He, he, V 15 neće biti garant...
Zamislite svake godine po dve verzije, pa oterali bi me sa Foruma, to bi bilo kao "Dinastija" - u milion nastavaka...
Godina 2027: - I onda smo Martin i ja umesto rebara od 1,5 mm napravili nova od 1 mm, ali od avio špera...
Sada je sve još lakše, na trup ima 264 grama, ali onaj nemac, kako se ono zove, ah da, Alchajmer, mi je sakrio krilo, pa nikako da završim model...
Ne bojte se, to se neće desiti...
Da se vratimo u sadašnjost.
Morate da razumete jednu stvar, ovo je početo od praznog lista papira ili praznog monitora, kako god i prilično je kompleksna stvar, bez obzira kako to vama izgledalo.
Veliki rad mnogo ljudi, velika energija, mnogo vremena, mnogo para, mnogo dobre volje je utrošeno u sve ovo.
Sve ovo nema da se kupi na kvantašu ili u Merkuru... Potrebno je mnogo "gimnastike" samo da se sve nabavi...
Ima puno delova, ima puno sklopova, par sistema u modelu koji moraju perfektno da rade...
Konstrukcija mora biti dobra, mora da izdrži ono za šta je namenjena.
Ne zaboravite, Galeb nije pravljen za beton, nego za Čenej, 13 Maj i slične piste.
Zato se nije štedelo na materijalu tokom izrade ovog prvog modela.
Na kraju se pokazalo da je mnogo toga predimenzionirano. Kad ja to kažem, kojem kila dve baš nešto ne znače, onda mi verujte...
Baš zbog toga uopšte nisam razočaran, naprotiv, sa ovako robusnim delovima, koji su u mnogome veći, jači, teži, model je ispao 13 kila.
Potrebno je 500 grama olova da se dotera težište, alo, pa toliko olova imam u Pantheru, a on je 20 cm kraći od Galeba!!!
Slažem se ja sa vama da je izostala glavna stvar, prvi let, ali nemam namere da isprobavam nešto, kad znam da sa još malim dodatnim naporom mogu probati mnogo bolju i što je meni kudi kamo važnije, mnogo sigurniju varijantu.
Videli ste i vi, a nagledao sam se i ja, YouTube snimaka gde je posle pada jeta ostala samo crna fleka u travi... Sve je izgorelo i model i trapovi i turbina, sve...
Znate, nisam baš voljan da se kockam sa 5 - 6 soma evra...
Ovaj model bi garant leteo bolje od Panthera, ali sledeći će biti dve klase bolji... To vam obećavam...
Zato malo strpljenja, na novom G2 ispraviće se sve što se pokazalo da može bolje, pa ćemo dogodine da flajamo.
Da ovog slomim, oštetim, ne daj Bože spalim, šta sam onda uradio? Niti imam model za letenje, niti sam napravio marketing za kit, niti imam šta da prodam, niti mogu da radim dalje...
A što se tiče poletanja u špric gitu, to nije realno stanje. Model je lakši, sigurno će leteti bolje od gotovog ofarbanog.
Veliki je posao povezati sve, namestiti da radi, onda posle par letova sve to vadiš, pa opet ponovo nameštaš, kad mu Goša "udari glanc"...
Danas sam krenuo da vadim opremu iz Galeba. Trebalo mi je dva sata, da ga rastavim... Bez zezanja, dva sata...
Ono što sam video je da je izduvna cev totalno promenila boju u delu iza turbine. Posle prvih paljenja cev je bila kao nova.
Da li je topli start od drugog dana uticao na to, pravomda vam kažem ne znam, ali znam da ću napraviti probni sto i paliti motor na njemu, ne bi li proverio da li dužina creva za propan butan gas utiče na dobro paljenje.
Moje mišljenj je da je to razlog za vrući start, jer je to jedino što se menjalo u koncepciji sa Panthera na Galeba.
Sem toga, logično je, vrući start nastaje od gasa, ne od kerozina.
Zato, probni sto, par paljenja i onda i taj problem eliminišem na novom modelu...
I na kraju, kao što vidite, ne mrzi me da pišem o svemu i o dobrom i o problemima i o idejam i kad valja i kad ne valja...
Kod nas ima još ovakvih modela, ima mnogo atraktivnih akrobatskih aviona, ima svega, jedino niko ništa ne piše.
Sva ova iskustva ja "debelo" plaćam, na razno razne načine i nesebično ih delim sa svima.
Samo danas sam "opleo" preko 20 minuta medjunarodnih impulsa, što sa jet Cat-om, što sa Alijem, ne bi li se konsultovao i saznao stavri koje me zanimaju.
Juče sam "bacio" dve hiljadarke na alu foliju i onaj izolacioni materijal... Ja probo, video da ne valja, napisao, pa sad vi kad vam bude trebalo znate šta vam je činiti...
Te dve hiljade, pa to je kao kad pljunem u Dunav, ne vidi se u količini love koja je potrošena na ovaj projekat...
A gde je rad, gde su delovi, gde je svo ovo vreme i energija utrošena na kuckanje, obradu slika i sve ostalo...
Tako da nemojte da budete nezadovoljni, tužni, razočarani i sve ostalo.
Najlakše je "prutom po tudjem dupetu", što bi rekao naš narod...
Priča se nastavlja, idemo dalje, mi ovde u Kombinatu smo još više "napaljeni" u želji da napravimo što bolji jet model.
Nemojte nas podjebavati, nemojte biti cinični, niko vas ne tera da čitate ovo... A, ako to već radite, bar budite fini i poštujte malo trud svih nas koji učestvujemo u ovome...
Ne zamerite, zna to tako da me "ufati" u pet do tri ujutro... Zato odoh ja na spavanje...
Laku noć...