Author Topic: Novi Sad - Modelarska sezona 2020  (Read 15739 times)

Offline rajker

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2339
Re: Novi Sad - Modelarska sezona 2020
« Reply #75 on: October 23, 2020, 02:16:21 PM »
 (res) Rale,,neumorljivi ste,,,samo napred  (<--) ()-()
Nije sramota učiti !!!

Offline Rale

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 161
  • Aeromodelarstvo iz ugla Milosa Raletica
Re: Novi Sad - Modelarska sezona 2020
« Reply #76 on: October 23, 2020, 06:01:58 PM »
@ rajker
Hvala na podrsci i pozdrav.

Iskoristili smo i danasnji predivan dan za letenje. Malo CLG klizaci, malo (59 minuta !!) letenje u termici.
Da mi je neko rekao da cu se u ovim godinama, 23.oktobra, skinuti go do pojasa i suncati se, ne bih verovao.
Na zalost, ova sezona se ozbiljno blizi kraju.


                                     

Pozdrav, Rale

Offline batans

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 341
Re: Novi Sad - Modelarska sezona 2020
« Reply #77 on: November 17, 2020, 02:26:57 PM »
                Uveliko jesen. Pocinje otimacina za svaku "modelarsku priliku". Mirno tiho vreme i skracen dan. Termike ako ima ali je trava kao najmeksi tepih. Sada i mali i veliki modeli polecu sa trave. I kao sto ovih dana biva, modela sigurno ima, ima li modelarske volje...
                U Novom Sadu naravno ima modelarskih izlazaka, doduse sporadicnih, neke alerntivne lokacije.                I ja sam iz te price, samo se ja ipak drzim cenejskog aerodroma. Od skora je Julijeva Multiplex Heron elapor jedrilica preletela u moj hangar. I podsecanje na dobra stara vremena. Milos Raletic-Rale, Zoran Posarac, Nesa Miklusev i njegova zrenjaninska ekipa osmislise "Klub klasu". Rc jedrilice i takmicenje. A jedrilce, dva ili tri kanala. Start na gumu. Marko Vujic, suboticki aero klub i okupljanje oko jedrilica klase F3J, doduse nasa varijanta. Takmicenja na daleko visem nivo. Moja prva jedrilica iz te klase "Albatros". Na stanici svih sedam kanala angazovano. Fascinantni "CROW" za kocenje i precizno sletaje.
                I onda je sve ovo otislo u istoriju i ogromna pauza. Pa "Heron". Pazi, stiropor, dobro  elapor. Ali opet flapsovi, znaci cela prica od mlopre se aktuelizuje.
                Pre "Heron-a" Multiplex nudi "Solius". I taj je leteo na cenejskom nebu. Problem je bio namoliti ga da sleti. Sjajna termik jedrilica. A onda u ponudi evo "Heron". Mnogo toga je na ove dve jedrilice identico ili slicno. Ono glavno, krilo, nije isto. I "Heron" je sada jedan divlji mustang. I "Sloup" i "Acro" i "Thermic".  Mozda sam ja izasao "iz stosa", ali koncentracija je kao da letim helikopter. Nije moglo bez malog prikaza ove nove jedrilice.
 


                 Valjda zato sto smo mi najblizi aerodromu, uz to i penzioneri, Julije i ja, Bata Stepanovic, smo najcesci tandem ovih dana na Ceneju.
                 Modeli standardni, sa ranijih postova, sve funkcionise vec uobicajeno, nema nekih modelarskih neprilika, jednostavno treninzi, uzivancija.
 
Nebo prosarano oblacima pa nema jesenjeg ostrog i niskog svetla koje cesto moze da bude ozbiljna smetnja za modelarsko rc letenje.Evo polovina novembra i pozdrav svim modelarima sa cenejskog aerodroma, Julije i Bata