Ajd' još malo da pričamo o motoru i da čujem i neko vaše mišljenje...
Sinoć me je zvao čika Dule koji je detaljno "prostudirao" sajt Toni Clarka.
Evo par dijagrama snage i obrtonog momenta za GT 80:
Vidi se da je obrtni momenat ubedljivo najmanji sa auspuhom koji je na mom motoru (oznaka 7472), ali i da je to najtiša kombinacija (taj dijagram nisam postavio).
Već sa serijskim auspusima (koji su takodje prigušeni) i snaga i obrtni momenat su veći...
Mislim da sa dva "hand made" otvorena auspuha, koja bi se derala do bola ali, kod nas to nije bitno, snaga bi bila veća. Verovatno ne puno ali, bi bila...
Ceo postojeći sistem je svakako još malo dodatno prigušio i naš "scale" auspuh...
Zona najvećeg obrtnog momenta sa auspuhom koji ja imam je na oko 6400 obrtaja a, na mom motoru nikad nismo prešli 6000...
Znači, "mali Perica" sad ovako razmišlja:
- da napravim dva odvojena, "kanister", otvorena auspuha (nek se dere koliko hoće)
- da smanjim korak elise sa 24x10 na 24x8 i malo rasteretim motor
- da malo "prepakujem" stvari po modelu, mislim da time ladno mogu da skinem pola kile težine
i da onda, sa tim prepravkama probam Hellcata ponovo...
Snage sada fali baš mnogo i da sve gore navedeno proradi, verovatno će je nedostajati ali, ajde bar da probam...
Sledeća opcija je da se kupi nov motor.
DLE 111 i DLA 112 ne mogu da stanu pod kapotaž. Možda mogu ako se zakrive...
Čitam RCU gde modelari kažu da DA 85 nenormalno trese... U toj klasi jednocilindričnih benzinaca od 80 ccm ima još kao opcija 3W 85, koji je najslabiji a, najskuplji, ZDZ 80 i kao najbolja opcija MVVS ili ti EVOLUTION 80GX kao motor koji najviše hvale...
DA 85, ZDZ 80 i MVVS 80 vrte iste elise od 26x10 i 26x12 i 27x10 sa nekim serijskim auspuhom, do 28x10 sa rezonama...
Za Evolution sam našao test gde je mereno da sa Xoar elisom:
- 26x10 ima 6300 obrtaja i 17,75 kila potiska
- 26x12 ima 5800 obrtaja i 16 kila potiska
- 27x10 ima 5750 obrtaja i 17,5 kila potisla
Znači kad izadje iz neke zone najboljeg obrtnog momenta i sa većom elisom i korakom manje vuče.
E sad, činjenica je da ovaj motor vrti 2-3 cola veće propelere, u odnosu na motor koji trenutno imam a, to je baš velika razlika...
Neki savet i mišljenje...