Main Menu

Jubilej

Started by Sava, July 22, 2011, 11:47:47 AM

Previous topic - Next topic

Sava

ex pseudonijum: licider

saxpg

Nadam se da ce i neko od modelara, kojih ima sve vise i sve su bolji krenuti u izradu G-2. Planovi postoje na netu, jedino je problem jos uvjek velika cijena jet turbina.

mirce

Da li neko ima ili gde se mogu na netu naći dovoljno dobre planove za izradu Galeba G-2? 

Pozdrav

Mirče

SABURO

Nikola | rcfly.in.rs

mirce

Kad smo već kod ove teme, ima li neko da zna da radi u AutoCad programu, a da je voljan da nacrta rebra za trup i krila za jedan model, (onako u 3D animaciji), koja bi posle mogao da nosim na laser na sečenje.
Deo dokumentacije imam u JPEG-u...

Pozdrav

Mirče 

tibeteagle

QuoteKad smo već kod ove teme, ima li neko da zna da radi u AutoCad programu, a da je voljan da nacrta rebra za trup i krila za jedan model, (onako u 3D animaciji), koja bi posle mogao da nosim na laser na sečenje.
Deo dokumentacije imam u JPEG-u...

Veoma je važno da se shvati da crtati u 3D programu za potrebe jednog složenog modela ne isplati, pa i ako ga crtatamo iz hobija za sebe. Svi koji se upuste u složenije projekte skejl modela, rade na tome da će iz kalupova vaditi više komada i ponuditi modelarskom tržištu. To je apsolutni trend u džet skejl modelarstvu i zato svako uzima samo jedan ili nekoliko tipova aviona i razrađuje ga do detalja. Tako je i sa proizvodnjom opreme. Naravno drugo je sve to realizovati recimo u Americi i drugo kod nas.
Nije pitanje samo crtanja, već treba rešiti kompletnu konstrukciju kao način montiranja cele opreme, kao motor, stajni trap, raspored delova zbog težišta, način rasklapanja i ostalo. Zatim definisanje i dimenzionisanje delova materijala od kojeg se radi. Sve se to stavlja na papir kao skica i tek posle može da počne 3D crtanje  u CAD-u i vađenje delova za CAM obradu. Ovakvi projekti su timski radovi ili se radi na preduzetničkom nivou sa dosta opreme i zaposlenih.
(fiu)

mirce

Otvorio sam nov topic kod jet modela, pa molim Sabura da tekstove odavde prebaci tamo i da pisanje o ovoj temi nastavimo u rubrici koja je za to namenjena...

Hvala unapred...

Pozdrav

Mirče