Ništa u životu baš nije tako jednostavno kako izgleda. Pogotovo kad se čovek baš ne razume.
Crtanje planova je najvažnija stvar u ovom, ali i svakom drugom projektu.
Verovatno mali broj ljudi razmišlja koliko je "koraka" unapred Preško morao da razmišlja dok je planirao model koji nam prikazuje na ovom Forumu...
To je glavna stvar pri projektovanju, tačno znati od početka do kraja šta i kako odraditi, da se ne bi napravile "greške u koracima".
E sad, zašto to kažem, kad bi se pravio jedan model, onda tu i tamo neke sitne izmene mogu da se rade "u hodu".
Ali, uložiti toliki trud, u crtanje i planiranje, pa napraviti samo jedan model, prosto je suludo.
Uz današnju tehnologiju, kit se prilično lako da odraditi, ali bez dobre osnove (planova) od kita nema ništa, jer ako neko treba gomilu stvari posle da doradjuje, onda je to problem.
Zato sam ja onomad, kad sam počinjao prvo zvao baš Preška, jer je on jedan od najkompetentnijih ljudi da sve u Auto Cad-u napravi kako treba. Nažalost nije došlo do saradnje.
U zadnjih par dana čuo sam za još dva momka koji, kako mi rekoše, mnogo dobro "barataju" sa 3D programima. Videćemo šta će od svega biti...
Iskreno, voleo bih da pravim ovaj model, ali ne mogu da to radim bez dobre osnove.
Ono što u neku ruku može da mi (nam) olakša posao crtanja, je da se dobar deo konstrukcije i tehničkih rešenja sa Panthera ili kitova koje sam do sada radio, mogu primeniti i za Galeb.
U svakom slučaju, nemojte sumnjati da nećete biti obaveštavani ako se ova priča počne zahuktavati.
Od svih narednih projekata, meni ovaj može biti možda najinteresantniji iz više razloga.
Prvo potpuno je nov izazov raditi nešto sa "svojih" planova.
Drugo, ovakav model nema niko.
Treće možda se cela priča može na neki način komercijalizovati, pa se ima i neke, što bi rekli Vojvodjani, "vajde" od svega toga...
Četvrto, Stuka, koja je na redu da se radi, mnogo je manje izazovan model za letenje od ovih koje imam. To će biti model koji će leteti mnogo sličnije Zerou nego Hellcatu ili Thunderboltu.
Tako da ko zna... Cele priča najviše zavisi od toga hoću li ili neću uspeti da nadjem nekoga dovoljno zainteresovanog za rad u 3D programu.
Svakako se još čujemo na ovu temu...
Pozdrav
Mirče