Otvaram ovaj topik ponovo iz pocetka u nadi da ce ovaj put doci i do realizacije prve prave staze za RC autice u BG. Kao i uvek i za sve je potrebno i vreme i iskustvo. Ja sam se auticima prvi put poceo zanimati pre 12 godina, onda je sledila pauza od jedno 5-6 godina i evo ove sezone, nicim izazvan, vratio sam se sto bi se reklo punim plucima.
Od pocetka tvrdim da bez staze voznja RC autica brzo dosadi i on polakao pocinje da skuplja prasinu na polici. Drugi razlog je ako fale delovi isto tako entuzijazam brzo opadne. E pa da se pocnemo okupljati u vecem broju ove godine su zasluzna 3 momka, Milos (Bigneda), Kristijan (kristijanbgd) i Nikola (cupavi). Oni su svojim entuzijazmom nasli i odrzali stazu na Galovici, u jednom trenutku se stvorila kriticna masa i stvar je proradila. Jako bitno je bilo to da smo se okupljali uvek nedeljom u isto vreme, tako da maltene vise nisu bile potrebne telefonske medjusobne provere ko ide i kad. Naravno i info sa foruma je bila uvek tu.
I sta sad? Pa uvideli smo da nas je u jednom trenutkuy bilo cak i previse, tj. da je postala guzva na stazi i da cemo nesto morati da menjamo. Naravno, zakljucak je da nam treba prava staza, ali je to niti mala investicija a kamoli zemlja na kojoj bi smo je pravili. Sada kako stvari stoje necega ce sigurno biti, sta videcemo, zavisi od dosta faktora.
E sad da bih malo ucinio temu zanimljivijom nisam bio lenj i potrazio sam na netu ako postoji neki programcic koji bi olaksao crtanje staze. Ah da, svi smo mi eksperti i arhitekte ali napraviti zanimljivu stazu nije uopste lako, a narocito ako imate ideju da moze da se vozi i levi i desni krug i da oba budu podjednako izazovna i zanimljiva.
Kako kod nas jos uvek vlada sarenilo modela i kategorija poenta je da svi mogu da se trkaju manje vise ravnopravno, naravno tu ne mislim da prosecni 1:10 2WD moze da se trka sa 1:8 nitro tragijem vec da 1:10 2WD i 4WD mogu da se trkaju zajedno pod uslovom da je motor do 3300kV i da 1:8 nitro/elektro bagi/tragi imaju podjednake sanse. Naravno za crtanje takve staze potrebno je iskustvo u voznji svih tih modela, a ja sa tim mogu da se pohvalim
.
Evo ga link ka programcicu koji je vrlo lak za upotrebu:
www.beddo-rc.co.uk/microcars.zipPotrebno je da odredite velicinu vase livade imajuci u vidu da je jedna kocka velicine 4x4 metra i zabava moze da pocne. Ja sam izabrao livadu velicne 36x24m tj. 9x6 kocki i evo nekih mojih prvih rezultata.Pozivam i vas da se oprobate, ako nista barem je zabavno, a svakako cemo i nesto nauciti, a to je kakvu stazu preferirate, brzu, sporu, tehnicku, sa puno ili malo skokova, sa velikim skokovima ...
Rezulat eksportujte kao jpg i onda ga kacite na forum. Posle nekog vremena mozemo da organizujemo i glasanje kakvu stazu bi smo najvise voleli
1. 2.
3.
ove naredne 2 su zanimljive ali ne za pocetak posto podrazumevaju da svi mogu da izvedu dvostruki skok
4. 5.
poz