Poslednjih par dana se radilo dosta na modelu pa da krenemo redom. Radove smo nastavili na krili tamo gde smo i stali, prvo smo odredili gde treba da dodju rupe na trupu gde ce ulaziti trnovi koji idu na napadnoj ivici krila. Ti trnovi su precnika 6mm i tolike su rupe i izbusene na trupu, zatim smo postavili u te rupe one trnove koji se koriste za obelezavanje iverice. Oni si zasiljeni spreda i kad se krilo ubaci tacno se "ocrtaju" rupe gde treba postaviti i ulepiti alu trnove na napadnoj ivici krila. Jako lep nacin da se odradi ovaj deo posla bas precizno.....
Zatim smo se bacili na ugradnju ubodnih matica za fiksiranje krila srafovima u zadnjem delu krila. Za fiksiranje krila koristimo 6mm srafove ali smo primetili da taj sper u koji treba da se ubace te ubodne matice ne stoji ravno morali smo da napravimo trougao od tvrdog drveta kako bi obezbedili da sraf i matica stoje pod 90 stepeni.
Na krilu su ugradjeni trapovi, ulepljeni su pokretni delovi (ovo smo zaboravili da slikamo prilikom lepljenja) i ubaceni servoi i time su radovi na krili bili gotovi. Ostalo je jos par sitnica oko kablova i poluga da se resi ali to nije nista stasno.
Posle toga sam se bacio na postavljanje servoa za gas i za kill switch. Servo za gas ide sa donje strane kutije motora a kill switch sam postavio sa gornje. Evo par slika kako je to odranjeno.
Napravio sam malu zimenu oko distancera koji idu izmenju kutije i ploce motora, ako se secate bili su valjkastog oblika i kroz njih je isao sraf od 5mm. E posto znamo da je Zero kratkog nosa i da su svi dodavali olovo da doteraju teziste i pored prebacivanja svega sto blize tezistu, te distancere smo zamenili punim gvozdzem koji su iste visine kao i ploca na kojoj stoji motor a sirine 2cm i sad ta ploca naleze vecom povrsinom na distancere i tako smo na bolji nacin iskoristili tezinu koja bi se inace dodala kroz olovo. Razlika izmedju proslih i sad ovih odsojnika je 230 grama. Takodje su zamenjeni srafovi koji drze motor i stavljeni su veceg precika(6mm), sto je sigurno, sigurno !!!!
Naisli smo na mali problem oko poluge za gas na samom karburatoru, ta poluga stoji pod veoma nezgodnom uglu i kako god ili bilo gde da servo stoji nikako ne moze da se dobije da servo pravolinijski pomera tu polugu, ali videcemo da nekako to vec resimo. Ako imate neki predlog svaki savet je dobrodosao. Evo par slika da videte na sta mislim.
Uzvadjene su rupe na kapotazu za cevke auspuha i za svecicu.....dobra stvar je da karburator staje pod kapotaz bez secenja. Jeste da se srafovi sa kojima se steze karburator blago naslanjaju na kapotaz ali mislim da mu to nista ne smeta. Treba samo da se otvori mala rupica samo toliko da moze da se nekom zicom otvara ili zatvara saugh.
Evo i konacno je model na svojim nogama, danas smo iskoristili dan jer nije padala kisa pa smo izbacili model napolje i napravili par slika za vas da vidite kako sve to izgleda kad je model na svojim nogama. Stvarno impresivno izgleda, brat i ja smo bas odusevljeni. Ovu krep traku sto vidite na donjoj stari krila je zalepljena da bi preko nje ocrtali gde bi trebalo da bude teziste...
Polako ali sigurno sklapanje ovog modela se blizi kraju, ima tu jos posla ali nazire se kraj. Od vaznih poslova ostalo je da se odradi pokretanje horizontalnog stabilizatora, tu jos imamo dulemu kako i sta. Imamo par opcija pa cemo uskoro morati da prelomimo koja je bolja. I onda ubacivanje kompletne elektronike i naravno precesljavanje i proveravanje kompletnog modela pa testiranje. Kao sto rekoh ima jos posla
Toliko za sad, nastavak radova sledi.