Mozda malo preko reda, ali jedan post moram posvetiti izradi terminezona.
Ivica, ram terminezona, izradjuje se lameliranjem 4 balza letvice, 1.5mm debljine i 6 mm sirine.
Da budem precizniji 1/16”x1/4”…
Isti princip se koristi kao kod izrade napadne i izlazne ivice vertikalnog i horizontalnog stabilizatora.
Ko je pratio post, verovatno se seca da sam, drzeci se uputstva, prilikom izrade repa, laminat savijao preko eksercica ukucanih po obliku sa plana.
Nacin koji je doveo do zeljenog rezultata, ali uz prisutna lokalna nagnjecenja na mestima gde se mokro drvo naslonilo na eksercic.
Postavljanje plastike kao tampon zone je pomoglo, ali su nagnjecenja ipak bila u manjoj meri prisutna.
Kao sto sam napomenuo kada sam pisao o pocetku izrade krila, sada sam cvrsto naumio da za savijanje izradim drugaciji alat.
Za isecanje sablona, koristio sam komad OSB ploce od koje je bila izradjena kutija u kojoj je transportovan jedan deo opreme za postrojenje koje sklapam.
Podosta dugo pokusavao sam da pronadjem na gradilistu jednu ubodnu testeru.
Neverovatno je da stolari na sajtu, kojih ovde ima podosta, za sve sto rade koriste iskljucivo rucne testere. Naravno, razlika izmedju gradjevine i masinstva je samo jedno M…
M (metar) i MM (milimetar)….
I tako, posle vise nedelja portage, pa cak i zelje da je kupim radi izrade jednog sablona, nasao sam se u situaciji da kod sebe imam samo jednu bonsek platnu.
Doduse novu….
Na sredini sajta nalaze se dva Africka drveta. Jedno je drvo Manga a drugo ne znam bas.
Ispod njih se nalazi mala oaza sa drvenim stolovima gde radnici sede za vreme pauze.
Nije bila pauza, ali sam hlad ta dva drveta obilato koristio.