Main Menu

Пројекат М 1022

Started by presko, November 29, 2011, 10:46:31 PM

Previous topic - Next topic

presko

Размишљао сам о најлонским вијцима, чак их и имам. Међутим, одустао сам. Најлонски вијци, у великој мери, спасавају модел кад се ради о једноделном крилу, када се крило за труп везује само вијцима. Лично сам се много пута уверио у то.
У случају дводелног крила, када спајање радимо помоћу бајонета, вијци мало могу да спасу ствар. У случају удара бајонет први прима оптерећење па тек онда вијци. Значи бајонет је тај који се први криви и, при том, ломи све око себе, па тек онда пуцају вијци. С друге стране, вијке сам тако уградио да бих у случају потребе да их заменим морао добро да "развалим" крило. При овоме мислим на неку баналност, а не на пад модела. Значи, да бих ово избегао, ипак сам се одлучио за јачу варијанту вијака.

А што се тиче концепције и изгледа модела, то је већ ствар укуса. У старту нисам имао намеру да правим прави акробатски F3A модел, већ, како сам на почетку теме написао, акробатски који би могао да учествује у "IMAC" такмичењима. Исто тако сам написао да ми је основна идеја била да мој нови модел својим изгледом подсећа на акробатске авионе типа "Extra", "Giles", "Edge". Такође сам написао да желим да модел, што се тиче градње, буде конструктиван. Из свега овога је проистекао крајњи изглед авиона. При пројектовању сам се трудио да модел не изгледа као "хеклерај моје бабе", већ као ваздухопловна конструкција. Зашто тањи профил у корену? Шта би тиме добио? Моје разлоге за избор аеро прфила сам већ навео у почетном делу теме. Да ли ће модел бити непотребно јак не знам, али сам сигуран да неће бити претежак. Мотор који намеравам да ставим на модел, већ је био на некадашњем F3A моделу максималне масе 4.1kg и вукао га у вертикали без проблема. Носеће површине крила има довољно па не очекујем проблеме. Стајни трап већ проверен, на једном од предходих модела, па ни ту не очекујем проблеме.

Све у свему, мислим Зајо да, за разлику од Мише, ниси схватио суштину онога што радим.

mirce

Quote from: presko on February 06, 2012, 06:47:31 PM
изгледа као "хеклерај моје бабе"

Koja fora... :_D :_D   

A, što jes, jes, "gomila" ARF-ova su baš takvi...

miša2002

Čovek pravi model po svom i za svoje zadovoljstvo, a sve ostalo je namerna slučajnost !
Da ga ja pravim, nazvao bih ga:
"Penzionerski model sa akrobatskim mogućnostima"...
Ono "penzionerski" je u prevodu - sigurno, lagano, opušteno, iz zadovoljstva - natenance letenje...

Od svega bi samo umesto "gvojzenog" trna stavio bukov fi 6 mm - nema šanse da ga "spopadne" rđa.

Pozdrav
Miša
#FFCC00

presko

Управо то. Сигурно, лагано,опуштено, из задовољства - натенане летење. Само бих прескочио оно "пензионерски", јер ће овај модел, у погледу акробатског летења, моћи много тога. Модел, у пројектантском смислу, представља надоградњу и усавршавање мог модела "МУЊА", којег тренутно летим, а који већ има солидне акробатске могућности.

presko

Смола се осушила и скинуо сам лењир.

Са лепљењем већег дела планка је готово и крило је добило своју крајњу крутост. С обзиром на ово, стопе за нивелацију више нису потребне па сам их одсекао.

Брусним папиром, залепљеним на "T" лењир, сам поравнао ивице и контуру крила.

Такође сам уклонио и вишкове планка, скалпером и брусним папиром.

Скинуо сам и вишак композита са ојачања вијка.

После овог сам ојачао нападну ивицу липовим фурниром дебљине 2mm. Ово сам урадио јер је нападна ивица прилично изложена ударима и оштећењима. Прво сам фурнир залепио белим лепком, ...

... а онда и обрадио.

На крају радног дана, нападна ивица је овако изгледала.

mtesa

ako do sada nisam, onda sada,

Svaka cast!
Striker, listen, and you listen close: flying a plane is no different than riding a bicycle, just a lot harder to put baseball cards in the spokes.

nedbojsa

Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

presko

После нападне ивице, одрадио сам пар ситница.

Троугловима од балзе дебљине 5mm сам ојачао везу оквира отвора за монтажу серво покретача и ребара. Биће урађено исто као у http://rcfly4um.org/index.php?topic=1560.msg8626#msg8626 .

Пробио сам и отворе на трупу на месту пролаза вијака (после ојачавања композитом).

Коначни изглед трна за задњу везу крило-труп, изнутра...

... и споља.

Поново проба споја крило-труп.

Све је легло како треба. Овде се по први пут види начин везивања крила за труп.

drjack

Odlican rad, mozda mi je promaklo pa da pitam, od cega je cevka aluminijum ili dural? I naravno ako je dural gde ima da se nadje?

nedbojsa

Ne znam u ovom projektu da li je to dur-al, ali ono u šta sam siguran da je ime za leguru alminijuma koja se koristi u avio industriji oznaka 6061-T6 i mislim da je dur(od durable)-aluminium kod nas odomaćeni termin za ovu leguru! Takoće pouzdano znam i da PlanetBike pravi bicikle iz top klase od ovog aluminijuma, kao i to da Fabrika za preradu aluminijuma NISAL Niš proizvodi i cevi AL legure serije 6XXX, jedino što je kod njih nije moguće kupti manje od 500kg.

