Author Topic: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)  (Read 69590 times)

Offline Lazo

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1320
 • Za pametnog čoveka i komarac je muzika.
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #15 on: October 29, 2011, 12:38:06 AM »
Vidim ja, da će posle sove biti i ševe  mmmm! Pa, kom opanci tom i džeri!

 (pijemo)
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

Offline sova

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1035
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #16 on: October 29, 2011, 10:49:55 AM »
 :)aplauz :)aplauz :)aplauz (<--) (<--) (<--)
e ovo je raspolozenje na forumu a gde su mladi tu je i sala lol lol lol lol
stvarno bi bilo lepo nastaviti ovaj topic sa objasnjenjima da se svate neke stvari oko gyro,na primer postavljanje parametara na stanici za gain,avcs i nor na primer na stanici fs th9x ili turnigy 9x posto su softverski iste al proizvodjac drugi.

konkretno kod mene je slucaj gyro align GP750 i servo futaba s9245 a heli je mini titan e325

setovanje samog gyra je neverovatno lako pomocu dugmica na njemu al parametri na stanici mi nisu jasni ima sledeca  opcije


GYRO SENS

STATE: INH (ACT)
  UPRATE: 0-100 (NOR 0-100  AVC 0-100)
  DNRATE: 0-100 (NOR 0-100  AVC 0-100)

  MODEL :STD (GY)

ako sam uspeo dobro da izlozim opcije ,podebljanim slovima je ako se postavi da je model GY i ima skalu nor od 0 do 100 ili skalu avc od 0 do 100 na internetu ima bar deset nacina podesavanja i ni jedan nije isti

ako te ne mrzi evo ovde ima uputstvo ove stanice ako nisi do sad imao susret sa njom pa pogledaj
 http://www.rcmodelpart.com/photo/FS-TH9X-MANUAL.pdf
i naravno ako moze malo objasnjenje sta je sta !!!« Last Edit: October 29, 2011, 10:52:32 AM by sova »
ex pseudonijum: sova

Offline Lazo

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1320
 • Za pametnog čoveka i komarac je muzika.
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #17 on: October 29, 2011, 02:04:22 PM »
Da iskoristim priliku što sam direktno prozvan, pa da svim prijateljima objasnim moju slabu (skoro nikakvu) aktivnost na forumu.
Elem, 4. Januara ove godine sam preselio u novu kuću, što je sa sobom donelo priličan niz, što krupnijih - što sitnijih, obaveza koje sam morao da pozavršavam, kako bih novi porodični životni prostor učinio što prijatnijim. Iz tih okolnosti je proizišla (nerado, ali neizbežno) odluka da radikalno izmenim redosled prioriteta. Tako se desilo da sam modelarenje za ovu godinu morao bukvalno da žrtvujem, kako bih pozavršavao neizbežne i životnije obaveze. A da bih tu činjenicu što lakše preboleo, klonio sam se foruma ko znate-već-ko od znate-već-čega.
Sada mi je želja da preko zime uredim svoju radionicu, i da konačno, posle 45 godina modelarenja dobijem moj, samo moj i ničiji osim moj, moj mojcijatistički prostor, u kome ću moći da ogreznem u svim pošastima modelarskih bahanalija (yay). Pa da "...nekako s'proleća..." nastavim da vas davim ko zmija žabu, što na forumu - što na livadi.

Do tada
Samo vas gledam  (photograf)

 (pijemo)
« Last Edit: October 29, 2011, 02:11:07 PM by Lazo »
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

