Najzad je gotov i deo koji mi je do sada (bar meni tako izgleda) zadao najvise muka i razmisljanja.
Repni tocak. Zbog ranijih (citaj losih) iskustava sa zajednickim servo motorom za repni tocak i vertikalac,
resio sam da vertikalac ima svoj servo (standardni) a za upravljivi tocak sam stavio malo jaci servo, sa metalnim zupcanicima.
Kada sam sve osmislio, a zatim i probao, sto Beli rece, "Tri puta secem, jednom merim", ulepio sam vertikalac
(nemam poima gde su mi slike a siguran sam da sam sve slikao) i povezao komande. Komanda je preko najlona za pecanje
(hvala Mirce). Najlon sam provukao kroz nesto (clevis je na Engleskom a stvarno ne znam kako bih preveo jer mi kuka ili
bilo sta slicno nekako ne "lezi")
Na kraju sam vezao cvor i malo zagrejao da ga istopim kako se ne bi odvezao.
Jos jedan kraj i rezultat je neresen 1:1
Naravno, moglo ie i direktno da se veze za horn, ali mi je ovako delovalo elegantnije za slucaj da je potrebno komandu otkaciti.
Na delu gde se steze osigurac (imbus sraf) sipka je zaravnjena.
Da se ova sipcica ne bi iskrivlia usled zatezanja, iako je 4mm debline,
napravio sam je malo duzu i gornji deopricrstio sa zadnje strane na sper koji ce nositi i repni tocak.
Na servo sam zasrafio one male zezalice (vidi sliku), provukao sajlu i stegao imbusima. mislim da je zategnutost sasvim dovoljna,
mada se uvek moze jos dotegnuti.
Repni tocak sam nasao neki neiskorisceni (narvno da je od Piper-a), plastican, ali se lako moze napraviti i malo jaci od lima
ako bude potrebe za tim. Osovina je bila tanka, ali mi je Tasa na strugu napravio reducir tako da je sada osovina debela punih 5 mm.
Komanda tocka je isto horn koji fiksiram imbus-om, a dva nosaca ga fiksiraku na sper.
Sper koji je za to predvidjen je
debljine 3 mm a ja sam za svaki slucaj napravio jos jedan od 4 i zalepio ga preko vec postojeceg.
Posto servoi (vertikalca i tocka), koji su vezani Y kablom nisu istog proizvodjaca, naravno, rade u kontra smeru. Resenje je ili
Y servo revers kabal ili jednostavnije, koje sam iskoristio, ukrstanje sajli. Sajle vertikalca sam ukrstio tako da se
sada i tocak i vertikalac okrecu u istu stranu.
Otkloni nisu isti i jedini nacin stelovanja je duzina komandnih polugica servoa.
Za sada sam namestio da mi tocak ima veci radijus od vertikaca, mada ce se i taj deo dostelovati tek nakon probnih letova.
Sledi jhorizontalac