Author Topic: Zica za secenje stirodura?  (Read 66312 times)

Offline Nitronen

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 170
    • Kinepx
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #30 on: January 29, 2012, 01:46:32 AM »
Evo skicirao sam jednu ideju kakvu bih alatku otprilike ja napravio sa klemama koje setaju po zici. Samo jedan sraf na klemi bih stavio da steze grejnu zicu, a kabl bih onim drugim srafom pritegao sa spoljne strane kleme. To nije mnogo ni bitno, ali mi se cini kao elegantnije resenje.

Sa ovim bih dobio to da sa fiksnom duzinom zice mogu da menjam ugao izmedju krakova rama i da to eventualno iskoristim kao vodjicu pri secenju nekih profila pod uglom. A moze lako i da se sklopi :)

Pozdrav!

« Last Edit: January 29, 2012, 01:48:21 AM by Nitronen »

Offline Nitronen

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 170
    • Kinepx
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #31 on: January 30, 2012, 07:49:51 PM »
Evo i jedne brzinske varijante sa ramom za testerice. Iskoristio sam neki usb kabl od starog misa koji u sebi ima kanap kojim sve lepo moze da se fiksira. Na kraju blizem drsci sam zicu izolovao kartonom. Ovu duzinu sam upario sa dva adaptera. Jedan od 3V/1A za sporo secenje i jedan od 6V/0.6A koji prolazi kao kroz sir.

Prvo sam bio probao sa 15V/2A i zasvetlelo je kao Las Vegas :)

« Last Edit: January 30, 2012, 07:53:06 PM by Nitronen »

Offline branko97KW

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #32 on: June 27, 2013, 04:13:56 PM »
Podzrav drustvo.

Napravio sam svoj prvi sekac zice , ram je u obliku slova H a dole sam izvadio zicu iz kabla za struju.
Presek zice u tom jednom kablu je 1.5mm ali u toj jednoj od 1.5mm ima dosta malih pa sam  odatle izvukao jednu.
Odredio sam nekako i optimalno stezanje posto brzo puca.
ZICA JE DUZINE 75cm i kada sam prikljucio ispravljac za akumulatore (12V) zica se greja i sece jedno oko pola minuta i onda ispravljac stane sa radom zbog cega se to desava?

Jedan TV serviser mi je rekao da tada ispadne termo osigurac i tad ispravljac ostane bez napona da li je to tacno?
Kako se to moze resiti?

Offline Vaci

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 826
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #33 on: June 27, 2013, 04:57:22 PM »
Da to je tacno. Mozes resiti na 2 nacina. Ili kupi jaci trafo/ispravljac, ili stavi tanju zicu koja vuce manje struje na istoj duzini. Ili to ili tu istu zicu stavi ali na vecoj duzini. Moras da imas neku vrstu regulacije ako mislis iole da nesto uradis. Pogledaj forum, ima puuuuno o tome. Srecno.

Edit: lele sad sam video, pa ti si izvukao bakarnu zicu iz kabla i na to stavio ispravljac! Ne radi to dok ne procitas sve na netu ili ovom forumu o secenju vrelom zicom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stavlja se celicna ili cekas (kantal) zica. Sedi jedno vece, citaj, odspavaj, pa sutra procitaj jos jednom, pa odspavaj, pa treci dan pitaj sve sto ti nije jasno. I bice sve u redu. Inace ces napraviti neko sr....
« Last Edit: June 27, 2013, 05:01:34 PM by Vaci »

Offline branko97KW

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #34 on: June 27, 2013, 05:04:15 PM »
Hvala Vaci probacu sa zicom od 80 cm i tako cu povecavati sve za po 10 cm dok ne nadjem pravu.
Znaci ispravljac bi morao stalno da radi , a ne da se gasi ?

Tanju zicu nemam a mozda cu nabaviti cekas koliko sam citao 0,3mm.

Offline nedbojsa

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 810
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #35 on: June 27, 2013, 05:29:42 PM »
Au i kada mislim da me ne može ništa iznenaditi, opet se nađem iznenađen. :sljus

@branko97KW batali ti sve to na vreme, nije to za tebe, sačuvaj živu glavu.
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

Offline raddde

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 120
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #36 on: June 27, 2013, 06:39:21 PM »
ne bataljuj...
ja sam iznenadjen da neko tvojih godina pokusava da sece sa zicom
pod jedan:
 ostavi calov punjac da nebi bilo  (:sok:)

i procitaj sve na forumu o secenju
nabavi neki trafo 12v  8A   imas po buvljacima radnjama
obnovi Omov zakon...struja napon otpor ;namig

cika rade radi u fabrici stiropora tako da..ima zice
polako, mlad si..UCHI..KRADI ZANAT... PROBAJ
tim redosledom
poz cika rade

tko lijeti,
vredi

Offline branko97KW

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #37 on: June 27, 2013, 06:42:07 PM »
Znaci ispravljac / punjac od akumulatora ne moze se koristiti u ove svrhe?