Offline norrin radd

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 167
  • FlyingCam
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #18 on: October 29, 2011, 03:31:29 PM »
Naj jednostavniji nacin ti je da prikljucis servo na gain kanal sa prijemnika. Onda ceo hod poluge servoa od minimuma do maksimuma podelis u 5 zamisljenih tacaka.
Gde je tacka 1 levi krajnji polozaj, tacka 2 levi polozaj tacno izmedju sredine i levog krajnjeg polozaja tacka 3 srednji polozaj, tacka 4 desni polozaj tacno izmedju krajnjeg desnog polozaja i sredine i tacka 5 krajnji desni polozaj.
To sto nas zanima su tacka 2 i tacka 4 i njih treba podesavati.
Stanicu je potrebno tako podesiti da kod jednog polozaja prekidaca za gain gyro-a servo bude priblizno u tacki 2, a za drugi polozaj prekidaca servo bude priblizno u tacki 4.
To su sad normal i HH mod, kad se skine servo i ukljuci gain gyroa u taj kanal, ako ste dobro podesili, gyro ce prilikom menjanja polozaja prekidaca menjati mod iz normala u HH.
Ako primetite da gyro pogresno menja mod, tj. da vi zelite da u odredjenom polozaju prekidaca, npr. gornjem, bude HH mod a gyro je u normalu, potrebo je samo reversovati taj kanal.
Kada ste zadovoljni odazivom gyroa u odnosu na prekidac onda mozete poleteti helikopter (podrezumeva se da su mehanika i kanal koji kontrolise rep dobro podeseni, sad pricam samo o gain kalalu za gyro).

Toliko za sada, pokusavam da sto slikovitije objasnim, ako je ovo razumljivo nastavak sledi, ako nije da se ne mucim dalje.   

Offline sova

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1035
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #19 on: October 30, 2011, 05:47:25 PM »
mislim da sam te zoli ispratio a i malo sam slikama uradio to sto si rekao i videom pa mozemo nastaviti dalje ti sa objasnjenjem a ja sa pitanjem (yay)
1 stvar zamisljene tacke na repnoj osovini


Uploaded with ImageShack.us
zatim sam izvadio gain kabal iz gyra i stavio ga direktno u risiver u ch 5 a on mi je podesan i na stanici gear ch5zatim sam podesio uprate i dnrate za nor mod i hh mod

a sad dalje sta??? i jedno pitanje nije li malo ovo podesavanje???mislim parametri dal su mali nor 028 i avc 036Uploaded with ImageShack.us

« Last Edit: October 30, 2011, 06:14:04 PM by sova »
ex pseudonijum: sova

Offline norrin radd

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 167
  • FlyingCam
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #20 on: October 30, 2011, 11:34:41 PM »
Mozes da ukljucis repni servo u gain kanal, i videces promene, ali nece biti dobro, posto je on ogranicenog hoda u zavisnosti kakva je mehanika repa. 
Ukljuci bilo koji servo koji nije na helikopteru, a ako nemas neki drugi, onda otkaci link koji vodi ka repu sa repnog servoa da bi servo mogao da ima pun hod i posmatraj njegovu polugicu dok stelujes stanicu.
Prvo podesi maksimalnu i minimalnu vrednost za taj kanal u stanici, da bi mogao da vidis koja ti je tacka 1 a koja 5, to je pun hod servoa, a posle toga u stanici podesi da se servo zaustavlja u taki 2 i 4, kad preklapas prekidac za normal i hh mod.
Poenta je da preklapanjem prekidaca za gain (preklopnik za normal i HH mod gyro-a), dobijes da taj servo u jednom polozaju prekidaca bude u  tacki 2, a u drugom polozaju prekidaca u tacki 4. To bi bilo oko 25% i oko 75% snage na gain kanalu i to su najbolje pocetne tacke za dalje fino podesavanje gyroa.
Prikljucivanje servo-a sam predlozio, jer se kod svake stanice gain malo drugacije podesava, a ovo je naj jednostavniji nacin da vidis sta se ustvari desava na tom kanalu dok podesavas stanicu.
Ako uspes ovo da podesis, onda zapamti sa kojim parametrom si stelovao tacku 2 a sa kojim tacku 4, da bi kad poletis helikopter to mogao fino da podesis.
Svaki helikopter se razlicito ponasa, tako da ne postoje univerzalne vrednosti gain kanala. Kad poletis heli onda ces videti po njegovom ponasanju da li smanjivati ili pojacavati gain.

