Svi koji ste učestvovali u Raletovom topiku o narednom Evroposkom prvenstvu ste u pravu. I to da kasnimo za Evropom i svetom u tom pogledu i da je to skup (i preskup) sport i to da smo mi podaleko od svega toga i .... još mnogo toga.
Po meni svi ćemo se složiti oko navedenog. Stvar stoji malo drugačije (namerno ne koristim reč ''problem'') u našim pogledima i razmišljanjima kako da počnemo i pokušamo da smanjimo već pomenuti jaz između nas i ostatka sveta.
Već sam više puta iskazao svoje mišljenje o tome pa ako će to nešto pomoći, nije mi teško da ponovim - lično sam za FAI propise za ovu klasu ali prilagođene našim trenutnim uslovima kao što su:
- finansijske mogućnosti takmičara,
- finansijke mogućnosti organizatora,
- mogućnost nabavke konkurentnih modela,
- broj zaintesovanih takmičara za ovu klasu,
- trenutno stanje količine modela koji se uopšte mogu takmičiti,
- tehnička opremljenosti organizatora i još mnogo toga,
a da vremenom dođemo do pune primene FAI pravila. Slično je gledište i VSS na ovu temu jer smo svi svesni trenutka i stanja u kome se nalazi ovaj naš sport (a pogotovu klasa koja je u povoju) i po tom principu je formiran i pravilnik za tu klasu po kome se, inače, letelo već 2 god.
Svetsko, evropsko i neka druga takmičenja su za nas čista utopija iz (opet) svih navedenih razloga i bilo bi dobro da to tako i ostane. Taman da nas 50 dobije sve moguće što poželi za tu klasu, da nas naši klubovi i sponzori maksimalno isprate u svemu, iole ozbiljniji rezultat bismo čekali 10-tak godina.
Nisam za posebnu klasu koju bi smo mi formirali iz više razloga. Prvi je, da bismo dogovorom (a kako drugačije) teško došli do pravila, dimenzija i propozicija takmičenja. Drugo, time bi smo ionako skromnu količinu novca još više udaljili od evropskih i svetskih tokova. Pretpostavljam da bi veoma malo nas moglo sebi da priušti model ''Klub'' klase pa posle toga model za f5j. Pitanje je i ne samo promene modela već i promene propozicija po kojima se leti. Treće, umesto kakve-takve međunarodno priznate klase imali bi smo neku svoju sa kojom ne bi smo mogli nigde. Četvrto, taman smo za mikron pomerili stvar sa mrtve tačke, za neku novu klasu bi morali sve to ispočetka. Peto, a ko bi to preuzeo na sebe? Ima toga još mnooogo ...
Mislim da energija nas koji se ovim bavimo a koja inače nije velika, treba da se usmeri ka animaciji.
- Animacija takmičara - ima dosta modelara koji imaju sasvim solidne modele a ne takmiče se. Trebalo bi ih ohrabriti da i oni
uzmu učešće na takmičenjima i time zaista pomognu u ostvarenju krajnjeg cilja.
- Animacija klubova - dosada je AK ''Utva'' Pančevo uz pomoć grada VSV i VSS kao i drugih klubova, kako-tako, uspeo da
organizuje 2 takmičenja pa bi bilo dobro da se još neko pojavi kao organizator.
- Zašto ne i neki domaći kup?
Sve ovo što navodim, verujte mi da znam da nije tako teško.