Danas sam svojim motor biciklom napravio jedan "Tour de Srem" obišavši moje prijatelje modelare u Šapcu i Mitrovicama...
Prvo sam se preko Venca "sjurio" u Šabac, direktaša kod Belog, najvećeg čarobnjaka u radu sa prohromom na ovim prostorima...
Naravno, poseta je imala razlog, a, to je bio da pokupim Zenoaha GT 80, kapotaž i nove auspuhe koje je Beli u medjuvremenu napravio. Ne moram vam reći da je opet prevazišao sebe, napravivši ih iznad svih mojih očekivanja.
Mislim da će par slika najbolje da ilustruje kako izgledaju:
Prirubnice sam nacrtao u Corelu a, Beli ih je isekao na svojoj CNC mašini. Dimenzije auspuha sam prilagodio zapremini cilindara. Auspusi su "otvoreni" znači, nema nikakvog prigušivača u njima.
Ovih dana ću na Hellcata montirati GT 80 sa ovim, novim, izduvom i jedva čekam da vidim šta će reći obrtomer...
Ipak, kako sam već ranije najavio, kupio sam nov motor za ovaj model...
Deda Sava iz Mačvanske Mitrovice bio je druga stanica na mom putu, pošto se kod njega nalazio moj novi MVVS 80 i Mejzlik karbonska elisa 27x10. Sve je stiglo iz "Švaje" i ne znam šta bolje izgleda...
Ovim putem mu se još jednom zahvaljujem na ljubaznosti i predusretljivosti pri nabavci ove opreme...
MVVS u najmanju ruku izgleda "brutalno" dobro. Po dizajnu se odmah vidi da je to motor najnovije generacije ovog proizvodjača.
Motor i pripadajući delovi spakovani su u kutiji u kojoj se nalazi umetak od penastog materijala, tako da nema teorije da se bilo šta ošteti.
Sam motor poprilično je velik i pleni svojim izgledom. Čitajući po netu modelari ga mnogo hvale, kažu da lako pali, da ima vrlo savremeno elektronsko paljenje, da je snažan i da "glatko" radi...
Da li je sve baš tako videćemo ubrzo...
Za sada evo malo slika:
MVVS daje i bočicu sintetičkog ulja za razradjivanje:
Elektronsko paljenje ima mogućnost podešavanja rada motora u zavisnosti da li je montiran rezonantni ili neki drugi auspuh.
Ako se motor ne dira 90 sekundi, paljenje se automatski gasi.
Paljenje ima mogućnost provere stanja baterije i led dioda blinka u par režima čime daje do znanja da li je sve OK ili je napon baterije ispod minimuma. Inače, paljenje radi na 2 LiPo baterije...
Elisa je Mejzlik 27x10, popriličo je velika i možda sam se malo "zeznuo" jer je dosta blizu zemlje kad se model podigne na prednje točkove. Mislim da će vremenom na Hellcat-a doći neki trokraki propeler...
Motor bez problema staje u kapotaž...
MVVS 80 se prodaje bez auspuha, pa mi je sad ostalo da vidim kako ću rešiti to pitanje, da li kupovinom nekog "pitts style" izduva ili ćemo Belog opet "baciti u vatru"...
O prvim utiscima kako sve "funkcionaniše", čitaćete ubrzo...
Na kraju turneje otišao sam i kod Užvara, Save i Baneta u Sremsku Mitrovicu...
Mogu vam reći da sam ostao fasciniran modelima koje imaju, pogotovo velikim Mustangom od 2,2 metra raspona i 108 inča velikom Cesnom 195. Interesantno mi je spomenuti da su modeli napravljeni besprekorno, da su Užvari sami lili kapotaže iz svojih kalupa, da je i kabina za Mustanga njihov projekat...
Ima kod njih još "gomila" modela ali, ova dva... Stvarno su nešto posebno...
Nadam se da će ubrzo biti u letnom stanju...
Skoro da zaboravim i Cub-a od 3 metra raspona, kojeg su Sava i Bane napravili Belom... Kakva ala...
Kad sam predveče stigao kući, posle 175 predjenih kilometara, bio sam prepun utisaka... Fantastičan dan...
Pozdrav