Offline sova

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1035
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #21 on: October 31, 2011, 03:16:40 PM »
posto imam gyro gp750 zar on sam ne podesava limit tj krajnje tacke serva tj pocetnu i krajnju bar tako pise u uputstvu !
http://heli.brixtonjunkies.com/wp-content/uploads/2009/07/Align-GP750Gyro-Manual.pdfili to nema veza sa ovim sto mi objasnjavas????

pitanje ako zamislim da mi je repna osovina jedna skala od 0 do 100% dali je podsavanje gain na toj zamisljanoj skali od 0 do 50% te skale normal mod a od 51 do 100 hh mod???
da li bi kao pocetni parametar mogao staviti nor 025% a avc 075% pa videti kako se ponasa helikopter ili ovo sto pitam nema nikakve veze sa podesavanjem gain i repa uopste???
« Last Edit: October 31, 2011, 03:19:16 PM by sova »
ex pseudonijum: sova

Offline norrin radd

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 167
  • FlyingCam
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #22 on: October 31, 2011, 08:36:21 PM »
Aha, sad sam ukapirao gde je problem, cini mi se da ti bas nisu jasni ti gyro kanali.

Gyro radi na dva kanala, od kojih je jedan kanal rudder, koji je direktno vezan za palicu kojom pomeras rep i treba da u stanici bude podesen na +100 i -100, tj obicno kako je stanica fabricki podesena, a trim tj. srednji polozaj palice repa bude 0 osim ako ne kazu drugacije u uputstvu servoa.
Hod repnog servoa se ne podesava na stanici, nego na samom gyro-u (ima nekih izuzetaka).

Drugi kanal je kanal koji se zove gain, on nema nikave veze sa repnim servo-om niti sa njegovim hodom, na njemu se iskljucivo podesava osetljivost gyro-a i nista vise.
E sad posto gyro ima dva moda rada, normal i HH mod, da se ne bi ubacivao treci kanal za gyro, normal i HH mod su objedinjeni u jedan kanal, u taj famozni gain kanal  koji ja pokusavam da objasnim. I to tako, da ako zamislimo da je pun opseg tog kanala od 0 do 100, onda sve vrednosti od 0 do 49 se odnose na normal mod, a sve vrednosti od 51 do 100 se odnose na HH mod, dok je kod vrednosti 50 gyro neaktivan.
To tako funkcionise da je kod vrednosti 50 gyro neaktivan. Ako krenemo sad od 50 na dole, 49, 48....gyro zna da treba da bude u normal modu jer je vrednost ispod 50, a sto je vrednost manja, tj dalje od 50 on je sve osetljiviji, znaci pri vrednosti 40 on je tik malo osetljiv, dok je pri vrednosli 20 on vec jako osetljiv, a na vrednosti 0 on je naj osetljiviji.
Isto se desava i u drugu stranu. Kod vrednosti preko 50, recimo 51,52...on se prebacuje u HH mod i sto je ta vrednost udaljenija od sredine tj.50, on je osetljiviji tako da je na vrednosti 100 najosetljiviji u HH modu.

E sad sta uopste znaci to "osetljiviji", to znaci da se on vise mesa u korigovanje repa i sto je podesen na vecu osetljivost on brze i jace reaguje na bilo kakve uticaje koji se desavaju na repu, vetar, nagla promena pitcha i sl.

Stanica treba da bude tako podesena da taj gain kanal ima dve moguce vrednosti koje se menjaju preklapanjem prekidaca (to je ono normal i HH mod).
Jedna vrednost mora da bude ispod srednje vrednosti tj manje od 50, to je normal mod, a druga mora da bude iznad srednje vrednosti tj veca od 50, to je HH mod.
Obicno se za pocetne vrednosi uzima 25 za normal i 75 za HH mod. A to su upravo one tacke 2 i 4 kad bi prikljucio servo na taj kanal. Prikljucenje servo-a sam predlozio da bi mogao lakse da podesis te vrednosti ako ne znas bas kako se to tacno radi u stanici.
Nadam se da sam uspeo malo da pojasnim.

