebalo da nosi pun cargo bay.
masa bez carga je 2.8Kg a sa punim cargom cak 13Kg. Imali smo dosta problema sa stabilnoscu, ali nadamo se da smo uradili jedan zanimljiv model.
Inace ovo je koncept 3 lifting surface, kakav se moze naci na primer kod Piaggio Avanti-a.

Naravno ocekujemo sugestije i kritike, pa recite...

misha

koliko ja pretpistavljam model nije ni leteo vec je samo radjena prezentacija modela (crtezi i verbalni opis projekta)

Nenad Miklusev

Ah so, pitam zato jer je Coka trebao da uradi test letove pre takmicenja i od onda, nikakvih podataka.
Vidim da su neki uspeli da podignu i do 9 kg tereta.

IVAN3D

Koliko vidim nas tim pod nazivom Chicken Wings je zauzeo 20. mesto bilo bi interesantno videti nihov konacni "proizvod" mada koliko sam video svi lice jedan na drugog a ne razumem zasto!!!

Tabela sa rezultatima!!!

http://www.acc09.com/docs/calc/final.html

dr.ale

da zauzeli smo 20. mesto, jer smo na dan prezentacia imali probni let za snimanje i otkazala je komanda elerona, pa smo imali udes.
da je bilo vise vremena za testiranje sigurno bi bio mnogo bolji rezultat.

usput nismo se zahvalili velikoj pomoci od strane Coke i Mirceta, koji su nam na prvom testiranju zaista mnogo pomogli savetima.
ovom prilikom bi hteli da im se veoma zahvalimo.

pozdrav

mirce

Steta sto momci i devojke koji su ucestvovali u konstruisanju modela nisu neke modelare upoznali bar nedelju dana ranije...
Na dan kad su bili na Ceneju, da im se proba model, I moja malenkost je bila prisutna i mi, modelari, smo imali mnogo primedbi na samu konstrukciju, materijale koji su koristeni i ustvari, osnovne modelarske "cake" kako se prave modeli, na prototipu nisu primenjivane... To je modelarsko ne iskustvo u izradi samog modela. Verujem da smo se upoznali ranije mnogo toga bi bilo mnogo, mnogo bolje napravljeno. Pri ovom ne mislim na samu konstrukciju letilice nego samo na njenu izradu...

U svakom slucaju cestitke na plasmanu...

Pozdrav

Mirce

Igor

onako usput...postoji jos jedno interesantno takmicenje i odrzava se svake godine u Australiji  (ove godine je od 28 Sept. - 1 -Oktobra kod Brisbane-a ).
Sajt: http://www.uavoutbackchallenge.com.au