Main Menu

Sklapanje Hexakoptera - Problem

Started by danko, February 04, 2012, 02:04:46 PM

Previous topic - Next topic

danko

Ljudi, nisam ja kreten pa da mislim da ću naučiti da letim sa hexom nakon 5 minuta... To mi je jasno, i nema tu šta.. Ono što sada pokušavam je da hexu osposobim da funkcioniše ispravno, a za letenje ima vremena.

Dakle, moj problem sa gasom... Podesio sam sve kako stoji u onom MX-20 upustvu na sajtu, svi modovi, kanali sve, mikrokopter-tool podešavanje mi stoji vario, i to sve izgleda ok, ali ja opet kada startujem hexu ona radi sa 50% snage u default režimu.

Evo par screenshotova iz podešavanja, možda neko vidi u čemu je problem:

Ono što meni pada na pamet je da nije problem u tome što nisam monitirao FlightCTRL, da on nema veze sa opcijom "Enable Attitude Control", pa da zbog toga ne radi?

darko

Meni ove postavke izgledaju dobro ! Kada startujes motore držiš li palicu skroz dole ? Vario i GPS switch treba upaliti tek kada dignes kopter u vazduh drzis ga u hoveru koju sekundu mirnog i onda palis vario prekidac !~

danko

Kada startujem motore ja držim palicu skroz dole... Ali čim je pustim opruge je automatski vrate na sredinu i meni se čini da kopter radi na pola gasa... Moje pitanje sve ovo vreme je da li je to normalno, i da li tako treba da funkcioniše?

Ali očigledno moram da montiram propelere pa da probam da li će ga takvo startovanje dići u vazduh kada je palica na sredini...

milan_vranic

Quote from: darko on February 06, 2012, 05:28:50 PM
Quote from: milan_vranic on February 06, 2012, 05:19:27 PM
Quote from: darko on February 06, 2012, 02:58:13 PM
Mislim da je velika greska u startu kupiti mikrokopter koji je velika investicija a da ne znas nista ni o stanici ni o rc modelima, ni o letenju itd. ali dobro to je tvoja odluka  kupio si i to je to !
Što se tiče stanice treba da bude mode 2 jer većina nas leti u tom modu inajprirodniji je za letenje !
Dakle palica na lijevoj strani je gas ( gore dole ) i treba da bude bez federa a lijevo desno je yaw ( okretanje repa oko ose ) dok je na desnoj strani palica gore dole ( dubina , znači naprijed ide mikrokopter dole a na sebe ide gore ) i lijevo desno je eleron znači skretanje lijevo desno !
Palica od gasa mora biti skroz dole i tu kada upalis motore oni ce raditi ali će se polako okretati , takoreći na leru !
Mode 2 nema nikakve veze sa senzorom za visinu i njegovim podesavanjem !
Prvo podesi mikrokopter da leti notmalno bez senzora za visinu ili GPS a !
Kada si sve podesio uzmi mikrokopter u ruku i drži jako daleko od sebe i dodaj komande ujedno provjeravajući da se mikrokopter naginje na stranu na koju treba ! Nemoj da letiš prije nego provjeriš ovo !
Ali moj savjet je da nađeš nekoga ko ima mikrokopter i da ti on pomogne uživo a ne preko foruma jer šteta je razbiti ovako skupu igračku !

Odakle si ?
Ako nemas nikoga da ti pomogne u tvom gradu ja sam na skypu darko vujasinovic pa da probamo preko skypa !

Slazem se sa svime sto si napisao sem sa boldovanim ali kapiram kada vec budes jednom probao mx20 i vario da ces promeniti misljenje

Milane, ne razumijem te ! Ni na jednoj stanici se ne koristi feder na palici od gasa !
A što se tiče vario moda , ja letim sa njim ali sam rekao da on ne treba da koristi nista na početku jer je on apsolutni početnik i njemu to može samo smetati na početku ! Treba da se nauči da leti bez gps a i altitude senzora !

Koristi se na MX20, naravno mozes da ga uklonis ali Danko to nije uradio kao i 90% ostalih koju upravljaju mikrokopterom sa MX20, pa i sam Holger (covek koji stoji iza mikrokopter.de ) upravlja sa MX20 i federom na gasu, pogledaj video koji sam ostavio..

@Danko,

poletis u free modu

dignes ga na visinu na koju zelis i pustis gas da se sam vrati na sredinu (jer ima feder koji ga vraca) i on bi trebalo da hoveruje na toj visini

ukljucis vario

i to je to

danko

Kada startujem motore ja držim palicu skroz dole... Ali čim je pustim opruge je automatski vrate na sredinu i meni se čini da kopter radi na pola gasa... Moje pitanje sve ovo vreme je da li je to normalno, i da li tako treba da funkcioniše?