Offline sova

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1035
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #23 on: October 31, 2011, 09:14:20 PM »
kristalno jasno objasnjenje :)aplauz :)aplauz :)aplauz :)aplauz (pijemo) (pijemo) (pijemo)
sledi sledece pitanje a ono je cisto da utvrdim gradivo nista me nije sramota pitati jer ucim dok sam ziv!!
da li osetljivosti ima veze sa okretanjem repa po osama na primer mala (slaba) osetljivost i rep ima inerciju da se okrece u pravcu ortanja glavnog rotora ili suprotno jaka osetljivost i rep ima lagano kretanje u suprotnom smeru od okretanja glavnog rotora ili se to jednostavno samo treba malo istrimovati na  potenciometru koji se nalazi ispod leve palice na stanici tj nije dobro podesen mehanicki centar serva ili duzina linka???
ex pseudonijum: sova

Offline norrin radd

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 167
  • FlyingCam
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #24 on: November 01, 2011, 12:07:03 AM »
Ne, osetljivost nema veze sa time. To je ono sto sam upravo hteo sledece da objasnim.
Naime, kada podesis gain kanal kako treba, ono 25 za normal i 75 za HH mod, onda poleces helikopter u normal modu.

Kad helikopter poleti u normal modu, pratiti sta se desava sa repom. Ako se rep bacaka levo desno, potrebno je smanjiti osetljivost gyroa u normal modu, tj. sa 25 kao pocetne tacke, povecavati vrednost (zapamtio si da sto je blize sredini manja je osetljivost) malo po malo 26,30,31..itd. sve dok se rep ne postane potpuno miran.
A ako kada poletis u normal modu rep bude nekako spor i kad dodas malo picha on se zabaci na neku stranu, onda je postupak obrnut, potrebno je povecavati osetljivost, tj. smanjivati vrednost 25, 24, 23... dok rep ne pocne da reaguje malo ostrije, ali ne povecavati previse jer ce onda krenuti da se bacaka levo desno.
Time si podesio gain u nomal modu.

Ali ima jos jedna zackoljica...sad dolazimo do onoga sto tebi pravi problem, takozvano curenje repa u neku stranu.
Kad grubo podesis gain za normal mod rep ce prestati da se bacaka levo desno, ali ce i dalje polako cureti u neku stranu.
Kao sto sam rekao to nema veze sa  osetljivoscu gyro-a to iskljucivo ima veze sa mehanikom i onim trimom u sredini palice repa.
Ima razlicitih objasnjenja kako to da se podesi.
Jedno kaze ostaviti trim u sredini, ne dirati ga, nego  podesiti mehaniku, tj. duzinu linkova na repu da on sto bolje drzi rep u mestu.
Drugo kaze podesavati sa trimom u sredini palice, i ne dirati mehaniku.

Moje iskustvo je da kada sam podesavao curenje repa linkovima, dobijao razliciti hod servoa levo i desno tako da krajnje tacke hoda repa ne budu iste, a posto kod jeftinijih gyro-a (gy401 isto) uglavnom nema posebno podesavanje svake krajnje tacke, desava se da rep u jednu stranu ima otklon do mehanickog maksimuma a na drugu ne. To automatski povlaci razliti pyro rate (brzinu okretanja repa), u levo i desno. Tako da sam odustao od te metode.
Video sam da je mnogo bolje repnu mehaniku podesiti sublerom na mehanicki centar, poleteti heli i trimom podesiti da prestane da curi.
Napominjem da u normal modu rep nikada nece biti bas potpuno miran i da je dovoljno podesiti ga priblizno, da bi se dobile najbolje performanse u HH modu.

Kada si podesio normal mod (nemoj se bas ni previse opterecivati da on bude idealan), onda spusti heli i poleti u HH modu.
Ako je normal mod iole dobro podesen, U HH modu rep ne bi smeo da curi ni u jednu stranu.
U HH modu se steluje jedino gain (ona vrednost 75), ali malo finije nego u normalu.
Postupak stelvanja gain-a je isti kao i u normal modu. Ako se rep bacaka smanjivati osetljivost, ako je rep ljigav i spor povecavati osetjivost. Jedina razlika je sto su vrednosti obrnute u odnosu na normal mod, veci broj je i veca osetljivost (opet ono sto dalje od sredine veca osetljivost), a manji broj, manja osetljivost. naravno voditi racuna da se u HH ne ode ispod 51, jer gyro postane neaktivan, a ispod 50 prelazi u normal mod.