Ono što sam ustvari hteo da kažem je da te legure ima kod nas i da je nabavljiva jedini problem su trgovci koji nemaju pojma o čemu pričaš kada tražiš leguru 6061-t6 ili bilo koju drugu, gledaju te ko da si pao sa marsa i da neznaš o čemu pričaš i onako podj...ački ti se osmehuju.

No zato u google i na ebay-u ukucaj oznaku 6061-T6 i imaš da biraš oblike dimenzije...
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

presko

На реду је завршавање планкирања кореног дела крила. Планк сам на лицу места изкројио и одмах залепио белим лепком.

На крају је корени део крила изгледао овако.

Овде су биле потребне мале поправке гитом.

Корени део крила је потребно ојачати јер крило у овој зони прима највећи момент савијања у току лета. Осим тога за овај део се крило држи приликом монтаже на труп, а и придржава приликом стартовања мотора и слично.

Пошто сам завршио са планкирањем, узео сам да залепим терминезон. Терминезон је раније био урађен (о томе сам писао у http://rcfly4um.org/index.php?topic=1515.msg8363#msg8363) , сад сам га упасовао.

Терминезон сам, за крило, залепио епокси смолом згуснутом аеросилом. Терминезон нисам хтео да лепим петоминутним епокси лепком, плашећи се да нећу имати довољно времена да га коректно поставим. Гушћу смолу сам користио због разлике у дебљини планка и самог терминезона, да би попунио ову разлику. На неколико места, терминезон сам тачкасто залепио супер лепком, да га држи у позицији док се смола не осуши.

Крило је сада остављено да се смола осуши.

presko

Остало је још да урадим капе на ребрима, односно на оном делу ребара који нису планкирани. Капе служе да ојачају ребра и да повећају контактну површину за лепљење пресвлаке. Капе сам направио од исте балзе од које сам урадио планк крила и то ширине 5mm.

Дужину капа сам одмеравао на лицу места.

Лепио сам их супер лепком.

Оивичио сам и отвор сервоа да би поклопац имао правоугаони облик.

Овим је десна половина крила била готова. Поново на вагу.

Маса десне половине крила, у овој фази, је била нешто мања од 190gr.

Још једна провера споја крило-труп.

presko

На реду је израда леве половине крила. С обзиром да је све ово већ рађено, биће то рутински посао и, очекујем, урађен за краће време. Прикупио сам потребне делове за почетак радова. Поред њих сам, испред себе, ставио и десну половину крила. Ставио сам је да гледам у њу, док почињем да слажем леву, да случајно не погрешим и не направим две исте половине. За сваки случај.

Једна међу провера. Све је у реду, идемо даље.

И то је то, крило је готово.

presko

Још на самом почетку пројекта сам одлучио да крилца правим од пуне балзе. На почетку теме сам рекао да је аеро профил крила променљив дуж размаха. С обзиром на ову чињеницу и профил крилаца је променљив дуж њиховог размаха, па ми је ово мало искомпликовало израду. Морао сам да припремим детаљне цртеже за израду.

Максимална дебљина крилца је износила 16mm. С обзиром да сам имао балзу дебљине 8mm, морао сам да лепим два блока. Да не би било пуно отпада, блокове сам направио степенасте.

Кад се лепак осушио, започео сам обраду крилаца, једно па друго.
Прво грубо, скалпером.

Потом моделарским рендетом.

И на крају брусним папиром, прво грубим па онда финим.

После контуре, обрадио сам нападну ивицу крилца.

Онда исто и са другим крилцем.

presko

На реду је уградња шарки. На крилу, то јест на зиду задње рамењаче, су већ, ласером, просечени отвори за шарке.

Одмерио сам позицију и на крилцу.

Онда сам почео да бушим рупе за шарке. На жалост немам алат за ово па сам радио на мало тежи начин. Прво сам ручном бушилицом избушио крајеве рупе.

Онда сам, лагано, скалпером исекао ивице рупе до дубине шарки.

И на крају сам ишчепркао сувишан материјал.

Шарка је ушла на своје месту. У случају да је рупа тесна мало се прошири финим брусним папиром.

Ово сам, нормално, поновио за све шарке.
Крилце сам монтирао за крило (без лепљење) и пажљиво, финим брусним папиром на "T" лењиру, дотерао контуру крила. Због оваквих корекција контуре, планк се ради од, за нијансу, дебље балзе.

Сад када је контура била дотерана, остао је да се обради крај крилца. Прво тестерицом, па грубим, па финим брусним папиром.

Крилце сам ставио на вагу и она је показала 20 грама.

Све ово сам поновио и са другим крилцем.

Крилца су била готова.

Гледајући брдо пиљевине и прашине који су остали иза њих, узимајући у обзир да сам, у току рада, сваки час морао нешто да мерим и контролишем, дошао сам до закључка да сам погрешио што сам крилца правио од пуне балзе.
Значи, следећи пут на крилу сличних димензија и геометријских карактеристика, крилца ће обавезно бити конструктивна.