Ali očigledno moram da montiram propelere pa da probam da li će ga takvo startovanje dići u vazduh kada je palica na sredini... Probaću prvo da ga pričvrstim za sto za svaki slučaj..

darko

U suštini onda kod tebe i nema problema jer kada ti se palica vrati na sredinu onda i treba da radi na pola gasa ~

Milane, nisam znao da je na MX20 to tako rjeseno ali mi je sada jasno i zasto je tako urađeno jer ja kada letim u vario modu onda moram sam da da vratim palicu u sredinu da bi kopter  lebdio  a ne isao gore ili dole !

milan_vranic

Zasto lepo ne bi otvorio stanicu i skinuo feder koji je vraca na centralnu poziciju? Ocigledno ti to predstavlja problem, a kasnije kad se malo uhodas, uvek mozes da vratis na fabricka hardwerska podesavanja.

danko

Sve je prošlo ok :)

Montirao sam propelere, kada je palica na dole kopter radi na 'leru', a kada pustim palicu na sredinu on je malo krenuo da se podiže, i kada sam ga istrimovao onda je stajao u mestu... Tako da je sve ok što se tiče konfiguracije :)

danko

Evo i par fotki :)

Pošto za sada sve funkcioniše kako treba, sada treba da provalim kako se koristi punjač za LiPo baterije, i koje parametre da stavim a da se nešto ne zapali :)

vpilic

Odlicno sklopi ga ti brzo :)
Imas sve lepo objasnjeno, Magic je to lepo srocio i napisao a imas i postove od drugh koje mozes da procitas i dosta da naucis.
http://rcfly4um.org/index.php?topic=670.0

Naravno ako i dalje nesto nije jasno lakse je da pitas  :big smile

Nego reci mi kako si resio balansiranje elisa?

danko

Evo i video prvog 'leta', ako se može tako nazvati :)

Osim gasa, malo sam se poigravao i sa yaw-om jer mi je stalno sam rotirao... ali opet je trimovanje rešilo stvar...

http://www.youtube.com/watch?v=sGaV2la-OBU

milan_vranic

danko

Vezano za punjač, ima li neko Power Peak C8 EQ-BID da bi mogao da me posavetuje kako da ga naštimam da mi puni bateriju?

Baterija je LiPo, a na etiketi piše:
Vislero 3300 20C
(40C BURST 5C CHARGE)
14.8V 4SIP FLAT
49Wh

A pozadi na warning etiketi piše:
"Charge rate not to exceed 1C"
"Do not discharge below 3 volts per cell"

Šta je fora sa ovim da napred na etiketi piše 5C charge, a pozadi piše da se ne sme puniti sa više od 1C.

Ima li neko stvarne parametre za ovaj tip baterije?

I potpitanje, pošto imam dve identične baterije, da li mogu onaj BID čip da koristim za obe baterije, tj. da li se on odnosi na tip baterije, ili za svaku bateriju ponaosob?

magic

Da ne otvaram uputstvo od punjaca probacu da dam sve parametre iz glave:

Pre svega, punjac se prvo upali pa se poveze baterija i balans kablic. Voditi racuna o polaritetu balans kablica, prvi pin (crni) je minus i on je na punjacu obelezen trouglicem na balans portu.

Za ovu bateriju setovanje je sledece:
voltaza punjenja 14,8V
struja punjenja 3,3A (1C)
tip baterije LiPo sa balansiranjem

Kada pocne punjenje, punjac pokazuje trenutne V i A, vreme od pocetka punjenja i koliko je mA ugurao do tog trenutka u bateriju. Najpametnije je u toku punjenja prebaciti na ekran koji u toku punjenja prati napon na svakoj celiji pojedinacno. Razlike u naponu izmedju celija u toku punjenja i na kraju bi trebalo da su u 1/10V idealno u 1/100V. Punjenje ovako od skroz prazne baterije (3V po celiji) traje oko 1:25 sati.

U svetu postoji jako malo proizvodjaca baterija a puno brendova. Svi kupuju sa tih par mesta, a baterije kao i sve drugo u proizvodnji imaju razne klase. Po specifikaciji ova baterija verovatno nije novije generacije i verovatno da moze da se puni samo do 2C ali je to stvarno nepotrebno jer zahteva velike snage punjenja i jake ispravljace. Ja uvek punim sa 1C i balansiram baterije. Praznim ih do maksimalno 80% nominalnog kapaciteta u letu, i kada se vratim sa letenja dopunim do 2/3 nominalnog kapaciteta (3,8V po celiji) do narednog letenja. Dan pred letenje ih punim do kraja. Ne drzim ih u frizideru vec samo na sobnoj temperaturi i tako mi traju i po 3 godine. Punjenje jacim strujama ne skracuje vreme punjenja proporcionalno (da ne ulazim u detalje i sada sve objasnjavam) pa cak ni 3C nije duplo brze od 1C, prema tome u kucnim uslovima za tim nema potrebe.

Bid cip je zamisljen da se zalepi za bateriju i stoji na njoj, tako da ne moramo da podesavamo parametre za nju svaki put kada je stavljamo na punjac. Ja ih imam ali ih ne koristim jer u mom punjacu ima 10 memorijskih mesta gde sam podesio parametre i to je to. Kako trenutno imas samo te baterije to je u ovom trenutku nepotrebno a verovatno i za kasnije.

Za sve sto se tice baterija, struje, elektromotora i kontrolera stojim na raspolaganju, za letenje i podesavanje stanice za multi kopter neka se javi neko drugi :).

poz
Veljko

danko

magic, da li ja smem da priključim bateriju na punjač pa da se onda igram sa podešavanjima, pošto ovako na prazno ne vidim menije za podešavanje koje bi trebao da vidim?