Offline raddde

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 120
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #38 on: June 27, 2013, 07:08:15 PM »
svrha punjaca je da puni akumulator
citaj forum....
.sve ce ti se kasti
tko lijeti,
vredi

Offline branko97KW

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #39 on: June 27, 2013, 08:10:07 PM »
A sta je trafo to je nesto kao ispravljac ili je to to?

Offline Vaci

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 826
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #40 on: June 27, 2013, 08:41:13 PM »
A sta je trafo to je nesto kao ispravljac ili je to to?
.
...decko... google je trenutno tvoj najbolji prijatelj, ovo ti ozbiljno kazem... evo jos jednom ako nisi video radddeta

Citaj, citaj, citaj, .... i forum i google i sve.... pitanja koja postavljas su bezvezna i toliko laka da se nadju na netu da niko ne bi trebalo da ti odgovara. Pitaj caleta, nekog druga koji se malo razume, citaj, citaj, citaj.... Veruj da svako ovde zeli da ti pomogne i da svi nekad letimo zajedno i pokazujemo sta znamo i imamo. Ali da bi pokazao sta znas, prvo moras nesto da naucis. Zato prvo citaj, citaj, citaj... pa pitaj pitaj pitaj... pa probaj probaj probaj tim redosledom. I uspeces na kraju ako si dovoljno zagrejan i uporan. Ali za boga miloga, prvo procitaj nesto i razumi, da te ne ubije struja ili da ne zapalis nesto, posle dzaba sve... Iznervirao sam se odo da pijem kafu...

Offline raddde

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 120
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #41 on: June 27, 2013, 11:06:29 PM »
branko97KW...cccc

imam jednog takvog ;namig
kad ulazis u neku materiju ,moras da vladas elementima
znaci ucis elemente...

sta je trafo?......naucis

pa, onda dodas diode i eto ti ga ISpravljac..naucio

znaci, nema PRECICA ni INSTANT resenja, NI 3u1.....
znanje je breg..polako, ako ides do vrha

»Nema granica, Džonatane?« – pomisli još jednom smije-
šeći se. I tako zapoĉe njegova trka za znanjem.


rece jedan pisac
tko lijeti,
vredi

Offline branko97KW

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #42 on: June 27, 2013, 11:30:12 PM »
Ne nego sam gledao po youtube da svi koriste ipravljac za akumulatore kod kola od 12V , pa sam misleo da moze on.

Offline bokki

  • Newbie
  • *
  • Posts: 31
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #43 on: June 28, 2013, 08:55:15 PM »
Branko karakteristike tog trafoa za akumul. nisu pogodni za jednosmerni izvor struje koji tebi treba, a struja je ????......(mora malo i knjiga da se cita a ne samo gleda YOU TUBE)... Prvo podji od toga koju zicu koristis...u sustini svaka zica koja provodi struju se prilikom prolasaka iste greje...ne mora to biti cekas ili kantal... prvo krilo koje sam isekao bilo je iseceno celicnom zicom tj  nit raspredena iz celicne sajle kocnice od bicikle koja je ispravljana i zatezana o ciglu TA peci.. :sljus......pa neka celicna zica nabavljena sa posla..ne secam se i sam od cega.. .pa tek na kraju kantal..izvadjen iz neispravnog fena...Trafo... neki tezak veliki oko 15V koji i danas radi...ali  do toga je ulozeno mnogo mnoogo licnog truda,  starijim i iskusnijim postavljeno beskonacno ponekad i glupih pitanja i i stvoreno beskonacno zakljucaka koji daju odgovore sta je dobro a sta treba menjati u nekom projektu.......a sve ostalo je licno iskustvo i prakticna primena postojecih resenja koje starije kolege na forumu vrlo rado i dobro umeju da objasne..zato pitaj.. ne skitaj...i cuvaj se struje...

Offline branko97KW

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Zica za secenje stirodura?
« Reply #44 on: July 02, 2013, 09:07:58 PM »
Nasao sam kod komsije trafo 12V i extra mi je odradio poso , sad mi je ostalo jos lepljenje.
Koji slikon da uzmem , cuo sam da moze bilo koji ali moram pitati iskusne. :D