Verovatno će se naći neko ko će mi zameriti na ovom tekstu ali kao veliki pobornik i ljubitelj ove klase, ne mogu a da ne primetim neke detalje koji ovu klasu, po mom skromnom mišljenju, ne vode u dobrom pravcu tj. u onom u kom je to i zamišljeno.
Uprkos velikom trudu organizatora da takmičenje organizuje i sprovede kako treba, ovogodišnje takmičenje koje je održano prošlog vikenda u Pančevu, u smislu unapređenja i razvoja klase F5J u Srbiji, predstavlja korak unazad iz više razloga.
Prilikom pokretanja inicijative za uvođenje ove klase, a znajući da nismo ni blizu da ispunimo FAI pravilnik za ovu klasu, dogovoreno je sa predstavnicima VSS i članom upravnog odbora za RC modelarstvo da se u prvoj godini bitno odstupi od FAI pravila a da se ona naredne, tj ove godine, koliko je to moguće približe FAI pravilima kako bi se 2020. ili 2021. u potpunosti primenio FAI pravilnik i time otvori mogućnost za organizaciju međunarodnog takmičenja. S tim u vezi, pokrenuta je tema da se radno vreme produži sa 6 na 8 min a fly-off sa 8 na 10 min. što je na ovom forumu i prihvaćeno i unešeno u pravilnik. Zašto organizator nije primenio dopunjeni pravilnik, ne znam. Izgubljena je, u razvojnom smislu, cela jedna godina.
Dalje, sistem bodovanja za ovu klasu je propisan FAI pravilnikom i kao takav usvojen je i domaćim pravilnikom i ne može se menjati zbog činjenice da organizator nema softver za obračun bodova. Ne postoji klasa čije se propozicije i bod-sistem menjaju na sam dan takmičenja. O tehnologiji obrade dobijenih poadatka sa takmičenja ne želim ni da govorim.
Broj učesnika na takmičenju je manji za 22% u odnosu na prošlu godinu (11 u odnosu na 14), što je takođe podatak za zabrinutost. Jedan od razloga leži u činjenici da je organizator sa svoje strane veoma malo radio na medijaciji takmičenja (ako ništa, bar ovde na forumu, ) i da je u tom smislu učinjeno veoma malo (na Fejsbuk stanici kluba nije bilo najave događaja). Očigledno je da su naši takmičari pomalo pasivni u tom smislu i da ih treba dodatno animirati.
Savez bi sa svoje strane trebalo da kontroliše primenu pravilnika (bar u početku dok je klasa u razvoju) i time spreči provizornu primenu pravila, sistema bodovanja, suđenja ...
Ukoliko je cilj nova klasa sa svim onim što nosi (a u tome se krije njena privlačnost) moraju se neke stvari striktno primenjivati. Nije dovoljna srdačna i topla dobrodošlica, veliko zalaganje organizatora da dočeka i ugosti takmičare. Takav pristup takmičenje vodi umesto ka usavršavanju i omasovljenju klase, u nekakav letački dan, druženje sa letenjem i toplim obrokom što, nadam se, nije bio cilj na početku. Takmičare privlači draž pravog takmičenja a letački dan imaju svake nedelje na svom aerodromu.
Na kraju da ponovim: nije mi cilj da omalovažim uloženi trud organizatora u ovo takmičenje. Svoju reč o tome su već dali neki takmičari. Cilj je da se buduća takmčenja, ma gde i ko ih organizovao, budu u skladu sa već usvojenim pravilima i dokumentima. Stalo mi je do razvoja i omasovljenja klase. Sve drugo je nešto drugo (čemu ne želim da dajem ni ime i epitet) i vodi nas u nešto drastično odstupa od početne ideje i u čemu niko od nas ne bi voleo da učestvuje.
Ovu priliku koristim da čestitam organizatorima, sudijama i takmičarima.