Juče je završeno glasanje za pravila takmičenja u F5J u 2019. godini.
Glasalo je 17 takmičara, što je podjednako sa brojem takmičara u Pančevu. Kao da
su glasali samo takmičari iz Pančeva. Ja sam očekivao veći broj glasača, jer su mogli
da glasaju svi modelari ako ih to bar malo interesuje.
Rezultat glasanja je po meni očekivan. Tri glasa bila su za to da se zadrže postojeća
pravila sa takmičenja u Pančevu, 10 glasova bilo je za ista ta pravila ali uz
korekciju trajanja leta tako da bude 8 minuta u kvalifikacijama i 10 minuta u
flaj-ofu, 1 glas dobio je predlog da se primene FAI pravila ali bez bodovanja
po visinomeru, i 3 glasa dobio je predlog da se primene pravila FAI potpuno.
Ovo nam govori da danas imamo kritičnu masu ljudi koji imaju modele i žele da se
takmiče, ali pošto do sada nisu važila nikakva pravula nemaju svi iste modele, a
pojmanje takve koji bi bili po FAI pravilima. Ono što je jako važno sada znamo za
kakve uslove nam trebaju takmičarski modeli i šta nas čeka u bliskoj budućnosti.
Po meni nama će za 2 godine trebati laki i čvrsti modeli sa rasponom krila od
3.5m do 4.0m, sa plivajućim horizontalcem i bogatim kormilom pravca. Krila treba da
imaju upravljivu celu izlaznu ivicu u dubini od 25-30%, i to podeljenu na flapsove
i elerone koje pomeraju 4 servoa u krilima. Flapsovi su ujedno i kočnice kod sletanja
na tačku, kada se zakreću za 70 do 80 stepeni a eleroni to kod ptičjeg sletanja prate
podignuti 10 do 15 stepeni nagore. Pošto elektro pogon služi samo za start od 30 sekundi
baterija može da bude malog kapaciteta (LiPo 3S, 800 mAh i manje) a i motor može biti slabiji
(do 40A). Specifično opteerćenje krila treba da bude od 18 g/dm2 do 25g/dm2. Konstruktivno
jedrilica treba da bude proračunata na preopterećenje od najviše 10G.
Takve jedrilice uopšte ne moraju da budu jako skupe. Po meni one mogu da budu konkurentne
i za znatno manje para od 2000 Evra. Ali bez para to će biti nemoguća misija, dok sa recimo
500 Evra to će biti teško da se izvede.
Ja ću sebi napraviti jednu takvu jedrilicu, jer lagan trup već imam, a i dosta materijala već
posedujem. Biće tu najviše balze 1.5 i 2mm, letvica smreke i karbona, stiropora i staklene
tkanine, i epoxy smole, i termoskupljajuće folije. Kada je osmislim, nacrtam i razradim detalje
oglasiću se pa ko bude želeo moći će da dobije kopiju sa papira A4 formata. Ali neću žuriti,
proleće je sada daleko, a 2020. godina još je dalje. Ja imam model za 2019. godinu. To je Geronimo
od 2540 mm i težine 800 grama. Samo treba još malo da ga uvežbam i usavršim upravljačke rutine ...