Author Topic: U poseti kod Klaudia Bognola  (Read 2807 times)

Offline boca55

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 233
U poseti kod Klaudia Bognola
« on: January 19, 2009, 12:46:19 AM »
U subotu sam u povratku sa zimovanja, koje sam sa porodicom proveo u Francuskoj, svratio u Udine koje su mi se nasle na putu, i posetio  Klaudija Bognola. Ko je Klaudio Bognolo? Po mom mišljenju jedan veliki modelar, a pre svega pravi entuzijasta koga sam upoznao na Evropskom prvenstvu magnetnih jedrilica u Nemačkoj. On je konstruktor i proizvodjač čuvenog modela UGO-2, klase F1E, koji se sad uveliko pravi i leti u Srbiji. Najviše zahvaljujući njemu i njegovom jeftinom a dobrom kompletu, i nekoliko  entuzijasta, začeta je u Srbiji ova zanimljiva kategorija.
Uz moje skromno znanje engleskog, njegovo malo bolje, rukama, nogama, naš razgovor o modelarstvu je sastavio skoro 3 sata. Zapanjio sam se kada sam čuo koliko zna srpskih reči. Podržava Srbiju a ne podržava politiku EU i Amerike. Inače je Rusofil i sada ide na tečaj Ruskog jezika.  Što se tiče modelarstva, vidi se da je veliki poznavalac aerodinamike i odličan teoretičar. I verovatno bi ovaj razgovor potrajao i duže da nisu sišle u podrum, gde mu je radionica, moja i njegova žena i rekle "Alo bre znateli vi šta je dosta? Žene su smrt za modelarstvo.
Kod njega sam pazario neki materijal za F1E koji sam uzeo za sebe i još par modelara.

A sad nekoliko slika:

Kakav je Klaudio modelar, dovoljno je baciti pogled na njegove trofejeA evo i njegove radionice.Evo i detalja trupa sa njegovog takmičarskog modela.Magnet je potrebno obavezno izbalansirati dodavanjem ploča olova na krajevima magneta, što mi do sada nismo znali.Pored magnetnih jedrilica Klaudio se takmiči i u F1A. Ima par Stamovih modela, i još 2 od manje poznatih Ukrajinaca.Pored modela njegova preokupacija su i stari automobili. Klaudio pored svog mezimca Fiat-Abarth starog preko 40 godina.Klaudio mi je obećao da će mi preko meila poslati puno materijala o ovoj kategoriji što ću naravno,  prezentirati preko naše meil grupe.
Na kraju ovog lepog druženja  je pao dogovor da se sigurno vidimo u junu na takmičenjima na Zlatiboru.
« Last Edit: January 19, 2009, 01:09:05 AM by boca55 »