Carina, do 50 eura ili do 70 eura, sa ili bez transporta?

Started by marko, November 17, 2011, 10:42:08 AM

Previous topic - Next topic

marko

U pauzi izmedju dva nivoa Skyrim-a sam hteo da narucim nesto is HK-a. :big smile

Koliko sam uspeo da provalim, do 50 eura vrednosti robe nema carine ako narucujes sa neta.Veoma vazna informacija je to sto u cenu ne ulazi transport. :mhm

Kada ti neka osoba salje, onda isto kao ovo gore, samo do 70 eura. :mhm

To sam procitao ovde: http://www.digitalnaagenda.gov.rs/emoguca-misija-blog/povecan-limit-za-oslobadjanje-placanja-carine-za-robu-uvezenu-iz-inostranstva/

`Jel sam u pravu? ???

Pozdrav, Marko.
WARNING:intentional straight and level flight prohibited!

saxpg

Do sada se uvjek i transport uracunavao zajedno sa cenom proizvoda. U pravu si, u tekstu pise da sada nije tako, ali na zalost, to je izreceno na nekom sastanku, a kako ce biti u praksi zavisi od toga kako je g. carinik kod koga je tvoj paket stigao toga dana raspolozen. Dosadasnja praksa je pokazala da oni tumace zakone kako se njima svidja.

milan_vranic

Quote from: marko on November 17, 2011, 10:42:08 AM
U pauzi izmedju dva nivoa Skyrim-a sam hteo da narucim nesto is HK-a. :big smile

Koliko sam uspeo da provalim, do 50 eura vrednosti robe nema carine ako narucujes sa neta.Veoma vazna informacija je to sto u cenu ne ulazi transport. :mhm

Kada ti neka osoba salje, onda isto kao ovo gore, samo do 70 eura. :mhm

To sam procitao ovde: http://www.digitalnaagenda.gov.rs/emoguca-misija-blog/povecan-limit-za-oslobadjanje-placanja-carine-za-robu-uvezenu-iz-inostranstva/

`Jel sam u pravu? ???

Pozdrav, Marko.

U pravu si, mada sa nasim carinicima se nikad ne zna... Njihovo diskreciono pravo je da procene robu kako im se cefne, mada ne verujem da ces imati problema... Meni u zadnje vreme stizu stvari iz GB koje kostaju recimo 50funti a to je svakako vise od 50eur i nisu ocarinili, a pre ove nove odredbe su nije imalo sanse da mi tako nesto ne prodje bez carine...

@saxpg
Transport se i do sad uracunavao samo ako sama vrednost robe prelazi dozvoljenu carinsku stopu...

marko

UREDBA O VRSTI, KOLIČINI I VREDNOSTI ROBE NA KOJU SE NE PLAĆAJU UVOZNE DAŽBINE, ROKOVIMA, USLOVIMA I POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA OSLOBOĐENJE OD PLAĆANJA UVOZNIH DAŽBINA
(Sl. glasnik RS br. 48/10, 74/11)
Prečišćen tekst zaključno sa izmenama iz Sl. gl. RS br. 74/11 koje su u primeni od 13/10/2011
(izmene u čl.: 6, 29.)

Pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu
Član 6.
(1) Domaći i strani državljani oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na pošiljke male vrednosti koje besplatno primaju od fizičkih lica iz inostranstva, pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode.
(2) Lica iz stava 1. ovog člana oslobođena su od plaćanja uvoznih dažbina na pošiljke male vrednosti koje besplatno primaju od fizičkih lica iz inostranstva, koje nisu komercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 70 evra, u dinarskoj protivvrednosti.
(3) Pošiljka je nekomercijalne prirode, u smislu stava 1. ovog člana, ako:
1) se radi o povremenim pošiljkama,
2) se pošiljka sastoji od robe namenjene isključivo za ličnu upotrebu korisnika povlastice ili članova njegove porodice, koja po svojoj prirodi i količini ne ukazuje da se radi komercijalnoj pošiljci,
3) ne postoji bilo kakva obaveza plaćanja primaoca pošiljke.
(4) Ako pošiljka iz stava 1. ovog člana sadrži duvan i duvanske proizvode, oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina odnosi se na sledeće količine: 50 cigareta, 25 cigarilosa (cigare težine do 3 g po komadu), 10 cigara, 50 g duvana za pušenje ili odgovarajuća kombinacija količine navedenih duvanskih proizvoda.
(5) Ako pošiljka iz stava 1. ovog člana sadrži alkohol i alkoholna pića, oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina odnosi se na sledeće količine: destilisana i žestoka alkoholna pića sa procentom alkohola većim od 22%, nedenaturisani etil alkohol sa procentom alkohola od 80% i više (1 litar) ili destilisana i žestoka alkoholna pića, aperitivi sa osnovom u vinu ili alkoholom i slična pića sa procentom alkohola ne više od 22%, penušava i likerska vina (1 litar) ili odgovarajuća kombinacija količine navedenih pića i ostalo vino (1 litar).
(6) Ako pošiljka iz stava 1. ovog člana sadrži parfeme i toaletne vode, oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina odnosi se na sledeće količine: parfemi do 50 ml ili toaletne vode do 25 ml.