Moze se desiti da podesis gain u HH modu tako, da helikopter idealno hoveruje, ali kad napravis malo brzi prelet krene da bacaka rep. To znaci da je osetljivost i dalje prevelika i da treba smanjiti malo.
 
Ima jos jedna stvar, ti ces podesiti gain gyro-a u nekom idle 1 modu, gde je malo manja brzina rotora i helikopter je za mirno letuckanje. Medjutim kada budes prebacio heli u idle 2 mod, onda ce se brzina rotora povecati i on ce se drugacije ponasati i po pravilu u tom modu gain gyro-a treba da bude manji.

Offline sova

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1035
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #25 on: November 01, 2011, 12:52:52 AM »
 :jaki: :jaki: :jaki: :jaki: ovo si tako detaljno objasni da nema toga koji ne moze da shvati.razjasnili smo sta je gain,sta je mehanicko stelovanje i kako se dobija % u normal modu i kako u hh modu!i kad se u kom modu leti!!!


ex pseudonijum: sova

Offline norrin radd

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 167
  • FlyingCam
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #26 on: November 01, 2011, 08:54:15 AM »
Drago mi je da je bilo razumljivo,

Evo jos jedna infomacija, ovaj put za rudder kanal (onaj koji pomera rep). Rekao sam da njegove krajnje tacke treba ostaviti po defoltu +100, -100.
To znaci da kada pomeras palicu repa, suprotne krajnje tacke palice daju +100 i -100.
To je preporuka proizvodjaca, medjutim ako ti zakljucis da ti je rep prilikom punog otklona palice i dalje spor u jednu, u drugu ili u obe strane, mozes te vrednosti malo povecati na 105-110 cime ce ti se povecati pyro rate (brzina okretanja repa) za tu stranu, pod uslovom da je mahanicki sve podeseno kako treba.
Menjanjem tih vrednosti neces uopste uticati na limite (krajnje tacke) rudder kanala (rekosmo da se oni steluju iskljicivo na gyro-u), nego ces uticati samo na pyro rate.
Isto tako ako smanjujes te vrednosti pyro rate ce ti biti manji.

Jos nesto, nemoj da te zabrinjava to sto prilikom pomeranja palice repa, rep dostigne svoj mehanicki limit pre palice i oko zadnje trecine hoda palice rep ne reaguje. To je normalno ponasanje i u letu se to nece primetiti.

Inace ovo objasnjenje je za gyro-e tipa gy401 i njemu slicne.
Drugaciji gyro-i imaju i malo drugaciji postupak stelovanja, ali se vecina principa ovde opisanih moze primeniti i na njih.

Offline vidoja

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 138
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #27 on: November 01, 2011, 02:00:52 PM »
odlicno objasnjeno ali i mene zanima kao i sovu kada u kom modu leteti

Offline norrin radd

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 167
  • FlyingCam
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #28 on: November 01, 2011, 07:33:04 PM »
Pa evo ovako, prvi put poleteti u normal modu, ustelovati i posle .... nikada vise.
Leti se u HH modu, taj normal mod je ostavljen samo za neka dostelavanja koja u sustini nikada vise neces raditi.
Jedino sto je potrebno da podesis dobre vrednosti HH za idle 1 i idle 2 mod na stanici.
Na spartanu DS760 na primer nije potrebno dostelavanje u normal modu i ja ga nikada nisam ni poleteo u tom modu, a koristio sam 2 godine.
Isti je slucaj sa beastX-om, koga koristim oko godinu ipo i nikada ga nisam poleteo u normal modu.

Offline cane

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 422
Re: KAKO RADI I PODESAVA SE GIRO (AVCS/HH)
« Reply #29 on: November 01, 2011, 08:47:53 PM »
Kako rece Norrin radd da ne voli da pise,nesto se bas raspisao.

Ako drugar,samo tako,od pocetka pratim ovaj post i sad su stvari mnogo jasnije,bar za mene.Ako imas jos koju tajnu ili savet ne stidi se da podelis sa nama.

Hvala na savetima,para vrede,

veliki pozzzz

Cane