Razmišljajući šta je ustvari pravi put u ovom projektu, nisam sedeo skrštenih ruku. Da ne bih gubio vreme, uz Mišinu pomoć smo precrtali JPG-ove koje sam dobio od Neše Mikluševa.
Corel, Autocad i ostali programi su jedno, a kad plan sagledaš uživo 1:1 onda je to sasvim drugi odnos. Zato sam precrtao sva rebra trupa, a Miša je nacrtao Galeba u par projekcija.
Cela ideja pravljenja Galeba je da se dobije model veći od Panthera, koji bi bio malo robusniji imao veće točkove i jednom rečju bio primereniju aerodromima na kojim letim.
Sad ponavljam ono što sam već pisao, ljudi uzmu pa povećaju Zirolijeve planove za 20% i sa Jet Cat P 80 turbinom lete takvog većeg Panthera.
Pošto je P 80 namenjena za modele od 8 - 15 kilograma, a Panthera kojeg imam nosi sa lakoćom, ima logike u povećanju modela.
Gledajući danas na netu, video sam da je Panther bio istog raspona (razmaha) i dužine trupa. Doduše na par mesta su se mere razlikovale, ali te razlike su minorne...
Galeb je druga priča i kod njega je raspon veći od dužine trupa.
Kad kažem raspon, mislim na krila sa tip tankovima na krajevima.
Galeb ima čak i mala zakrilca pa i ona ulaze u razmah...
Sve u svemu rekao sam da ću praviti Galeba od 1:5 skale i danas sam bio da mi na ploteru odštampaju crteže u toj razmeri.
Kad sam došao kući. doživeo sam blagi šok kad sam video koliko je model velik. Ne mogu monitor i kompjuter da zamene crteže uživo.
Videvši to, sad sam stao da razmislim da li da pravim petinu skale ili da model ipak malo smanjim.
Evo slike sa projekcijama Panthera i Galeba preko njega. Leva je u razmeri 1: 5,5 i to je skoro isto što imam, a desni crtež je 1:5.
Tek sad se vidi koliko su ovi avioni različiti. Panther ima manji razmah (raspon) ali mnogo veće karmane.
Prednji delovi trupa su skoro isti, ali Galeb je mnogo duži nazad (loše za težište).
Ako pomerim turbinu napred, zbog boljeg težišta, treba mi izduvna cev od skoro 1 metra!!!!
U medjuvremenu sam razmišljao i da promenim koncepciju izrade modela i da krila napravim od stiropora plankiranog sa balzom od 2,5 mm.
Ovakva koncepcija ima i prednosti i mana.
Prednost je lakša izrada, lakše postavljanje bajoneta (verovatno će biti pljosnati zbog pozicije točkova u krilu), a mana je težina.
Sad kad vidim koliko je ovo krilo veliko, bojim se da ne bude mnogo teže od konstruktivnog...
Eh, slatke muke...
Evo slike da vidite odnose modela...
Ako neko ima neku sugestiju oko izrade i veličine modela, rado bi je čuo...
Pozdrav
Mirče