(7) Vrednost pošiljke iz stava 2. ovog člana ne obuhvata iznos stvarno plaćenih troškova prevoza, odnosno poštarine.

(8 ) Roba iz stava 1. ovog člana koja nije deljiva nije obuhvaćena ovom povlasticom.
(9) Oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina ne odnosi se na pošiljke čija je ukupna vrednost veća od vrednosti propisane u stavu 1. ovog člana, kao ni na pošiljke koju domaći i strani državljani primaju od pravnih lica iz inostranstva.
(10) O oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina za robu koju korisnik povlastice iz stava 1. ovog člana prima iz inostranstva carinski organ stavlja zabelešku na poštansko-carinskoj prijavi, odnosno na deklaraciji.

Pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode
Član 29.
(1) Uvozne dažbine se ne plaćaju na pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode.
(2) Pošiljkom male vrednosti, nekomercijalne prirode, u smislu stava 1. ovog člana, osim pošiljki koje se sastoje od alkohola i alkoholnih pića, parfema i toaletne vode, duvana i duvanskih proizvoda, smatraju se:
1) pošiljke čija vrednost ne prelazi 50 evra, u dinarskoj protivvrednosti;
2) javne isprave, trgovačka korespodencija, poslovne knjige, robna, pravna i finansijska dokumentacija, čekovi, menice, obveznice, akcije i efektivni strani novac, kao i privatna korespodencija.
(3) O oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina za robu iz stava 1. ovog člana carinski organ stavlja zabelešku na poštansko-carinskoj prijavi, odnosno na deklaraciji.

Citajuci ovo gore, ja ovako kapiram:

Ako je cena samo robe do 49.99 eura ako salje firma (ili 69.99 eura ako salje osoba) kolika god da je postarina, ne naplacuje se carina.

Ako je cena robe 50+ ili 70+ eura, obracunava ce carina na ceo iznos postarine + vrednosti robe.

`Jel sam u pravu? ???

Marko.

marko

:big smile dobro, onda cu naruciti robu u vrednosti do 49.99 eura, sto mu dodje 67 dolara, pa sta bude.

Pozdrav, Marko.

P.S. ako neko ima licnih iskustava sa carinom posle donosenja novog zakona, molim neka podeli iskustva sa nama. :mhm

milan_vranic

pa na tvom mestu ne bih bas isao toliko u cente... sta ces ako se promeni odnos euro-dolar za neki smesni procenat...

misha

Samo da ne bude zabune. Oslobodjen CARINE (uvozna dazbina) jesi, ali se nigde ne pominje PDV.
PDV se naplacuje prilikom uvoza i on je naravno 18%, i njega su racunali: roba+prevoz+carina pa na to 18%.

Pitanje je: Da li se PDV naplacuje ako se ne naplati carina?

magic

Ako se ne placa carina onda se ni PDV ne naplacuje.

poz
Veljko

marko

Dobro bre Milane, cak i ja znam, iako mi je IQ malo manji od broja cipela koje nosim, da na dnu saksije ima rupa, to jest da ne idem sve u cent. ;namig

Misho, odlicno pitanje.
Cesljajuci po forumima izgleda ako nema carine, nema ni poreza.Placaju se samo troskovi dostave, oko 250 dindzi.

Neka neko demantuje, ako gresim.

Pozdrav, Marko.

marko

magic

Jeste, evo meni danas stigao paket i nisam platio nista..

poz
Veljko

marko

Sto volim to da cujem:nisam platio nista.  :big smile

mikula

QuoteSto volim to da cujem:nisam platio nista.  veliki osmeh

Pa ništa nisi ni dobio. Po meni to je sasvim OK.

nedbojsa

Juče stigao paket iz HK normalno otvaran na carini, ali izgleda da je gospođica Evica koristila mačetu!

Paket spakovan propisno kutija sa modelom spakovana u veliku ispunjenu sa svih strana onim Airbag-ovima ili kako već.
Međutim i pored dve kutije gospođa uspela da iseče  kutiju sa modelom koju nije otvarala ali je oštetila krilo. Džabe nalepnice da je osetljiva roba, džabe nalepnica da se ne koristi sklapel. doduđe ne verujem da je bio skalpel u pitanju pre je otvarano mačetom...

Ja platih državi carinu i PDV, a ko će meni štetu?

Slike govore više od reči:

Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."